Kylän vanhin

Tänä vuonna sata vuotta täyttävän Kalle Sukuvaaran koti on ollut aina Sodankylässä. Elämäntaipaleelle on mahtunut köyhyyttä, niukkuutta ja sotavankeutta, mutta elämäänsä tyytyväinen mies ei valita.

Kalle Sukuvaara, kuva: Liisa Kuittinen
Kalle Sukuvaara asuu vuonna 1967 valmistuneessa omakotitalossa, jonka hän on rakentanut itse. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Sodankyläläinen Kalle Sukuvaara, 99, täyttää kesäkuussa sata vuotta, mutta omaa varsinaista syntymäpäivää lähes merkittävämpi päivä on 22. marraskuuta. Silloin Sukuvaara viettää sotavankeudesta vapautumisen vuosipäivää.

– Minulla on kaksi syntymäpäivää, Suku-Kalleksi kutsuttu Sukuvaara sanoo.

– Jouduin venäläisten sotavangiksi 7. heinäkuuta 1944, ja vapauduin vankeudesta neljä ja puoli kuukautta myöhemmin. Se oli minulle niin suuri juhla, että olen nimittänyt sen toiseksi syntymäpäiväkseni. Olen sitä joka vuosi juhlistanut, hän selventää.

Kalle Sukuvaara on tällä hetkellä Sodankylän vanhin asukas. Hän syntyi 27. kesäkuuta vuonna 1923 Jeesiönjokivarressa Sukuvaarassa. Hän oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isoveli Lauri oli reilua vuotta vanhempi.

– Minun vanhempani olivat sikiävää sukua. He saivat jälkikasvua yhdeksän kappaletta, ensin neljä poikaa, sitten kolme tyttöä ja lopulta vielä kaksi poikaa, Sukuvaara kertoo.

Kun Sukuvaara oli parivuotias, perhe muutti Sukuvaarasta kirkonkylälle.

– Tämä oli pieni kylä silloin. Sodankylän pitäjässä oli varsin paljon erillisiä kyliä, joista monissa oli vain muutamia taloja, Sukuvaara kertoo.

 

Köyhyyttä ja sotavuosia

Kalle Sukuvaara on nähnyt elämässään köyhyyttä ja niukkuutta. Erityisen tiukkaa aikaa oli 1930-luvun alku.

– Vuonna 1934 meiltä meni mökki pakkohuutokaupassa. Isäukko oli taannut veljiensä lainoja, ja me jouduimme mieron tielle. Sitä kesti pitkään, mutta siitä päästiin eteenpäin, Sukuvaara kertoo.

Vuonna 1939 alkoi talvisota. Perhe evakuoitiin Kittilän Könkäälle, mutta 16-vuotias Kalle palasi Sodankylään ja teki töitä evakoiden ja karjan huoltohommissa.

Joulukuussa 1941 Sukuvaara kutsuttiin sotaväkeen. Hän oli 18-vuotias. Siitä alkoi sotareissu, joka kesti lähes kolme vuotta.

– Haavoituin sodassa, ja jouduin sotavangiksi. Vuonna 1944 pääsin siviiliin.

 

Lentokentän raivausta ja lossimiehen hommia

Kalle Sukuvaara on tehnyt elämässään monenlaisia töitä. Hän on ollut mukana raivaamassa Sodankylään lentokenttää. Vuosina 1950–53 hän työskenteli lossimiehenä Kitisellä – aina siihen saakka, kun Kitisen silta valmistui. Myöhemmin hänestä tuli TVH:n (Tie- ja vesirakennushallitus) työnjohtaja.

– Valtiota olen palvellut 30 vuotta erinäisissä tehtävissä, hän kertoo.

Sukuvaara jäi eläkkeelle vuonna 1982. Hän oli 59-vuotias. Siitä alkoi toinen pitkä ura.

– Minua pyydettiin Sodankylän Rintamaveteraanien puheenjohtajaksi. Toimin yhdistyksen puheenjohtajana 22 vuotta.

Sukuvaara on ollut naimisissa, mutta vaimo Anna-Mari on kuollut. Liitosta syntyi yksi poika, Antti. Vaimostaan Sukuvaara puhuu kauniisti ja lämpimästi.

– Hän oli hyvä vaimo. Minähän olin jo vanhapoika, kun menin avioon, hän kertoo.

Kädentaidot ja nikkarointi ovat olleet Sukuvaaralle aina tärkeitä. Autotallin askarteluhuoneessa on syntynyt muun muassa yli 300 Suomi-kelloa. Ne ovat Suomen vanhojen rajojen muotoisia kelloja, joita on lahjoitettu sotaveteraaneille. Ensimmäisen kellonsa Sukuvaara nikkaroi vuonna 1992.

– Suomi-kello näyttää kopiollaan entisen ja nykyisen muotonsa.

Kalle Sukuvaaran Suomi-kelloja (kuva: Liisa Kuittinen)

Kalle Sukuvaaran Suomi-kelloja. (Kuva: Liisa Kuittinen)

 

Sukuvaara on elämäänsä tyytyväinen. Ystäviä on riittänyt, ja hän on saanut tehdä mielekkäitä, palkitsevia töitä.

– Ei ole aihetta ruveta rutisemaan. Kaikenlaista on sattunut, mutta kaikkeen olen tyytyväinen. Enemmän minulla on Sodankylässä ystäviä kuin vihamiehiä, hän pohtii.

Sukuvaaran mielestä elämään ei oikeastaan voi olla kuin tyytyväinen, kun on saanut elää niin pitkäikäiseksi.

– Ensimmäinen sata vuotta on mennyt hyvin. Sitä en tiedä, miten toinen sata menee.

 

Kuka?

Kalle Sukuvaara profiilikuva (kuva: Liisa Kuittinen)

Kalle (Kaarlo Johannes) Sukuvaara

  • Syntynyt vuonna 1923 Sodankylässä.
  • Asuu Sodankylässä vuonna 1967 itse rakentamassaan omakotitalossa.
  • Eläkkeellä. Työskennellyt muun muassa TVH:n työnjohtajana.
  • Aktiivinen sotaveteraani. Toimi Sodankylän Rintamaveteraanien puheenjohtajana vuosina 1983–2004, toiminut myös Sotainvalidien Veljesliiton Sodankylän osaston ja Sotavankiyhdistyksen Lapin osaston johtokunnissa.
  • Sukuvaara oli viime vuonna mukana Ylen Sadan vuoden sankarit -televisio-ohjelmassa.