Työnhakijalle
Tervetuloa työllisyyspalvelujen asiakkaaksi! Meiltä saat apua ja tukea työnhakuusi ja oman osaamisesi kehittämiseen.
Meiltä työllisyyspalveluista saat apua ja neuvoja työnhakuun, sinulle sopivan koulutuksen löytämiseen, osaamisesi kehittämiseen ja yrittäjäksi ryhtymiseen.
Kun jäät työttömäksi, toimi näin
-
Ilmoittaudu työnhakijaksi
Ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun tiedät, että työsi loppuu tai sinut lomautetaan. Ilmoituksen tekemiseen tarvitset tiedon, minä päivänä työttömyys tai lomautus alkaa. Varaa riittävästi aikaa ja täytä kärsivällisesti kaikki vaadittavat tiedot.
- Tee ilmoittautuminen Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Verkkopalveluun tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. Sinun tulee olla EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen.
- Täytä tiedot huolellisesti. Varmista, että työ- ja koulutustietosi sekä yhteystietosi ovat oikein.
- Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi. Kerro esimerkiksi työsuhteen päättymisestä, opinnoista tai yrittäjyydestä. Tarkat tiedot nopeuttavat asioittesi käsittelyä.
- Tarkistamme, oletko oikeutettu työttömyysturvaan työttömyyden aikana. Lähetämme asiasta lausunnon rahatuen maksajalle. Maksaja on aina Kela tai työttömyyskassa.
Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta (tyomarkkinatori.fi):
- ma–pe klo 9–15 puh. 0295 025 505 (su, ru, en, ve)
- chat Työmarkkinatorilla
- Tarmo-chatbot
-
Tutustu oikeuksiisi ja velvollisuuksiisi
- Työttömänä työnhakijana sinulla on oikeuksia ja velvollisuuksia. Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.
- Lue lisää oikeuksista ja velvollisuuksista
-
Hae työttömyysturvaa
- Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, tarkistamme oikeutesi työttömyysturvaan. Työllisyyspalvelut välittää työttömyysetuuden maksajallesi lausunnon, jossa kerrotaan oikeudestasi työttömyysturvaan. Maksaja päättää lausunnon perusteella, maksetaanko sinulle työttömyysturvaa ja kuinka paljon se on.
- Työttömyysturvaa voit saada siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.
- Hae työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassastasi. Katso tarkemmat hakuohjeet maksajasi verkkosivuilta.
-
Valmistaudu alkuhaastatteluun
- Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinut kutsutaan alkuhaastatteluun. Kutsu haastatteluun pyritään lähettämään viiden päivän sisällä työnhaun alkamisesta. Haastattelussa keskustelette tilanteestasi ja teette työllistymissuunnitelman. Pohditte yhdessä, millaisia työpaikkoja voisit hakea, onko sinulla tarvetta koulutukseen tai onko alan vaihtaminen sinulle sopiva ratkaisu.
- Alkuhaastatteluun kuuluu myös palvelutarpeesi arviointi. Se on keskeinen osa työllistymisesi tukemista ja palveluihin ohjaamista.
- Alkuhaastattelussa sovitte myös, miten asioitte ja pidätte yhteyttä jatkossa seuraavien kolmen kuukauden aikana.
- Mieti jo ennen haastattelua, millaista työtä voit tehdä. Mieti myös, tarvitsetko lisää koulutusta tai haluatko vaihtaa alaa.
- Jos saat uuden työpaikan jo ennen alkuhaastattelua, peru haastattelu.
-
Osallistu työnhakukeskusteluun
- Työnhakukeskustelun käyt työllisyyspalvelujen omavalmentajan kanssa, kun alkuhaastattelusta tai edellisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta. Keskustelu voidaan järjestää toimipisteessämme, puhelimitse tai videoyhteydellä.
- Työnhakukeskustelussa saat tukea työnhakuusi. Keskustelette, miten työnhakusi on edistynyt ja työllistymissuunnitelmasi toteutunut. Tarkistatte jatkosuunnitelmasi ja palvelutarpeesi, ja saat ohjausta eteenpäin.
- Työnhakukeskustelujen välissä toimit sen mukaan, mitä työllistymissuunnitelmassasi olette sopineet.
-
Hae aktiivisesti töitä
- Hae heti työttömäksi jäätyäsi aktiivisesti töitä. Työttömyyden pitkittyessä uuden työpaikan saaminen usein vaikeutuu.
Etsitkö työpaikkaa?
-
Apua työnhakuun
Työllisyyspalvelujen asiakkaana saat apua ja tukea työnhakuusi omavalmentajaltasi. Voit ottaa häneen yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai jättämällä hänelle yhteydenottopyynnön Asiointi-palvelun kautta.
Voit etsiä avoimia työpaikkoja työnhakusivustoilta, yritysten verkkosivuilta, henkilöstövuokrausyrityksistä ja sosiaalisesta mediasta. Osallistu myös sinua kiinnostaviin rekrytointitapahtumiin ja hyödynnä omia verkostojasi.
-
Työpaikkasivustot
Esimerkiksi seuraavilta sivustoilta voit etsiä avoimia työpaikkoja. Lisää työpaikkasivustoja löydät verkosta hakemalla avoimia työpaikkoja.
- Työmarkkinatorin työpaikat: Työmarkkinatori.fi
- Duunitorin työpaikat ja vinkkejä työnhakuun: Duunitori.fi
- Oikotien työpaikat: Oikotie.fi
- Kunta-alan työpaikat: Kuntarekry.fi
- Valtion työpaikat: Valtiolle.fi
Muista, että voit myös lähestyä yrityksiä suoraan tai täyttää avoimen hakemuksen.
-
Henkilöstövuokrausyritykset
Henkilöstövuokrausyritys tekee yrityksen kanssa sopimuksen työntekijän vuokraamisesta. Vuokrausyritys on työntekijän työnantaja ja palkanmaksaja, vaikka työ tehdään sopimuksen tehneessä yrityksessä.
Henkilöstövuokrausyritykset etsivät työntekijöitä lähes kaikille toimialoille. Useimmat yrityksistä ovat erikoistuneet tietyille toimialoille tai toimivat vain tietyillä paikkakunnilla. Henkilöstöala HELAn jäseninä oleviin henkilöstöalan yrityksiin pääset tutustumaan alla olevan linkin kautta.
Luettelo henkilöstövuokrausyrityksistä: Henkilöstöala HELAn jäsenyritykset
-
Sosiaalinen media
Avoimista työpaikoista ilmoittelu on siirtynyt yhä enemmän sosiaaliseen mediaan, josta potentiaaliset työntekijät tavoitetaan nopeasti ja helposti. Kaikkiin kanaviin ei kuitenkaan tarvitse panostaa, vaan somekanavista voit valita yhden tai muutaman itsellesi sopivan.
Työpaikkoja voit löytää esim. seuraavien kanavien kautta:
- LinkedIn: Työnantajat julkaisevat työpaikkailmoituksia ja voit verkostoitua oman alasi ammattilaisten kanssa.
- Facebook: Löydät erilaisia työnhakuun ja eri aloihin keskittyviä ryhmiä, joissa ilmoitetaan työpaikoista.
- Instagram: Voit esitellä osaamistasi Instagramissa.
- Voit myös seurata sinua kiinnostavien yritysten sometilejä mahdollisten työpaikkailmoitusten varalta.
-
Osallistu rekrytointitapahtumiin
Rekrytointitapahtumissa pääset tapaamaan työnantajia. Sinulla on mahdollisuus kysellä avoimista työpaikoista, kertoa itsestäsi ja osaamisestasi sekä sopia työhaastatteluja. Parhaimmillaan voit päästä haastatteluun jo tapahtuman aikana ja työllistyä hyvinkin nopeasti.
Oletko lomautettu tai lomautusuhan alla?
-
Lomautus
Kun sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työaika alkaa. Saat lomautuksen ajalta työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja muut etuuden saamisen edellytykset täyttyvät.
Lue lisää:
Minut on lomautettu (Työmarkkinatori)
Jos sinut lomautetaan (Kela)
Oletko kiinnostunut yrittäjyydestä?
-
Yrittäjyys
Voit työllistää itsesi ryhtymällä yrittäjäksi kokoaikaisesti tai sivutoimisesti. Jos yrittäjyys kiinnostaa sinua, tutustu aloittaville yrittäjille suunnattuihin palveluihin. Tarjoamme yrittäjyydestä kiinnostuneille paljon tietoa, tukea ja neuvontaa.
-
Mahdollisuudet
Yrittäjänä työllistät itse itsesi. Yrittäjyyteen on olemassa monta reittiä. Perinteisiä yritysmuotoja on esimerkiksi osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, toiminimi tai osuuskunta. Yrittäjänä usein sidot yritystoimintaan omaa pääomaa ja omistat itse työvälineet. Näin ollen yrittäjänä olemiseen liittyy myös riski. Yrittäjänä voit työskennellä yksin, yhdessä yhtiökumppaneiden kanssa tai työllistää muita olemalla työnantaja.
Asiointi
-
Sähköinen asiointi
Työmarkkinatorin Asiointi-osio
Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voit ilmoittautua työnhakijaksi, ilmoittaa muutoksesta työhaussasi tai jättää yhteydenottopyynnön.
Aluehallinnon TE-asiointipalvelu
Voit täyttää palvelun kautta seuraavia hakemuksia: harkinnanvarainen kulukorvaus, starttiraha ja työn hakemisesta aiheutuvien matka- ja yöpymiskustannusten korvaukset.
Asiointipalveluihin kirjaudutaan turvallisesti sähköisellä Suomi.fi-tunnistuksella pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia hyödyntäen.
-
Asiointipisteet
Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueella asiointi tapahtuu ajanvarauksella. Varaathan siis ajan etukäteen! Voit asioida myös muun kuin kotikuntasi toimipisteessä. Asiointipäivät tarkentuvat kevään aikana.
- Inarin kunta Petsamontie 3, 99800 Ivalo
- Kemijärven kaupunki Kirkkokatu 16, 98100 Kemijärvi
- Pelkosenniemen kunta Sodankyläntie 2, 98500 Pelkosenniemi
- Posion kunta Kirkkotie 1, 97900 Posio
- Sallan kunta Postipolku 3, 98900
- Savukosken kunta Kauppakuja 2 A 1, 98800
- Sodankylän kunta Jäämerentie 1, 99600 Sodankylä
- Utsjoen kunta Luossa 1a, 99980 Utsjoki
-
Yhteydenotot
Voit varata palveluajan joko soittamalla työllisyysalueen yhteysnumeroon tai lähettämällä sähköpostia työllisyysalueen sähköpostiosoitteeseen:
- Puhelinnumero 0400 610 870 palvelee arkisin klo 9–15.
- Sähköpostiosoite: tyollisyysalue@sodankyla.fi
-
Valtakunnalliset neuvontapalvelut
Henkilöasiakkaille
Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta
- ma–pe klo 9–15 puh. 0295 025 505 (su, ru, en, ve)
- chat Työmarkkinatorilla
- Tarmo-chatbot
Työttömyysturvaneuvonta
- ma–pe klo 9–15 puh. 0295 020 701 (su, ru, en, ve)
- chat Työmarkkinatorilla