Taiteilijan juhlavuosi

Lapin tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuva Helena Junttila on maalannut ikänsä. Kotikuntansa 130-vuotisjuhlavuonna taiteilija viettää omaa 60-vuotisjuhlavuotta.

Helena Junttilan syntymäpäivänäyttely on Lapintie 42:ssa sijaitsevassa liiketilassa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Jo yläasteella Helena Junttila tiesi, että hänestä tulisi kuvataiteilija.

Taiteen tekeminen ei ollut hänelle mikään erikoinen juttu, vaan tavallinen tapa elää ja olla. Isän isä oli tunnettu taidemaalari Einari Junttila (1901–1975). Myös isä ja äiti maalasivat. Äiti myös järjesti taidenäyttelyitä ja myi taidetta. Junttila valvoi äitinsä järjestämiä taidenäyttelyitä jo 11-12-vuotiaana.

– Se oli minulle normaalia elämää, ei mitään ihmeellistä, Junttila kertoo.

Lukion jälkeen Junttila hakeutui taidekouluun, ensin Oriveden opiston kuvataidelinjalle, sitten Vapaaseen taidekouluun Helsinkiin.

Hänen suunnitelmansa toteutui: hänestä tuli kuvataiteilija, ja hän pääsi piirtämään ja maalaamaan.

– Se oli sitä, mitä halusin tehdä. En hakenutkaan muualle.

 

Taiteilijan pitää tehdä taidetta

– Kyllä se panee miettimään.

Niin Helena Junttila vastaa, kun häneltä kysyy, miltä kuvataiteilijasta tuntuu täyttää 60 vuotta. Junttilan syntymäpäivä on tänään, 15. helmikuuta.

Lapin Kansan toimittajalle sanoin, että koronavuosien takia iästä pitäisi kyllä vähentää pois pari vuotta, hän sanoo.

Junttila viittaa haastatteluun, joka tehtiin maakuntalehteen hänen 60-vuotismerkkipäivänsä johdosta. Lapin Kansan lisäksi hänen merkkipäivänsä huomioi Helsingin Sanomat, onhan Junttila yksi tunnetuimmista nykytaiteilijoista Lapissa.

Junttilalle kuvataide on elämäntehtävä ja ammatti, ei mikään sivutoimi.

– Minusta taiteilijan pitää tehdä taidetta, hän sanoo.

­– Totta kai raha-asiat ovat vaikeita, mutta aina sitä jotenkin pärjää – tai ehkä minä vain olen jonkinlainen optimisti.

Juuri nyt Junttilalla on syytäkin optimismiin: hän on saamassa kaksivuotisen apurahan Suomen Kulttuurirahastosta. Apurahan ansiosta hän voi keskittyä taiteen tekemiseen seuraavat kaksi vuotta rauhassa.

– Ei ole jatkuvaa taistelua toimeentulon kanssa, hän sanoo.

Tulevan apurahan turvin Junttila tekee teoksia Kemin taidemuseossa ensi vuonna nähtävään isoon omaan taidenäyttelyyn. Näyttely juhlistaa hänen 60-vuotispäiviään. Ensi vuonna mittariin tulee tosin jo 61 vuotta. Junttilaa se hymyilyttää.

– Minulla oli iso näyttely Rovaniemen taidemuseossa, kun täytin 41 vuotta. Olen aina vähän jälkijunassa, hän sanoo.

 

Keskustelua taiteesta ja kulttuurista

Näyttelytilan seinällä riippuu tuttuja hahmoja: karhuja ja fiktiivisiä Modesty Blaise -hahmoja. Ne seikkailevat Junttilan taiteessa usein, ja erityisesti karhusta on tullut taiteilijan tunnushahmo.

Tila sijaitsee Sodankylän keskustaajamassa Lapintie 42:ssa. Junttila on avannut sinne syntymäpäivänäyttelyn, joka juhlistaa hänen pyöreitä vuosiaan. Näyttely on avoinna viikon ajan, torstaihin 16. helmikuuta saakka.

– Päätin juhlia syntymäpäivääni tällä tavalla, Junttila kertoo.

Näyttely on pystytetty liiketilaan, jota Junttila vuokraa yhdessä Puhu jänikselle ry:n kanssa. Puhu jänikselle on sodankyläläinen kulttuuriyhdistys, jota Junttila oli perustamassa muiden kulttuurista kiinnostuneiden kanssa pari vuotta sitten. Yhdistyksen nimi tulee eräästä Junttilan taulusta.

– Puhuimme monta vuotta siitä, että ”pitäisi perustaa se yhdistys, pitäisi perustaa se yhdistys”. Kesällä 2020 vihdoin perustimme.

Junttilan mukaan yhdistyksen perusidea on edistää keskustelua taiteesta ja kulttuurista. Ajatuksen tällaisesta yhdistyksestä Junttila sai työskennellessään Japanissa vuonna 2015.

– Siellä oli talk event -tilaisuuksia, joihin ihmiset kokoontuivat keskustelemaan taiteesta. Niistä seurasi aina jotain hyvää.

Puhu jänikselle ry on järjestänyt Sodankylässä muun muassa runotapahtumia. Kaksi vuotta sitten se organisoi askalaisen kulttuuri- ja kyläseura Askareen kanssa runofestivaalin Porttikoskella. Tulevana kesänä Pieni runofestivaali (30.6.-2.7.2023) tulee taas. Puhu jänikselle ry on saanut tällä kertaa sen tuotantoon harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan tarkoitettua Taiken erityisavustusta 38 000 euroa.

Pienen runofestivaalin keskuspaikka Aska on Sodankylään 11-vuotiaana Kittilästä muuttaneelle Junttilalle rakas ja tärkeä paikka. Hän on asunut siellä suurimman osan elämästään.

– Välissä olen ollut etelässä yhteensä kahdeksan vuotta. Aska on kotipaikka, jossa tykkään asua.

 

Kuka?

Helena Junttila

  • Syntynyt vuonna 1963 Simossa.
  • Asuu Sodankylän Askassa puolisonsa Jukka Tarkiaisen kanssa. Kaksi aikuista lasta.
  • Valmistui Vapaan taidekoulun ammatilliselta linjalta vuonna 1989.
  • Työskentelee kuvataiteilijana. Pitänyt noin 30 yksityisnäyttelyä Suomessa ja noin 10 ulkomailla. Lisäksi osallistunut lähes sataan yhteisnäyttelyyn.
  • Tullut tunnetuksi tussipiirroksista ja maalauksista, joissa hän kuvaa ihmistä eläinten, kasvien, myyttisten hahmojen ja luonnonvoimien kanssa.
  • Vuonna 2018 Junttilan karhu päätyi Sinebrychoffin Karhu speltti ipa -oluttölkkiin.
  • Saanut Sodankylän kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 1999 ja Lapin taidepalkinnon vuonna 2013.
  • Helena Junttilan syntymäpäivänäyttely on avoinna Lapintie 42:ssa vielä ke 15.2.–to 16.2. klo 12–18.