Sodankylän lähireittien kehittäminen
Voisiko Sodankylän lähiluonto tarjota uudenlaisia elämyksiä? Lähireittien kehittämishankkeessa laaditaan suunnitelmia ympärivuotisista, monipuolisista ja helpommin saavutettavista reiteistä kirkonkylän läheisyyteen ja viedään reitti-infot digitaalisiksi sekä avataan uusia mahdollisuuksia toimijoille luontomatkailuvalmennuksilla. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024–28.2.2026.

Miksi hanke on tarpeellinen?
Sodankylän kunnassa on kansallispuistojen ulkopuolellakin useita potentiaalisia luontokohteita ja keskustan lähialueella kattava valikoima ulkona liikkumiseen soveltuvia kohteita, jotka palvelisivat myös osana reittejä. Kunta on saanut palautetta reittien puuttumisesta ja/tai olemassa oleviin kohteisiin ja reitteihin liittyvistä puutteista sekä kuntalaisilta, yrittäjiltä, järjestöiltä että alueella vierailevilta matkailijoilta. Myös toukokuussa 2024 toteutetussa reitistökyselyssä nousi esiin tarpeita ja toiveita reiteistä. Erityisesti tietojen löytäminen ja kohteiden löytyminen on koettu hankalaksi, eikä riittävää tietoa kohteista ole ollut helposti saatavilla. Myös opasteiden huono kunto tai niiden puuttuminen kokonaan on pahimmillaan muotoutunut esteeksi luontoon lähtemiselle.
Mitä tavoitellaan ja millä toimenpiteillä tavoitteet saavutetaan?
Sodankylän lähireittien kehittämishankkeen tavoitteena on parantaa alueen luontokohteiden tunnettuutta ja löydettävyyttä sekä visualisoida kirkonkylä lähialueineen digitaalisesti houkuttelevammaksi kohteeksi. Hankkeessa keskitytään lihasvoimin liikuttavien (esim. maastopyöräily, retkeily ja lumikenkäily) reittien kehittämiseen.
- Reittien kehittämis- ja opastesuunnitelma
Laaditaan suunnitelma lähireittien kehittämiseksi, jossa painotetaan ympärivuotisuutta, monipuolisuutta, kestävyyttä sekä saavutettavuutta. Pyritään huomioimaan suunnitelmassa monipuolisesti kuntalaisten, yritysten, organisaatioiden ja alueella vierailevien todelliset tarpeet. Suunnitelma toimii jatkokehityksen kivijalkana. - Digitaaliset reittikuvaukset
Tuotetaan digitaaliset reitti-infot, jotka sisältävät perinteisien reittikuvauksien lisäksi myös visuaalisempaa sisältöä. Rikastetuilla reittikuvauksilla lisätään alueen tunnettuutta, parannetaan saavutettavuutta ja turvallisuutta sekä helpotetaan retkien suunnittelua. - Valmennus luontomatkailukohteille ja -yrityksille
Järjestetään luontomatkailun kehittämisen ja tuotteistamisen teemoja mukaileva valmennus, jonka tavoitteena on laajentaa alueellista luontomatkailuosaamista ja sen myötä kehittää alueen kansainvälistä vetovoimaa ja ostettavuutta.
Hankkeen tavoitteena on edistää alueen vetovoimaa, elinvoimaa, hyvinvointia, turvallisuutta sekä luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä. Samalla luodaan edellytyksiä uusien yritysten, työpaikkojen, investointien ja tapahtumien syntymiselle sekä nykyisten yritysten kasvulle ja kehittymiselle.
Hankkeen toteutusaika: 1.3.2024-28.2.2026
Hankekoodi: J10810
Hankkeen hakija ja hallinnoija: Sodankylän kunta
Rahoittaja: Lapin liitto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Kustannusarvio: 204 716 €
Tukiprosentti: 80 %, 163 772 €
Noora Vuontisvaara
Projektipäällikkö
puh. 040 191 6720
noora.vuontisvaara(at)sodankyla.fi
Viritä luontomatkailuosaamistasi huippuasiantuntijoiden opissa!
Osana lähireittien kehittämistä on tarpeen kehittää myös reitteihin kytkettäviä ja/tai jo kytkeytyviä palveluita. Osallistujille maksuton luontomatkailuvalmennussarja tarjoaa matkailuyrittäjille, yrittäjyyttä suunnitteleville ja luontomatkailukohteille käytännönläheisiä työkaluja ja uusia näkökulmia oman toiminnan, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.
Valmennuksissa määritellään muun muassa alueen erottautumistekijät, myyntivaltit sekä puhutteleva yhteinen tarina, tunnistetaan potentiaalisimmat asiakasryhmät ja heidän tarpeensa sekä opitaan tuottamaan digitaalista monikanavaista sisältöä. Lisäksi perehdytään vastuulliseen toimintaan ja tutustutaan uudistavaan matkailuun tulevaisuutta määrittelevänä tekijänä.
Valmennusten vetäjinä toimivat matkailualan huippuasiantuntijat, kuten luontomatkailun asiantuntija Pirjo Räsänen, vastuullisuuden ja uudistavan matkailun pioneeri Anu Nylund, tarinallistamisen mestari Anne Kalliomäki ja digitaalisen markkinoinnin konkari Kirsi Mikkola. Jokainen heistä tuo mukanaan syvällisen asiantuntemuksen ja runsaasti konkreettisia esimerkkejä matkailualan menestystarinoista. Tämä valmennussarja onkin ainutlaatuinen tilaisuus kehittää sekä itseään että omaa toimintaansa yhdessä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.
Varmista paikkasi tuleviin valmennuksiin
HUOM! Uusi ajankohta:
Tiistaina 3.6. klo 9.00-15.30 Luontomatkailun digitaalinen löydettävyys ja ostettavuus | KIRSI MIKKOLA
Valmennuksessa opit tunnistamaan monikanavaisen luontomatkailijan digitaalisen asiakaspolun ja keinot tavoittaa luontomatkailija monikanavaisesti. Opit myös tuottamaan digitaalisia sisältöjä ja ymmärtämään miten kukin voi osaltaan omalla toiminnallaan edesauttaa digitaalista ostettavuutta.
Ilmoittaudu mukaan täällä viimeistään 27.5.2025
Perjantaina 29.8.2025 Uudistava ajattelu ja luontomatkailun tulevaisuuden varmistaminen | ANU NYLUND
Miten matkailu voi kehittyä kestävästi ja innovatiivisesti? Tutustu uudistavaan ajatteluun ja sen mahdollisuuksiin. Tämä valmennus antaa eväitä uusien asiakaskohderyhmien tavoitteluun, luontomatkailun ympäristön suojeluun ja alueen vetovoiman lisäämiseen. Ilmoittautuminen avataan myöhemmin.
Tutustu valmentajiin alla:
Resonoiko reittien kehittäminen?
Aiheesta muualla:
Vastuullisuusvalmennuksessa mietittiin vastuullisuustekoja. Lue, mitä päivän aikana nousi esiin:
Vastuullisuus ei synny tyhjästä, vaan siitä että näemme jo tehdyn hyvän
Tammikuun valmennuksen teemana oli tarinallistaminen. Lue, mitä päivä piti sisällään:
Sodankylä – tarinoita tuntureilta, torkotulilta, taivaanvalkeitten ja tähtien tuikkeesta
Ajankohtaista yrittäjille, lue juttu valmennuskokonaisuudesta:
Tuotteita tai palveluita luontomatkailijoille? Maksuttomia valmennuksia tulossa!
Unelmien lähireittien suunnittelu käynnistyy, lue lisää täältä:
Suunnitellaan yhdessä unelmien lähireitit – osallistu reittisuunnittelun aloitustilaisuuteen ja vaikuta