Ehkäisevä päihdetyö

Ehkäisevä päihdetyö on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle.

Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kuntien ja hyvinvointialueiden lakisääteisiin tehtäviin. Sen perustana on laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015). Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle vahvistamalla suojaavia tekijöitä ja vähentämällä riskitekijöitä, vähentämällä haittoja, lisäämällä ymmärrystä päihdeilmiöstä sekä edistämällä päihteitä käyttävien oikeuksia.

Ehkäisevä päihdetyö kohdistuu alkoholiin, huumausaineisiin, tupakkaan ja muihin päihtymiseen käytettyihin aineisiin. Rahapeliriippuvuus ja muut toiminnalliset riippuvuudet kuuluvat myös työn piiriin.

Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan vaikuttamalla:

  • päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin
  • päihdehaitoilta suojaaviin tekijöihin ja riskitekijöihin
  • päihteiden käyttötapoihin, saatavuuteen, tarjontaan ja haittoihin.

Pakka-​toimintamalli

Pakka-toimintamalli on paikallisten alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty suomalainen ehkäisevän päihdetyön tutkittu menetelmä.

Pakka-mallin mukaisella työllä voidaan tutkimusten mukaan:

  • parantaa ikärajavalvontaa myyntipaikoissa
  • vähentää alaikäisten alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta
  • tukea alaikäisten päihteettömyyttä ja vaikuttaa asukkaiden asenteisiin alaikäisten juomisesta
  • tiukentaa päihtyneille anniskelua ravintoloissa.
Sodankylän kunnassa toimii Pakka-tarjontatyöryhmä. Tarjontaryhmässä ovat mukana paikalliset elintarviketoimijat ja viranomaiset kuten poliisi ja Lapin aluehallintovirasto. Koollekutsujana toimii Sodankylän kunta.  Ryhmän tarkoituksena on jakaa ajankohtaista tietoa päihteistä, tupakka- ja nikotiinituotteista ja rahapelaamisesta sekä lisää tietoisuutta eri toimijoiden tehtävistä sekä keinoista, joilla ehkäistään haitallista alkoholin käyttöä ja rahapelaamista sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.
Työryhmässä sovitaan yhdessä toimintatavoista, joilla myynnin vastuullisuudesta huolehditaan paikkakunnalla. Keinoja voivat olla esimerkiksi erilaiset valvontainterventiot, kampanjat ja koulutukset yritysten henkilökunnalle.