Suomen pohjoisin panimoyrittäjä

Sodankylään kolme vuotta sitten muuttanut Samuli Koivistoinen haaveili pitkään omasta olutpanimosta. Kesäkuun alussa haaveesta tuli totta.

Paihalas Brewery sijaitsee Sodankylässä. Olut kypsyy tammitynnyreissä, jotka Samuli Koivistoinen on hankkinut Ranskasta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Käsi tärisi, kun Samuli Koivistoinen kaatoi juomaa ensimmäiseen lasiin.

Koivistoinen oli saapunut Helsinkiin, ja hän oli päässyt esittelemään pian myyntiin tulevaa villioluttaan helsinkiläisen huippuravintolan sommelierille eli viinimestarille. Häntä jännitti, millaisen vastaanoton juoma saisi, sillä hänen tavoitteensa oli saada se myyntiin Helsingin parhaisiin ravintoloihin. Sommelierin sanalla oli väliä.

Kun ensimmäiset arviot tulivat, jännitys hellitti ja tärinä katosi käsistä. Koivistoinen tiesi, ettei hänellä ollut mitään hätää.

– Palaute oli niin positiivista. Sommelier totesi, ettei kukaan tee tällaista Suomessa, hän kertoo.

– Silloin kivi putosi sydämeltäni.

 

Panimo Pontikkapalon pohjoispäässä

Samuli Koivistoinen muistelee Helsingin-vierailunsa käänteitä panimollaan Sodankylän Pontikkapalolla. Täällä Koivistoinen on kehitellyt ja kypsytellyt oluttaan, jonka hänen perustamansa tuore sodankyläläinen panimoyritys Paihalas Brewery toi myyntiin kesäkuun alussa. Silloin Pontikkapalolla vietettiin panimon avajaisia.

Paihalas Breweryn käsityönä valmistama ja tammitynnyreissä kypsyttämä olut on villiolutta – tai kuten Koivistoinen itse määrittelee, arktista villiolutta. Sen tekoperinne nojaa belgialaiseen oluttraditioon, jossa puhtaan panimohiivakannan sijasta käytetään arvaamattomammin käyttäytyvää villihiivaa.

– Villiolut on lähtöisin Belgiasta, jossa se on nimisuojattu tuote (Lambic). Jenkit innostuivat siitä parikymmentä vuotta siten ja alkoivat valmistaa amerikkalaista villiolutta eli American Wild Alea. Tämä minun villiolueni on sitten arktista villiolutta eli Arctic Wild Alea, Koivistoinen sanoo.

Paihalas on ainoa panimo Suomessa, joka valmistaa pelkästään villiolutta.

– Makumaailmaltaan villioluet ovat hyvin erilaisia kuin muut oluet, Koivistoinen kuvailee.

– Ne ovat aika viinimäisiä ja usein happamia, eivät tosin aina.

Villioluensa valmistuksessa Koivistoinen käyttää paikallisia raaka-aineita – marjoja ja villiyrttejä, kuten siankärsämöä, mesiangervoa ja kanervaa. Paikallisuus näkyy myös pulloissa: niiden etiketit ovat sodankyläläisten tekijöiden käsialaa.

– Ensimmäisten pullojen kuvituksena on Helena Junttilan taideteoksia. Graafisen suunnittelun on tehnyt Emma Penttinen.

 

Idean ja oluen kypsyttelyä

Samuli Koivistoinen on olutharrastaja, joka innostui oluista opiskeluaikoina maistettuaan ensimmäisen kerran erikoisoluita eräässä maistelutilaisuudessa eli tastingissa. Tarjolla oli myös villihiivalla valmistettua villiolutta.

– Olin sokissa, että olut saattoi olla niin erimakuista kuin mitä siihen asti olin maistanut, hän kertoo.

– Aloin tehdä kotioluita. Ensimmäiset oluet olivat tosin aivan hirveitä.

Ajatus omasta olutpanimosta heräsi viitisen vuotta sitten, mutta Koivistoisen piti kypsytellä sekä ideaansa että koetynnyreitä autotallinnurkassa kaikessa rauhassa.

– Minun piti kerätä rohkeutta ja tehdä aika monta koe-erää ennen kuin uskalsin hypätä panimoyrittäjäksi.

Nurmijärven Klaukkalasta kotoisin oleva Koivistoinen on asunut Sodankylässä reilut kolme vuotta. Hän työskenteli aiemmin Metsähallituksella soiden ennallistamistehtävissä mutta jättäytyi yrittäjäksi noin vuosi sitten.

– Työni Metsähallituksella oli tosi mielenkiintoista, mutta se oli kahden vuoden määräaikaisuus ja tiesin jo aloittaessani, että haluan joku päivä perustaa panimon.

 

Kunnioituksesta paikallista kulttuuria kohtaan

Paihalas Breweryn nimi tulee inarinsaamen kielen sanasta páihálâš, joka tarkoittaa paikallista. Koivistoisen mukaan inarinsaamenkielinen nimi on kunnianosoitus vanhalle keminsaamelaiselle kulttuurille, jota harjoitettiin aikoinaan Sodankylän alueella.

– Keminsaamen kieli kuoli 1800-luvulla. Inarinsaame on elossa olevista saamenkielistä lähimpänä sitä.

Paihalas Breweryn asiakkaiksi Koivistoinen on hahmotellut kolmea pääkohderyhmää. Ensimmäinen ovat fine dining -ravintolat Suomessa ja ulkomailla. Toinen ovat kotimaiset ja ulkomaiset oluenharrastajat.

– Kolmas kohderyhmä ovat paikalliset asukkaat. Toivon, että sodankyläläiset ottaisivat tämän panimon omakseen.

Koivistoinen valmistaa olutta erissä, ja pulloja on myynnissä numeroitu, rajallinen määrä. Ensimmäisessä, kesäkuun alussa myyntiin tulleessa erässä on kolmea eri laatua yhteensä noin 3000 pulloa.

– Tavoitteeni on, että ne kaikki on myyty kesäkuun loppuun mennessä. Seuraava erä tulee myyntiin jouluksi.

 

Sopeutunut pohjoiseen

Samuli Koivistoinen muutti Sodankylään Helsingistä. Hän on sopeutunut pohjoiseen elämänmenoon nopeasti eikä kaipaa täältä pois. Hän harrastaa metsästystä, vaeltamista, hiihtämistä ja laskettelua.

– En enää muuttaisi täältä etelään. Jos jonnekin muuttaisin, niin pohjoisempaan, hän sanoo.

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä on ollut raskas mutta mielenkiintoinen. Koivistoinen tekee töitä intohimonsa parissa, rakkaudesta lajiin. Suuria kasvutavoitteita hänellä ei ole. Tavoitteena on kuitenkin tulla toimeen ja saada panimosta elanto.

– Teen tätä ennen kaikkea itselleni. Tarkoitus on pysyä pienenä käsityöläispanimona ja tehdä laadukasta olutta.

 

Kuka?

Sodankyläläinen panimoyrittäjä Samuli Koivistoinen (kuva: Liisa Kuittinen)

Samuli Koivistoinen

  • Syntynyt vuonna 1990 Helsingissä.
  • Asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Nurmijärven Klaukkalassa.
  • Opiskellut Helsingin yliopistossa metsänhoitajaksi.
  • Muuttanut Sodankylään vuonna 2020. Naimisissa, kolmen kuukauden ikäinen lapsi.
  • Koivistoisen Paihalas Brewery sijaitsee Pontikkapalon pohjoispäässä osoitteessa Sahamellantie 24 (Sodankylä). Panimo löytyy Google Mapsista hakusanalla ”Paihalas Brewery”.
  • Elokuvajuhlaviikolla (viikko 24) panimomyymälä on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 12–18 ja non-stop-bussi kulkee panimon ja Sodankylän linja-autoaseman väliä klo 12–17.40.
  • Seuraa Paihalas Breweryn toimintaa Instagramissa @paihalasbrewery