Villapaitavelho
Jenni Pulju tekee villapaitoja mittatilauksesta ja suunnittelee niiden mallit itse. Hänen käsistään on lähtöisin myös Soankylä-paita, joka on saanut inspiraationsa oman kotikunnan vaakunasta.
Idea jalostui mielessä pikkuhiljaa.
Jenni Pulju oli neulonut ja virkannut aina. Taidon hän oli saanut jo kotoa verenperintönä. Äiti teki käsitöitä, ja niin tekivät myös suvun muut naiset. Pikku-Jenni oppi kutomaan ja virkkaamaan jo ennen kouluikää.
Vuosien kuluessa käsityöharrastuksesta oli tullut yhä vakavampaa ja ammattimaisempaa, ja vuonna 2021 Pulju päätti perustaa oman toiminimen, jonka puitteissa hän alkoi suunnitella ja tehdä villapaitoja mittatilauksesta.
Samaan aikaan virisi halu toteuttaa jokin hyväntekeväisyystempaus, johon hän voisi käyttää taitojaan. Sodankylästä lähtöisin oleva mutta muualla Suomessa pitkään asunut Pulju oli ollut mukana monissa hyväntekeväisyyskampanjoissa. Nyt hän oli palannut takaisin omaan synnyinkuntaansa ja halusi tehdä jotakin sen asukkaiden eteen.
– Toisten auttaminen ja varainkeruu ovat minulle tuttua. Aloin miettiä, että tekisin villapaidan, jonka myisin hyväntekeväisyyshuutokaupassa. Tuoton halusin lahjoittaa omaishoitajille ja nuorille, Pulju kertoo.
Vaakunasta villapaidaksi
Niin syntyi ajatus Soankylä-villapaidasta, jonka malli olisi tehty Sodankylän vaakunan mukaan. Pulju kysyi sen tekemiseen lupaa Sodankylän silloiselta kunnanjohtajalta. Kun tämä ei nähnyt sille mitään estettä, Pulju ryhtyi toimeen.
Soankylä-villapaita tuli myyntiin äitienpäivänä 2021. Pulju toteutti huutokaupan sosiaalisessa mediassa, jossa hän kertoi jakavansa tuoton Likiliike-lahjakortteina Sodankylän nuorisopalveluille ja Napapiirin Omaishoitajille.
– Ajattelin, että ne olisivat toimijoita, joille olisi hyötyä lahjakorteista. Huutokauppasin villapaidan toiminimeni Facebook-sivulla.
Pulju jakoi Soankylä-paidan kirjoneulekaavion eteenpäin ilmaiseksi niille, jotka halusivat tehdä itselleen oman paidan. Alusta pitäen hänen tavoitteenaan oli kuitenkin tuoda paidasta myyntiin virallinen ohje, jossa olisi eri kokovaihtoehtoja.
Nyt suunnitelmasta on vihdoin tullut totta: Soankylä-paidan myyntiohje on valmistunut. Sen työstämisessä Pulju on käyttänyt ulkopuolista apua.
– Ohjeen teknisen toteutuksen on tehnyt Liljan Lankakaupan yrittäjä Pauliina Lilja, Pulju kertoo.
Itsensä toteuttamista
Jenni Pulju on ammatiltaan ensihoitaja. Hän opiskeli Varsinais-Suomessa, jossa hän asui yli kymmenen vuotta. Sodankylään hän palasi vuonna 2019.
Villapaitayrittäjyys on Puljulle sivutoimista. Parhaillaan työn alla on uusia villapaitamalleja, kuten Vanttioon-paita, joka on saanut inspiraationsa porotöistä. Pulju on tehnyt sen kiitokseksi veljensä vaimolle Kirsille, joka on ollut hänen tukensa ja mentorinsa niin porotöissä kuin elämässä muutenkin. Porotalous on ollut tärkeä osa Puljun lapsuudenperheen elämää aina.
– Halusin, että mallissa näkyisi poron koparan jäljet ja vaaramaisema, Pulju kertoo.
Villapaitayrittäjänä Pulju on keskittynyt kaarrokeneuleisiin. Hän tekee paitoja asiakkaiden toiveiden pohjalta itse suunnittelemiensa mallien mukaan. Juuri suunnittelutyö on Puljulle tärkeää.
– Pääsen siinä toteuttamaan itseäni, hän sanoo.
Mittatilauspaitojen lisäksi tavoitteena on saada tulevaisuudessa myyntiin uusia ohjeita.
– Minulla on mielessä lista neuleista, joista haluan tehdä ohjeet.
Paikallisuus on tärkeää
Paikallisuudella on tärkeä merkitys Jenni Puljun yrittäjyydessä. Se näkyy hänen toiminnassaan monella tapaa.
– Ensinnäkin haluan, että paikallisuus näkyy neuleohjeissani, hän sanoo.
Toiseksi paikallisuus näkyy siinä, että Pulju tekee tiiviisti yhteistyötä sodankyläläisten yrittäjien ja yritysten kanssa.
– Hankin kaikki langat Lahjatalosta. Villapaitalähetysten mukaan liitän kortin, joka on joko Takalan Viiviltä tai Penttisen Emmalta. Lisäksi olen tehnyt yhteistyötä valokuvaaja Katri Herukan kanssa, Pulju kertoo.
Yhteistyö on Puljulle tärkeää ja merkityksellistä.
– Pystyn siten tukemaan omaa aluetta, ja pääsen myös tutustumaan muihin yrittäjiin.
Pulju on paluumuuttaja. Kun hän 16-vuotiaana muutti pois Sodankylästä, hän vannoi, ettei koskaan palaisi kotikonnuilleen. Toisin kävi.
– Nyt en enää lähtisi täältä mihinkään, hän sanoo.
– Tämä on kotini, ja täällä on kaikki, mitä tarvitsen. Minun piti käydä kaukana, että osasin jälleen arvostaa juuriani.
Kuka?
Jenni Pulju
- Syntynyt vuonna 1988 Sodankylässä.
- Muutti Rovaniemelle vuonna 2004 ja sieltä vuonna 2007 Varsinais-Suomeen, jossa opiskeli ensihoitajaksi.
- Työskentelee ensihoitajana ja sivutoimisena yrittäjänä.
- Löydät Jennin yrityksen Facebookista @JenninPuliju ja Instagramista @jenninpuliju
- Soankylä-villapaidan ohje on myynnissä verkossa Liljan Lankakaupassa. Paperista ohjetta myy Lahjatalo Sodankylä.