Työpajat

Luontopaja

Luontopaja on Sodankylän Työpajoista uusin työpiste, missä voi tehdä käsin erilaisia rakentelu-, kierrätys- ja luonnonmateriaalitöitä. Pajalla huomioidaan eri vuodenajat ja niiden mahdollisuudet ulkona liikkumiseen ja harrastamiseen. Olennainen osa pajasisältöä on monenlainen retkeilytoiminta sekä luonnonantimien kerääminen ja niiden hyödyntäminen. Pyritään tekemään erilaisia toimintakokonaisuuksia esimerkiksi vaappujen ja katiskojen tekemisestä kalastusreissuihin ja saaliiden valmistukseen ruoaksi.

Mediapaja

Mediapajalla pääsee kokeilemaan monipuolisesti elokuvatuotannon eri osa-alueita mm. käsikirjoittamista, kuvaamista, äänittämistä, editointia, valaisua sekä olemaan avustajana eri tuotannoissa.

Pajan palveluihin ja työtehtäviin kuuluu mm. videotuotannot, video-, filmi- ja ääniformaattien digitoinnit sekä skannaukset.

Käytössä on ammattitason kuvaus- ja editointilaitteisto sekä 7 työpistettä editointiin ja eri formaattien digitointiin.

Tiesitkö?

Mediapajalta on valmistunut yli 500 tilaus- ja omaa videotuotantoa.

Mediapajan videoilla on YouTubessa lähes 3,5 milj. katselukertaa. Ota kanava seurantaan: Mediapaja Sodankylä.

Serri

Serri on Sodankylän kunnassa toimiva virallinen sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotto- ja esikäsittelypiste. Serrillä otetaan vastaan kodinkoneita, kylmälaitteita, ATK-laitteita, viihde-elektroniikkaa, loisteputkia, lyijyakkuja ja pienessä määrin metalliromua. Vuonna 2022 Serri vastaanotti n. 112 000 kiloa metalli- ja Ser-romua.

Serrillä on 9 työpistettä, joissa laitteita puretaan käsityökaluilla, sekä pienillä akkukäyttöisillä työkaluilla. Paja soveltuu eritasoiseen tekemiseen mm. fyysiseen työhön isojen laitteiden käsittelyssä. Serrillä pääsee myös aktiiviseen asiakaspalveluun kyläläisten tuodessa romuja kierrätykseen. Pajatoimintona tekeminen ei vaadi aiempaa osaamista, sillä Serrillä ei korjata mitään, pelkästään puretaan laitteet mahdollisimman pieniin osiin.

Otamme vastaan:
Kodinkoneet, kylmälaitteet, ATK-laitteet, viihde-elektroniikka, loisteputket, led-lamput, energiansäätölamput, lyijyakut, patterit, pienlaite- ja autonakut sekä pienissä määrin metalliromua.

Taitopaja

Taitopaja tarjoaa mahdollisuuden luovaan ja ennakkoluulottomaan käsillä tekemiseen erilaisten materiaalien ja tekniikoiden parissa. Taitopajalla on mahdollisuus päästä toteuttamaan itseään myös kuvallisesti erilaisin tekniikoin, keskittymään omiin taiteellisiin mielenkiinnon kohteisiin sekä halutessaan vaikka suunnittelemaan ja toteuttamaan pienimuotoisia tapahtumia ja ryhmätoimintoja.

Taitopajan tilat pyritään muokkaamaan pajalaisten tarpeisiin, jotta jokaiselle löytyy mielekäs työpiste, missä on mukava työskennellä.

Tartumme ilolla ja mielenkiinnolla erilaisiin projekteihin, mitkä mahdollistavat kaikkien pajalaisten osallistumisen kokonaisuuden rakentamiseen omalla taitotasollaan ja näin olemaan osana toimivaa pajayhteisöä. Viimeisin tällainen isompi projekti oli Kirjaston Sodankylän toimipisteen kokoushuoneen uusiminen ns. Haakana-huoneeksi. Taitopajalla on aiemmin toteutettu myös mm. erilaisia lavastus- ja puvustuskokonaisuuksia yhdistyksille ja toimijoille, järjestetty näyttelyitä ja myyjäisiä sekä oltu mukana Sodankylän kunnan järjestämissä tapahtumissa (esimerkiksi joulunavajaisten kynttiläpuiston toteutus 2019 ja 2020).

Teemme Taitopajalla yksilöllisiä kädentaitotuotteita tilauksesta asiakkaiden toiveiden mukaan.