Hyppy tuntemattomaan – Jyväskyläläisestä Ilari Konttisesta tuli sodankyläläisen kyläkoulun opettaja

Keski-Suomessa ikänsä asunut Ilari Konttinen ei ollut koskaan käynyt Sodankylässä ennen sinne muuttoaan. Pienen kyläkoulun hyvä tunnelma yllätti.

Ilari Konttinen, Torvisen koulun opettaja, uratarina
Ilari Konttinen työskentelee luokanopettajana Torvisen koulussa Sodankylässä.

Ilari Konttisen muutto Sodankylään merkitsi todellista hyppyä tuntemattomaan.

Konttinen ei ollut koskaan käynyt Sodankylässä, eikä tuntenut paikkakuntaa, jonne oli suuntaamassa.

– Ajoin muuttoauton perässä Sodankylään. Muutaman päivän päästä alkoivat työt, hän kuvailee saapumistaan uudelle kotipaikkakunnalle.

Konttinen oli valmistunut opettajaksi puolisen vuotta aikaisemmin. Hän oli asunut ikänsä Jyväskylässä ja myös opiskellut siellä. Pohjoisessa ei ollut sukujuuria eikä ystäviä, mutta Lappiin muutto houkutteli, sillä hän harrasti talvilajeja ja halusi olla lähempänä tuntureita.

– Olin etsinyt töitä monesta paikasta Lapista. Sodankylästä tuli ensimmäinen haastattelukutsu.

Haastattelua varten Konttinen teki taustatöitä. Hän otti selvää, millainen koulu Sodankylässä oli ja millaiselle paikkakunnalle hän menisi töihin.

– Uskon, että se näkyi haastattelussa. Olin valmistautunut ja oikeasti kiinnostunut paikasta, hän sanoo.

 

Uusi koulu, terveet tilat

Konttinen tuli opettajaksi sodankyläläiseen Tähtikunnan kouluun. Se oli juuri valmistunut, uutuuttaan hohtava koulu Sodankylän kirkonkylällä, kuntakeskuksen ytimessä.

– Tykkäsin opettaa siellä, sillä siellä oli hyvät puitteet ja laitteet. Uusi koulu oli myös terve tila, ja siellä on turvallista opettaa, Konttinen kertoo.

Konttisen pesti oli sijaisuus. Töitä ei ollut alkuun tarjolla kuin yhdeksi talveksi, eikä Konttinen ollut varma, saisiko hän Sodankylästä jatkopaikkaa. Sellaista tarjottiin hänelle kuitenkin nopeasti Torvisen koulusta, yhdestä Sodankylän kolmesta kyläkoulusta.

– Törmäsin käytävällä Torvisen koulun rehtoriin ja hän kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan Torviseen vanhempainvapaan sijaiseksi. Olin alkuun epäileväinen, koska viihdyin Tähtikunnan koululla niin hyvin. En olisi halunnut jälleen muutosta.

 

Opettajaksi kyläkouluun

Torvisen koulu sijaitsee noin parinkymmenen kilometrin päässä Sodankylän keskustasta. Se on pieni, noin 30 oppilaan alakoulu lähellä Luoston tunturikeskusta. Kaupungissa ikänsä asuneella Konttisella ei ollut kokemusta kyläkouluista, ja etukäteen opettaminen yhdysluokalle mietitytti. Miten se sujuisi? Viihtyisikö hän niin pienessä koulussa?

Hyvin nopeasti ennakkoluulot kuitenkin karisivat ja mieli muuttui. Konttinen ihastui pienen kyläkoulun tunnelmaan ja sopeutui uuteen nopeasti.

– Olen viihtynyt täällä tosi hyvin, hän summaa.

– Täällä on kyläkoululle ominainen meininki: täällä on rauhallista ja kaikki oppilaat leikkivät iästä riippumatta keskenään. Oppilaat ovat sopeutuvaisia ja osaavat toimia eri-ikäisten kanssa. Vaikuttaa siltä, että täällä on oppilaiden hyvä olla ja täällä kasvaa hyvinvoivia lapsia.

 

Ilari Konttinen, Torvisen koulun opettaja, uratarina

Luoston lähellä sijaitseva Torvisen koulu on noin 30 oppilaan kyläkoulu.

 

Konttinen opettaa Torvisessa kolmas-kuudesluokkalaisia.

– Koen yhdysluokkaopetuksen vahvuudeksi oppilaille. He oppivat itsenäistä työskentelyä ja heistä kasvaa vastuuntuntoisia oppilaita.

 

Paljon harrastusmahdollisuuksia

Konttinen käy töissä Torvisessa, mutta asuu Sodankylän kirkonkylällä. Sopeutuminen uudelle asuinpaikkakunnalle ei käynyt hetkessä, mutta pikkuhiljaa hän on löytänyt paikkansa.

– Ensimmäinen lukuvuosi meni siihen, että sain ystäviä. Nyt minulla on Sodankylässä läheisiä ihmisiä, joiden kanssa voin tehdä asioita. Olen löytänyt oman yhteisön ja omat harrastukset, hän kertoo.

Konttisen on yllättänyt se, miten paljon harrastusmahdollisuuksia Sodankylässä lopulta on.

– Harrastan tanssia ja kestävyys- ja kuntoliikuntaa, hiihdän ja laskettelen ja käyn avantouimassa ja runokerhossa, hän luettelee.

– Minuun on tehnyt vaikutuksen myös se, miten tervetullut olo minulla on ollut koko sen ajan, kun olen ollut täällä. Ihmiset ovat kutsuneet mukaan harrastuksiin ja ottaneet mukaan.

Hiihtämistä ja vapaalaskua harrastava Konttinen nauttii myös Lapin pitkästä talvesta.

– Rakastan sitä ja kaikkia mahdollisuuksia, joita se tarjoaa. Lunta on keskimäärin lokakuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin, hän sanoo.

Konttisella asuu kavereita lähikunnissa, ja hän tapaa heitä usein viikonloppuisin eri paikoissa, kuten Pyhällä, Saariselällä tai Ylläksellä.

– Kun muutin tänne, ajattelin, että varmaan kaipaan kaupunkiin ja minun tulee usein käytyä Rovaniemellä. Ensimmäisenä keväänä hoksasin, etten ole käynyt viiteen kuukauteen Napapiirin eteläpuolella.

– Tuntuu, että täällä on kaikki, mitä tarvitsen.

 

Kuka?

Ilari Konttinen, Torvisen koulun opettaja, uratarina

Ilari Konttinen, 29

  • Liikuntatieteiden maisteri ja luokanopettaja.
  • Kotoisin Jyväskylästä.
  • Muutti Sodankylään syksyllä 2022.
  • Työskentelee luokanopettajana Torvisen koulussa.
  • Ohjaa latinoparitansseja Sodankylän seuratanssijoissa.