Ehkäisevä päihdetyö
Ehkäisevä päihdetyö on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle.
Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kuntien ja hyvinvointialueiden lakisääteisiin tehtäviin. Sen perustana on laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015). Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle vahvistamalla suojaavia tekijöitä ja vähentämällä riskitekijöitä, vähentämällä haittoja, lisäämällä ymmärrystä päihdeilmiöstä sekä edistämällä päihteitä käyttävien oikeuksia.
Ehkäisevä päihdetyö kohdistuu alkoholiin, huumausaineisiin, tupakkaan ja muihin päihtymiseen käytettyihin aineisiin. Rahapeliriippuvuus ja muut toiminnalliset riippuvuudet kuuluvat myös työn piiriin.
Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan vaikuttamalla:
- päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin
- päihdehaitoilta suojaaviin tekijöihin ja riskitekijöihin
- päihteiden käyttötapoihin, saatavuuteen, tarjontaan ja haittoihin.
Pakka-toimintamalli
Pakka-toimintamalli on paikallisten alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty suomalainen ehkäisevän päihdetyön tutkittu menetelmä.
Pakka-mallin mukaisella työllä voidaan tutkimusten mukaan:
- parantaa ikärajavalvontaa myyntipaikoissa
- vähentää alaikäisten alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta
- tukea alaikäisten päihteettömyyttä ja vaikuttaa asukkaiden asenteisiin alaikäisten juomisesta
- tiukentaa päihtyneille anniskelua ravintoloissa.