Vaihtovuosi ei päättynytkään – Liikunnanopettaja Esteban Fernández jäi pysyvästi Sodankylään

Espanjasta lähtöisin olevan Esteban Fernándezin toi Sodankylään puolison työ ja halu kokeilla asumista Lapissa. Lopulta Fernández ei lähtenyt Sodankylästä minnekään.

Esteban Fernandez, Tähtikunnan koulun opettaja, uratarina
Esteban Fernándezin mielestä Tähtikunnan koululla on hyvät puitteet liikunnanopetukseen.

Lappiin muutto ei alun perin ollut Esteban Fernándezin ajatus eikä haave, mutta hän halusi antaa sille mahdollisuuden. Äidin puheenvuoro– nimistä Youtube-kanavaa pyörittänyt Fernándezin puoliso tahtoi kokeilla vaihtovuotta Sodankylässä, ja Fernándezille ajatus välivuodesta sopi.

– Ajattelin, että voisihan sitä kokeilla. Minulla oli virka Espoossa, mutta sain töistä vuodeksi virkavapaata, Fernández kertoo.

Niin perhe muutti Sodankylään ja asettui asumaan Vuojärven kylään, 40 kilometrin päähän Sodankylän keskustasta. Tarkoitus oli asua siellä vuosi. Liikunnan- ja terveystiedon opettajana Espoossa 10 vuotta työskennellyt Esteban Fernández sai sijaisuuden Tähtikunnan koulusta Sodankylän kirkonkylältä.

– Minulla kävi hyvä tuuri. Sodankylässä oli hyvä työtilanne, ja sain täältä oman alan töitä.

Fernándezien elämä Lapissa ei kuitenkaan jäänyt yhteen vuoteen, sillä vuoden jälkeen perhe päätti jäädä Sodankylään. Esteban Fernández ei ollut alkuun innostunut jäämään, sillä hänelle ei ollut tiedossa töitä, mutta lopulta palaset loksahtelivat kohdilleen ja hänenkin päänsä kääntyi.

– Jäin ensin opintovapaalle. Sitten Tähtikunnan koululla sattui tulemaan liikunnanopettajan virka auki. Se sopi minulle täsmälleen. Hain sitä, ja sain sen, Fernández kertoo tyytyväisenä.

 

Työyhteisöstä tuli tärkeä

Nyt Esteban Fernàndez asuu Sodankylän keskustassa ja työskentelee liikunnan ja terveystiedon opettajana Tähtikunnan koulussa. Perhekuviot ovat muuttuneet, mutta Fernández ei ole lähtenyt Sodankylästä minnekään. Sodankylässä pitävät paitsi lapset myös innostava työ ja työyhteisö.

– Töihin on kiva mennä, ja työyhteisöstä on tullut minulle tärkeä. Olen myös saanut Sodankylästä ystäviä, hän kertoo.

 

Esteban Fernandez, Tähtikunnan koulun opettaja, uratarina

Uusi Tähtikunnan koulu valmistui elokuussa 2022.

 

Fernández kokee liikunnanopettajan työn Sodankylässä antoisaksi.

– Puitteet ovat täällä tosi hyvät. Täällä on hyvä tilat, jotka tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa erilaisia juttuja. On uusi liikuntasali, liikuntahalli, jäähalli, urheilupuisto ja ladut, hän sanoo.

 

Paljon erilaisia harrastuksia

Fernándezin on yllättänyt se, miten hyvät harrastusmahdollisuudet Sodankylä tarjoaa. Hän harrastaa muun muassa tanssia ja jalkapalloa. Hän on myös mukana sodankyläläisen urheiluseuran Lapin Veikkojen uintijaoston toiminnassa.

– Harrastustoiminta on yllättänyt positiivisesti. Esimerkiksi Revontuli-Opistolla (kansalaisopisto) on tosi hyvä kurssitarjonta. Olen myös saanut harrastusten kautta uusia ystäviä, hän kertoo.

Fernández myös ohjaa vesijumppia ja vetää uimakouluja. Kysyntää erilaisten kurssien vetäjäksi olisi enemmänkin. Fernández on joutunut rajoittamaan tarjontaa.

– Tällä hetkellä en halua tehdä tämän enempää. Olen joskus ottanut kursseja vedettäväksi liikaakin. Pyrin rauhoittamaan elämääni.

Fernández on himohiihtäjä, mutta tänä talvena hiihtäminen on uusien harrastusten vuoksi jäänyt vähemmälle.

– En ole edes laskenut, kuinka paljon olen tänä talvena hiihtänyt, hän paljastaa.

Elämä on asettunut Sodankylässä uusiin uomiinsa, ja Fernández on siihen tyytyväinen.

– Sodankylään muutto ei ehkä ollut suunnitelmani, mutta viihdyn täällä hyvin.

 

Kuka?

Esteban Fernandez, Tähtikunnan koulun opettaja, uratarina

Esteban Fernández, 45

  • Liikuntatieteiden maisteri.
  • Kotoisin Espanjasta. Asunut Suomessa vuodesta 2004 lähtien.
  • Muutti Sodankylään vuonna 2019.
  • Työskentelee liikunnan ja terveystiedon opettajana Tähtikunnan koulussa.
  • Ohjaa uimakouluja ja vesijumpparyhmiä.