Aloittavalle yrittäjälle
Onko sinulla hyvä liikeidea, aiotko jatkaa suvussa kulkevaa liiketoimintaa tai ostaa jo toiminnassa olevan yrityksen? Yrittäjyyteen on monta reittiä.
Arvioimme liikeideaasi, opastamme liiketoimintasuunnitelmassa ja kannattavuuslaskelmissa sekä neuvomme starttirahan hakemisessa. Kerromme aloittavan yrittäjän valmennuksista, oppaista ja alan asiantuntijapalveluista.
-
1. Liiketoimintasuunnitelma
Yrittäjäksi ryhtyminen edellyttää liiketoimintasuunnitelmaa (LTS). Se on yrityksen perustamisen kulmakivi liikeidean ja yritysmuodon valinnan ohella. Liiketoimintasuunnitelma kannattaa laatia heti liikeidean tarkentumisen myötä. Suunnitelman laatiminen ja liiketoiminnan huolellinen arviointi ovat hyödyllisiä ennen kaikkea itsellesi, mutta tarvitset liiketoimintasuunnitelmaa myös rahoittajia ja liiketoimintakumppaneita sekä starttirahan hakemista varten.
Hyvin laadittu liiketoimintasuunnitelma laskelmineen antaa ulkopuoliselle sujuvasti käsityksen yrityksen kannattavuudesta ja tulevaisuuden näkymistä. Liiketoimintasuunnitelma vastaa mm. näihin kysymyksiin:
- mitä tuotteita tai palveluja tarjoat?
- ketkä ovat asiakkaitasi?
- missä tavoittelemasi markkinat sijaitsevat?
- yritystoiminnan vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat
- miten markkinoit tuotteitasi tai palvelujasi?
- millaisia tavoitteita asetat liiketoiminnallesi seuraavan 3 vuoden aikana?
-
2. Tee laskelmia
Yritystulkin avulla yrityksen perustaminen etenee johdonmukaisesti ja perusteellisesti, jolloin kaikki tarpeellinen tulee huomioiduksi ja riskeihin voidaan varautua. Näin edellytykset kannattavalle ja jatkuvalle liiketoiminnalle ovat kunnossa. Yritystulkista löydät kattavan paketin yrityksen perustamiseen.
- kannattavuuslaskentapohjat
- sopimukset
- lomakkeet
- käytännön tietoa yrittämisestä
-
3. Päätä yritysmuoto
Kun olet perustamassa yritystä, pohdi tarkoin, mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten. Vertaile yritysmuotoja ja valitse se, joka soveltuu parhaiten yrityksesi tarpeisiin. Jos aiot käynnistää yritystoiminnan yksin, voit valita yritysmuodoksi toiminimen, osakeyhtiön tai osuuskunnan. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö taas vaativat vähintään kaksi perustajaa.
Osakeyhtiö on toimiva yhtiömuoto silloin, kun yrityksellä on useampi perustaja tai työntekijöitä, yritys tähtää kasvuun tai sillä on suuri rahoitustarve. Toiminimi sopii erityisesti yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan, ja yritystoiminnan ei odoteta kasvavan suuresti.
-
4. Starttiraha
Starttiraha on Työllisyysalueen tarjoama harkinnanvarainen tuki aloittavalle päätoimiselle yrittäjälle. Se on tukimuoto, joka turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja sen vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan. Tuen tarve harkitaan aina tapauskohtaisesti määrärahatilanne huomioiden.
Starttirahaa voi hakea esimerkiksi työtön, työstä tuleva tai opiskelija. Kaikki yritysmuodot ja toimialat ovat kelpoisia. Tuki voidaan myöntää myös aiemman sivutoimisen yrittäjyyden laajentamiseen päätoimiseksi.
Starttirahaa haetaan Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueelta. Hakemuksen liitteeksi tarvitset liiketoimintasuunnitelman, kannattavuus- ja rahoituslaskelmat sekä verovelkatodistuksen. Kannattavuus- ja rahoituslaskelmia vaativat kaikki ulkopuoliset rahoittajat kuten pankit, rahoitusyhtiöt ja vaikkapa Finnvera luottoja ja takauksia myöntäessään.
-
5. Lupa-asiat
Ennen yrityksen rekisteröimistä ja yritystoiminnan aloittamista pitää varmistaa, mitä lupia toiminta tarvitsee.
-
6. Perustamisilmoitus
Kenen täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin? Yksityinen elinkeinonharjoittaja on lain mukaan ilmoitettava kaupparekisteriin, jos yksikin seuraavista asioista täyttyy:
- elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila
- palveluksessa on muita henkilöitä kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
- harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.
Kenen ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin?
- Maatilataloutta tai kalastusta harjoittavien yksityisten elinkeinonharjoittajien ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin.
Miten teet perustamisilmoituksen?
- Voit tehdä ilmoituksen YTJ-palvelun nettipalvelussa
Kirjaudu - Katso opasvideosta miten teet toiminimiyrittäjän perustamisilmoituksen
Opasvideo
-
7. Sodankylän yrityshakemisto
Varmista oman yrityksesi näkyvyys lisäämällä se Sodankylän yrityshakemistoon. Palveluhakemisto on Sodankylän kunnan ylläpitämä, maksuton hakemisto.
-
8. Liity postituslistaamme
Elinvoimapalvelut tiedottaa ajankohtaisia, paikallisia yrittäjäuutisia ja toisinaan myös kutsuja tilaisuuksiin sekä yrittäjäkyselyitä.
Voit liittyä postituslistaamme ja saada nämä suoraan sähköpostiisi.
Liiketoimintasuunnitelma-pohja
Muista myös yrityksen rahoitus, vakuutukset, verotus, kirjanpito, yritystili, laskutusasiat, markkinointi, osakeyhtiön perustamiskirjat ja edunsaajailmoitus.
Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueella on useita lyhyitä valmennuksia alkaville yrittäjille:
Team Finland -toimijat voivat yhdessä auttaa yritystänne. Antamiesi tietojen perusteella etsimme verkostostamme yrityksellenne sopivimmat asiantuntijat ja palvelut. Ydintoimijoita ovat Business Finland, ELY-keskus, Työlisyysalueet, Finnvera, ulkoministeriö sekä Talous- ja velkaneuvonta yrityksille ja yrittäjille. Otamme sinuun yhteyttä kahden työpäivän sisällä.