Kulttuuripalkinto ja kulttuuristipendit

Sivistyslautakunta jakaa vuosittain itsenäisyyspäivän juhlassa kunnan kulttuuripalkinnon ja nuorten kulttuuristipendit.

Kunnan kulttuuripalkinto on tunnustus erityistä ansiota saavuttaneesta työskentelystä kulttuurin hyväksi Sodankylässä. Nuorten kulttuuristipendien tarkoituksena on kannustaa lupaavia nuoria taiteenharrastajia.

Sekä kulttuuripalkinnon että stipendien saajat paljastetaan perinteisesti kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa. Kulttuuriyhdistykset voivat tehdä sivistyslautakunnalle ehdotuksia niiden saajiksi. Sivistyslautakunta päättää palkinnon ja stipendien saajat tyypillisesti marraskuun kokouksessaan.

Sodankylän kulttuuripalkinto

  • Sodankylän kulttuuripalkinnolla on pitkät perinteet: jo vuodesta 1974 saakka kunta on palkinnut henkilön tai ryhmän, joka on työskennellyt pitkään tai erityisen ansiokkaasti kulttuurin hyväksi Sodankylässä.
  • Kunnan kulttuuripalkinto ei ole taidepalkinto. Se voidaan myöntää toiminnalle, joka edistää kulttuurin ja taiteen tekemistä, harrastamista, saatavuutta ja käyttöä tai taide- ja kulttuurikasvatusta ja kulttuuriperintöä.
  • Palkintoa ei myönnetä ilman erityisiä perusteita kahdesti samalle henkilölle. Se voidaan jättää lautakunnan niin harkitessa myös jakamatta.

Nuorten kulttuuristipendit

  • Nuorten kulttuuristipendejä on jaettu vuodesta 1983. Niiden tarkoitus on kannustaa ja innostaa ansioituneita ja lupaavia nuoria taiteenharrastajia.
  • Jakoperusteena ei ole pelkkä ikä, vaan pääpaino on sanalla taiteenharjoittaja. Nuori taiteenharjoittaja voi olla vaikkapa 30-vuotias, esimerkiksi taidekoulusta valmistunut uransa alussa oleva taiteilija.