Nuorten puolella

Yli 30 vuotta sodankyläläisten nuorten parissa työskennellyt Risto Kaarniemi tuntee Sodankylän nuoret, ja nuoret tuntevat hänet. Jututimme häntä siitä, miten nuoret voivat.

Nuorisotyönohjaaja Risto Kaarniemi Sodankylän seurakunta
Risto Kaarniemen työpiste on Vanhassa Pappilassa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Onneksi valtaosalla menee hyvin.

Niin Risto Kaarniemi sanoo Sodankylän nuorista, ja nuorisotyönohjaajana Sodankylän seurakunnassa työskentelevä Kaarniemi jos kuka tuntee Sodankylän nuoret. Hän on tehnyt töitä sodankyläläisten nuorten parissa jo yli 30 vuotta, ja työssään hän on päässyt aitiopaikalta seuraamaan, mitä nuorille kuuluu ja miten he voivat.

Vaikka valtaosalla menee hyvin, huoli nuorista on viime vuosina kasvanut. Mittarit näyttävät, että pahoinvointi nuorten keskuudessa on lisääntynyt.

– Niiden nuorten määrä, joilla menee huonosti tai tosi huonosti, on kasvanut. Tämänkokoisessa yhteisössä se näkyy, Kaarniemi sanoo.

 

Perheiden pahoinvointi on lisääntynyt

Kaarniemen mukaan nuoret ovat nyt ahdistuneempia kuin vielä joitakin vuosia sitten. Hän arvelee sen johtuvan osin siitä, että perheillä menee aiempaa huonommin.

– Perheiden pahoinvointi korostuu, hän sanoo.

– Jos vanhemmilla on stressiä, heillä ei riitä energiaa kohdata nuorta ja hänen asioitaan. Nuori jää yksin ja lähtee hakemaan hyväksyntää jostakin muualta. Silloin helposti ajaudutaan esimerkiksi päihteiden pariin.

Seurakunnan nuorisotyössä Kaarniemi kohtaa kuitenkin monenlaisia nuoria ja näkee kaikenlaisia elämäntilanteita. Paljon hyvääkin tapahtuu kaiken aikaa.

– Erityisesti ne nuoret, jotka osallistuvat isoskoulutukseen, ovat niitä, joilla menee kaikilla mittareilla hyvin, hän sanoo.

– Ja onneksi valtaosa niistä, joilla menee huonosti, löytää kuitenkin lopulta elämässään jonkin suunnan ja pääsee eteenpäin.

 

Wauto – paras työväline koskaan

Onneksi on Wauto.

Risto Kaarniemen mielestä Wauto on paras työväline, joka hänellä on koskaan ollut.

– Sen ansiosta pääsen kohtaamaan sodankyläläisiä nuoria laajalta alueelta aivan eri tavalla kuin ennen, hän sanoo.

Wauto eli Walkers Sodankylä -auto on Sodankylän kunnan ja seurakunnan yhteinen, nuorisotyön käyttöön valjastettu matkailuauto, joka liikkuu kirkonkylällä, Järvikylien suunnalla ja Vuotsossa. Lisäksi nuoret voivat ehdottaa, mihin Wautoa toivovat. Seurakunta ja kunta ottivat Wauton käyttöönsä viime helmikuussa.

– Wauto työllistää minua neljänä päivänä viikossa. Kuljemme iltaisin ympäri Sodankylää.

Wautossa nuoret pääsevät kertomaan kuulumisiaan ja viettämään aikaa muiden nuorten ja turvallisten aikuisten seurassa.

– Emme ole liikkeellä kyyläys- tai valvontamielellä, vaan kohtaamassa nuoria, Kaarniemi sanoo.

– Jos liikumme esimerkiksi kirkonkylällä, nuoret saattavat laittaa meille viestiä, että tulkaa tänne skeittipuistoon tai Pappilanniemen kodalle. Sivukylien nuorilla on puolestaan omat Whatsapp-ryhmänsä, joissa meiltä kysellään, olemmeko tulossa sinne.

 

Tarve aikuisen kohtaamiseen

Kaarniemen mukaan nuorilla on tarve aikuisen kohtaamiseen – jopa riipaisevalla tavalla. Hän kannustaa kaikkia vanhempia ottamaan tarpeen vakavasti. Nuoret eivät hänen mukaansa odota ihmeellisyyksiä, vaan vain sitä, että joku aikuinen olisi kiinnostunut heistä.

– Olisi hyvä, että vanhemmat pysähtyisivät kuuntelemaan lasta ja nuorta ja viettäisivät päivittäin ainakin jonkin hetken heidän kanssaan, hän sanoo.

– Tarvitaan hetkiä, joissa nuorelta voi rauhassa kysellä kuulumisia – muutakin kuin onko läksyt tehtynä.

Tämä pätee myös nyt lähestyvään joulun aikaan. Kaarniemen mukaan paras joululahja nuorelle on yhteisen ajan jakaminen, ei valtavat lahjapinot.

– Lämmin halaus, yhdessä tekeminen ja kiinnostuksen osoittaminen toisia perheenjäseniä kohtaan, hän mainitsee.

– Ja raitis joulu.

 

32 vuotta Sodankylässä

Kaarniemi on syntyjään Mikkelistä. Nuoruusvuotensa hän vietti Jyväskylässä. Sodankylään hän muutti vuoden 1992 alussa.

– Aloitin työurani Pelkosenniemen-Savukosken seurakunnasta. Sen jälkeen työskentelin Ristiinassa, Kaarniemi kertoo.

Lapin hulluksi itseään kutsuva Kaarniemi on kotiutunut Sodankylään 32 vuodessa hyvin.

– Oma kokemukseni on se, että sodankyläläiset ottavat mielellään uusia ihmisiä vastaan. Minutkin on otettu hyvin vastaan.

 

Kuka?

Nuorisotyönohjaaja Risto Kaarniemi Sodankylän seurakunta

Risto Kaarniemi

  • Syntynyt vuonna 1962 Mikkelissä.
  • Asuu Sodankylässä vaimonsa kanssa. Vaimo on eläkkeellä.
  • Työskentelee Sodankylän seurakunnassa nuorisotyönohjaajana.
  • Viisi aikuista lasta, seitsemän lastenlasta.
  • Metsästää ja kalastaa.