Virkistyskalastus

Porttipahta_vetokalastus ilmakuva.jpg

Porttipahta ja Lokka ovat molemmat helposti saavutettavissa olevia kalaisia vesiä. Molemmissa vesistöissä harjoitetaan sekä kaupallista kalastusta, että virkistyskalastusta. Virkistyskalastuskohteina Lokka ja Porttipahta ovat tunnettuja suurista hauistaan ja ahvenistaan. Lokan siika on legendaarista herkkua Lapissa ja Porttipahdan taimenten koko yllättää kokeneetkin kalastajat.

Tekojärvillä kalastavan on hankittavat alueella tarvittavat luvat, jotka riippuvat mm. kalastajan iästä ja kalastustavasta. Kesäaikana onkiminen ja talviaikana pilkkiminen ovat sallittuja kalastuslain nojalla kaikille ilman erityisiä lupia. Muuhun kalastukseen tulee Suomessa kalastavan 18-64-vuotiaan suorittaa valtion kalastonhoitomaksu. Maksun voi maksaa joko osoitteessa Eräluvat.fi, soittamalla Metsähallituksen puhelinpalveluun tai ostamalla luvan Metsähallituksen luontokeskuksista tai R-kioskeista.

Kalastonhoitomaksun lisäksi tekoaltailla kalastavan tulee suorittaa Itä-Lapin vapalupa. Luvan voi ostaa osoitteesta Eräluvat.fi. Vapaluvan voi ostaa joko itselle, tai koko perheelle päiväksi, viikoksi tai koko kalastuskaudeksi. Lisätietoja ja tarkat hinnat löytyvät Eräluvat-sivustolta. Molemmilla tekojärvillä on mahdollista kalastaa sekä itsenäisesti, että ammattitaitoisten oppaiden avulla.

Molemmissa tekojärvissä on vahvat ja vakaat hauki-, ahven- ja madekannat. Myös peledsiika on elpynyt muutaman vuoden takaisesta aallonpohjasta. Vaellussiian merkitys kaupalliselle kalastukselle on pienentynyt, sillä kalat ovat liian tiheästä kannasta johtuen hidaskasvuisia. Taimen on yleistynyt aktiivisten hoitotoimien ansiosta.

Porttipahta

Kirkasvetinen Porttipahta on erityisesti vetouistelijoiden suosima virkistyskalastuskohde suurten haukien ja taimenten vuoksi. Kymmenkiloiset hauet eivät ole harvinaisuuksia, vaan jokakesäisiä saaliita. Järvessä on luontainen taimenkanta, jota vahvistetaan pohjoisosien kutujokien rauhoituksilla sekä poikasistutuksilla. Järvestä nousee myös ennätyssuuria ahvenia.

Isolla veneellä vetouistelemaan tulevan veneenlaskupaikka löytyy Siltaharjun kalasatamasta, joka sijaitsee Porttipahtaan altaan ylittävän sillan pohjoispuolella. Siltaharjuun kulku on helppoa, sillä satamaan käännytään suoraan nelostieltä. Muut pienemmälle kalustolle sopivat veneenlaskupaikat näet oheisesta kartasta. Porttipahan satamassa on kunnan venelaiturit, jotka ovat avoimia kaikille käyttäjille.

Virkistyskalastajien on mahdollista myös ostaa jäähilettä Sodankylän kunnan ylläpitämästä jäähuoneesta, joka sijaitsee Siltaharjun satamasta. Jäämaksu on 3 euroa ja se maksetaan tekstiviestillä.

Talviaikaan Porttipahta on myös suosittu pilkkikohde lähes varman kalasaaliin vuoksi. Pilkkimällä narrataan myös suuria ahvenia, jotka ovat yksi Porttipahtaan erikoisuuksista.

Porttipahdan kalasatamassa on Sodankylän kunnan ylläpitämä uusi kota. Kota on rakennettu aallonmurtajalle, josta on loistava järvinäkymä tulistelijoille. Kodan läheisyydestä löytyvät myös polttopuut. Porttipahdan vesistössä löytyy kaksi Metsähallituksen ylläpitämää laavua; Sommasen ja Nälkälän laavujen yhteydessä on myös kuivakäymälät ja jätteen keräysasemat. Laavujen tarkat sijainnit löydät Retkikartta-sivustolta valitsemalla karttatasoksi "Retkeilypalvelut".

Sodankylän kunta vuokraa asuntoauto- ja vaunupaikkoja Porttipahtaan kalasatamassa. Satama-alueella on 20 sähköpaikkaa vuokrattavana ympärivuoden. Asuntoauto- ja vaunupaikat vuokrataan Sodankylän kunnan neuvonnasta, josta voi myös tiedustella vapaita paikkoja.

Vaunupaikan voi vuokrata joko viikoksi (50e/vko), kuukaudeksi (100e/kk), puoleksi vuodeksi /300 e/6kk) tai vuodeksi (500/vuosi). Vaunupaikan lisäksi vuokralaiselta peritään sähkö kulutuksen mukaisesti. Vaunupaikan vuokra- ja sähkö laskutetaan vuokralaiselta sopimuksen mukaisesti, joko kerran tai kahdesti vuodessa.

Lokka

Lokan tekoallas on saanut nimensä sen rannalla sijaitsevasta Lokan kylästä. Kalastus on edelleen Lokan rannalla asuville sekä toimeentulo, että harrastus. Lokka on Porttipahtaa laakeampi ja matalampi järvi, jonka tärkeimmät saaliskalat ovat peledsiika, hauki, ahven ja made. Lokka on erityisesti kotitarvekalastajien ja kaupallisten kalastajien suosiossa. Lokassa viihtyvät kesäkalastajien lisäksi myös pilkkijät, sillä kalaisa järvi antaa saalista myös talviaikaan. Talvikalastajien ei tarvitse pilkkiä vieri vieressä, sillä 315 neliökilometrin järvessä riittää kalapaikkoja kaikille.

Lokan rannoilta löytyy yhteensä kuusi veneenlaskupaikkaa, joista osassa on betoniluiska ja osassa maapohja. Suuremmalla veneellä järvelle tulevan on paras laskea veneensä kalasataman betoniluiskasta. Muut veneenlaskupaikat näet oheisesta kartasta.

Virkistyskalastajien on mahdollista myös ostaa jäähilettä Sodankylän kunnan ylläpitämästä jäähuoneesta, joka sijaitsee Lokan satamasta. Jäämaksu on 3 euroa ja se maksetaan tekstiviestillä.

Sodankylän kunta vuokraa asuntoauto- ja vaunupaikkoja Lokan kalasatamassa. Satama-alueella on 12 sähköpaikkaa vuokrattavana ympärivuoden. Asuntoauto- ja vaunupaikat vuokrataan Sodankylän kunnan neuvonnasta (laitetaan banneriin yhteystiedot ja aukioloajat), josta voi myös tiedustella vapaita paikkoja.

Vaunupaikan voi vuokrata joko viikoksi (50e/vko), kuukaudeksi (100e/kk), puoleksi vuodeksi /300 e/6kk) tai vuodeksi (500/vuosi). Vaunupaikan lisäksi vuokralaiselta peritään sähkö kulutuksen mukaisesti. Vaunupaikan vuokra- ja sähkö laskutetaan vuokralaiselta sopimuksen mukaisesti, joko kerran tai kahdesti vuodessa. 


Päivitetty: 20.5.2019 13:31

 Ajankohtaista

No content found

Tiedostot

No content found

Linkit