Lokka-Porttipahta tekojärvet

Porttipahta

Siltaharjun venesatama 2018.jpgPorttipahdan tekojärvi sijaitsee Sodankylän kunnan pohjoispuolella Valtatien 4:n varrella.Tekojärven täyttö aloitettiin vuonna 1960 ja se valmistui 1970. Porttipahdalla sijaitseva voimalaitos on suurin Kitisen seitsemästä voimalaitoksesta. Voimalaitos säännöstelee Porttipahdan varastoallasta, joka laskee Kemijoen sivujokeen Kitiseen. Porttipahdan itäpuolella sijaitsevan Lokan varastoaltaan vedet juoksutetaan myös Porttipahtaan Vuotson kanavan kautta ja siitä eteenpäin Kitiseen, Kemijärveen ja pääuoman voimalaitoksiin. Porttipahdan voimalaitos tuottaa vuodessa noin 100 gigawattituntia (GWh) energiaa.

Porttipahta on suosittu virkistyskalastuskohde erityisesti vetouistelijoiden keskuudessa ja alueella toimii myös useita ammattikalastajia. Porttipahta on luonnonjärvimainen tekoallas, joka tarjoaa virkistysmahdollisuuksia sekä kalastajille, metsästäjille, että luonnossa liikkuville.

Lokka

Nattaset _Mutenia ilmakuva.jpg

Lokan tekojärvi (216 neliökilometriä) on yksi Euroopan suurimmista tekojärvistä ja sijaitsee Luiron yläjuoksulla Sodankylän pohjoisosissa. Varastoallas on rakennettu säätelemään Kemijoen voimalaitoksille tarvittavaa vesimäärää. Tekojärven vierellä sijaitsee Lokan kylä. Järven täyttö aloitettiin vuonna 1967. Lokan tekojärvi yhdistyy Vuotson kanavalla Porttipahdan tekojärveen. Järvessä on useita saaria ja runsas kalakanta, joka tarjoaa toimentulon paikallisille ammattikalastajille, sekä virkistyskalastusmahdollisuuden sodankyläläisille ja ulkopaikkakuntalaisille. 


Päivitetty: 28.5.2019 13:51

Linkit

 Content Editor

​Jani Kiemunki 
yhdyskuntatekniikan päällikkö
jani.kiemunki@sodankyla.fi
puh. 0400 3967 35