Paluu juurille

Sodankyläläinen Uni Ojuva lähti lukion jälkeen maailmalle, mutta runous ja korona-ajat toivat hänet takaisin kotiin. Mukana muuttivat puoliso ja lapsi.

Uni Ojuva, kuva: Liisa Kuittinen
Uni Ojuva aloitti tämän vuoden alussa työt Sompion kirjastossa pedagogisena informaatikkona. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Monta asiaa osui yhteen, ja yhtäkkiä muutto Sodankylään tuntui juuri oikealta ratkaisulta.

Niin kuvailee Uni Ojuva, 38, perheensä muuttoa Tampereelta Sodankylään kohta kolme vuotta sitten.

Tai ei Ojuva perheineen missään vaiheessa varsinaisesti päättänyt, että he muuttaisivat Sodankylään – niin vain pääsi käymään.

– Siihen vaikutti moni asia, Ojuva kertoo.

– Olin saanut lapsen, ja kaipasin sukua lähelle. Samanaikaisesti olin saanut Lapin Kulttuurirahastosta apurahan runoteoksen kirjoittamiseen, ja koska runoni sijoittuivat Sodankylään, halusin kirjoittaa niitä täällä. Tarkoitukseni oli kulkea Tampereen ja Sodankylän väliä, mutta kun korona iski, kulkeminen ei enää tuntunutkaan hyvältä idealta, Ojuva kertoo.

Kun Suomi meni koronapandemian vuoksi kiinni, Ojuva ja hänen puolisonsa päättivät kokeilla Sodankylässä asumista – väliaikaisesti. Ojuvan mummola Sodankylän keskustassa oli tyhjillään, ja perhe sai asua siinä. Ojuva kirjoitti runoteostaan, ja puoliso oli hoitovapaalla.

– Tuntui hyvältä, että Lapin Kulttuurirahasto antoi minulle mahdollisuuden kirjoittaa runoteosta ja tulla Sodankylään. Olen sanonut, että runous toi minut tänne takaisin, Ojuva kertoo.

 

Siteet kotiseudulle pitivät

Uni Ojuva syntyi ja kasvoi Sodankylässä, mutta lukion jälkeen hän suuntasi maailmalle. Hän asui useilla paikkakunnilla, pisimpään Tampereella.

– Tampereella kasvoin aikuiseksi. Siellä minusta myös tuli äiti.

Vaikka Ojuva asui pitkään muualla, siteet kotiseudulle pysyivät kaiken aikaa vahvoina. Hän kävi usein Sodankylässä vanhempiensa, mummonsa ja sisarustensa luona ja vietti kotipaikkakunnallaan myös kesiä.

– Olen ollut täällä kesätöissä Päivin kammarissa, jota pyöritti tätini Päivi, kotiseutumuseossa ja Alariesto-galleriassa, Ojuva kertoo.

Ojuva on opiskellut historiaa ja informaatiotieteitä ja työskennellyt kulttuuri- ja viestintäsuunnittelijana. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi runokokoelma Asentopuu.

Ojuva on kirjoittanut ikänsä, mutta runoista hän kiinnostui varsinaisesti kymmenisen vuotta sitten, kun hänen muusikkoisänsä pyysi häneltä laululyriikoita kappaleisiinsa. Ojuva lupautui tehtävään.

– Lähettelin hänelle tekstejä, ja jossain vaiheessa hoksasin, että laululyriikathan ovat runoutta, Ojuva kertoo.

Ojuva halusi kehittyä runoilijana, ja hän hakeutui runoyhdistys Nihil Interitin kirjoitusryhmään. Ryhmästä hän sai tukea ja sparrausta kirjoitustyöhön.

– Sitä kautta keskityin runoihin entistä enemmän.

Tänä keväänä Ojuvalta ilmestyy toinen runoteos. Onhan sentään linnut -teoksen kustantaa Aviador. Se kuvaa Keski-Lappia uudisasutuksen ja kadonneen keminsaamen kielen ja kulttuurin rajamaana. Ojuvaa kiehtoo keskilappilainen rajamaan identiteetti.

– Sille ominaista on monikulttuurisuus, välitila ja moniääniset kertomukset, hän sanoo.

 

Uusi vuosi ja uudet työkuviot

Koronapandemia päättyi, mutta Ojuva perheineen on yhä Sodankylässä. Väliaikaiseksi tarkoitusta ratkaisusta on tullut pysyvä elämäntilanne, ja se tuntuu Ojuvasta hyvältä.

– Olen pohjoisen ihminen, ja iloitsen siitä, että myös lapsestani kasvaa pohjoisen ihminen ja hän oppii tuntemaan sukuaan, Ojuva sanoo.

Ojuva on saanut Sodankylästä työpaikan. Hän aloitti vuoden alussa työt Sompion kirjastossa pedagogisena informaatikkona.

– Se on kokonaan uusi toimi, ja olen siitä innoissani. Kirjastot ovat olleet minulle aina tärkeitä paikkoja, ja Sodankylän kirjasto on erityisen tärkeä, sillä sieltä on hyviä muistoja jo lapsuudesta lähtien, Ojuva kertoo.

Myös mies on saanut töitä ja lapsi paikan päiväkodista. Ojuvasta tuntuu, että palaset ovat loksahdelleet paikoilleen luontevasti ja kivuttomasti.

Perheen on hyvä olla Sodankylässä, eikä Ojuva kaipaa Sodankylästä muualle.

Eeva-Liisa Manner on kirjoittanut, että ihmisellä on koti siellä, missä hän ymmärtää ympäristöään. Minusta tuntuu, että ymmärrän Sodankylää paremmin kuin muita paikkoja. Tunnen kuuluvani tänne.

 

Kuka?

Uni Ojuva profiilikuva (kuva: Liisa Kuittinen)

Uni Ojuva

  • Syntynyt vuonna 1984 Sodankylässä.
  • Ylioppilas ja filosofian maisteri. Opiskellut historiaa, museologiaa ja informaatiotieteitä.
  • Asuu Sodankylässä puolison ja nelivuotiaan tyttären kanssa.
  • Työskentelee Sompion kirjastossa pedagogisena informaatikkona.
  • Ojuva esiintyy kesällä Pieni runofestivaali 2023 -tapahtumassa, joka järjestetään Askan Porttikoskella ja Sodankylässä 30.6.–2.7.