Sodankylä – tarinoita tuntureilta, torkotulilta, taivaanvalkeitten ja tähtien tuikkeesta
Tammikuisena pakkaspäivänä sukelsimme tarinallistaja Anne Kalliomäen kanssa syvälle Sodankylän sielunmaisemiin, joissa erämaan kauneus, kulttuuri, luonto, historia ja huumori punoutuvat yhteen. Mikä on Sodankylän oma tarina ja kuinka sitä voisi hyödyntää matkailussa? Tästä Sodankylän lähireittien kehittämishankkeen tarinallistamisvalmennuksessa otettiin selvää.

Pakkasmittari näytti aamulla -37 astetta, kun nappasin Annen kyytiin ja lähdimme kohti Kommatin majaa. Matkalla kohti Kommattia aurinko oli hiljalleen nousemassa ja toi esiin värejä, joista harva osaa edes unelmoidakaan. Vaikka keli oli todella rapsakka, näytti siltä kuin luontokin olisi halunnut osallistua tarinallistamisprosessiin pukeutumalla lumipukuun, joka vaihtoi alati sävyään auringon noustessa. Majalle saavuttuamme ihailimme Kommattilammen heräämistä pakkaspäivään läpi ikkunaan piirtyneiden kuurankukkien. Oli aika aloittaa työt.
Anne ja fiktiivinen pomonsa Tarinalammas kertoivat aluksi esimerkkejä tarinoista, joita on tuotettu erilaisten kohteiden ja yritysten voimavaroiksi. Päivän keskiössä oli kuitenkin yhteistyö ja pääsimmekin pian pohtimaan Sodankylän tarinaelementtejä eri teemojen kautta. Tässä hieman makupaloja päivän oivalluksista:
Erämaan kauneus ja luonnon ihmeet
Sodankylä on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin kunta, jonka maisemat vaihtelevat karusta kauniiseen. Tunturit, vaarat ja laajat suoalueet tarjoavat kulkijoille maisemia, joihin pääsee maailman melskeitä pakoon. Niissä ei myöskään tarvitse pelätä, että törmää ihmismassoihin. Keskiyön aurinko ja kaamos maalaavat tarinoitaan taivaalle läpi vuoden. Pimeän aikaan myös taivaalle toisinaan piirtyvät revontulet luovat kulkijoille oman mystisen tunnelmansa. Sodankylä -nimen kerrotaan (ainakin yhden tarinan mukaan) syntyneen lappilaisen sanan pohjalta, jolla viitataan kahden harrijoen haaraan. Tällä tarinalla viitataan kylän keskustan tuntumassa risteäviin Kitiseen ja Jeesiöön.
Historia elää Sodankylässä
Sodankylän historia on monikerroksinen ja täynnä kiehtovia kertomuksia. Metsäsaamelaisuus, Lapin ja lannan raja, sotahistoria, Suur-Sodankylä ja elinkeinoelämän käänteet ovat lähes loputon tarina-aitta. Myös poroelinkeino, uitot ja metsätaloushistoria ja toisaalta tämän päivän korkealuokkainen tutkimus ovat osa Sodankylän identiteettiä ja mahtavia elementtejä alueen tarinan höysteeksi. Tiesitkö muuten, että ensimmäinen revontulikuva ikuistettiin juuri Sodankylässä?
Kulttuuri ja taide osana pohjoisen kansan eloa
Kulttuuri elää vahvasti Sodankylässä ja kylä tunnetaan muualla ainakin elokuvajuhlista, Luosto soi! -tapahtumasta, kullanhuuhdonnasta, porokisoista, vesicrosseista, kansallispuistoista ja pilkkikilpailuista. Arkkitehtuuri ja sodalta säästyneet rakennukset tuovat oman mausteensa kylässä kävijöille. Kulttuurin ikonit, kuten Andreas Alariesto ja Erkki ”Aate” Alajärvi, ovat jättäneet jälkensä kylään. Myös virkeä järjestötoiminta, urheilutapahtumat, jamikulttuuri, tanssiyhteisö pitävät elävänä perinteet, jotka kantavat läpi sukupolvien.
Sodankylän persoonalliset tarinat ja huumori
Lapin murresanasto ja Sodankylän omaleimainen huumori ovat oma lukunsa. ”Eihän sole mikhän” ja ”saatan mie senki tehä” -lausahdukset kuvaavat alueen ihmisten asennetta – periksi ei anneta, mutta asiat tehdään omalla, rennolla tyylillä. Naapurikateus, inhorealismi ja sarkasmikin elävät vahvana paikallisessa puheenparressa – ne osataan kuitenkin pukea huumorin kaapuun. Erämaajärven emäntä Virven, Moskun ja hullujen esi-isiemme kaltaiset tarinat ovat alueen tarinaperinteen ytimessä.
Lopuksi vielä Annen ja fiktiivisen pomon Tarinalampaan pajan pohjalta tekemä kiteytys Sodankylän matkailua tukevasta tarinasta:
Valmennukset jatkuvat maaliskuussa 2025!
Tarinallistamisvalmennus on osa luontomatkailuvalmennuskokonaisuutta, jonka tavoitteena on inspiroida ja kannustaa alueen toimijoita ajattelemaan uudella tavalla luontomatkailun mahdollisuuksia sekä hyödyntämään niitä aiempaa monipuolisemmin. Seuraavassa valmennuksessa pureudutaan vastuullisuuteen luontomatkailukohteissa ja yrityksissä Anu Nylundin johdolla Kommatin majalla tiistaina 25.3. klo 9 alkaen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 21.3. täällä. Huhtikuun 10. päivä klo 9 alkaen pureudutaan luontomatkailukohteen digitaaliseen löydettävyyteen ja ostettavuuteen Kirsi Mikkolan johdolla. Tähän valmennukseen pääset ilmoittautumaan täällä.
Mikä Sodankylän lähireittien kehittämishanke?
Sodankylän lähireittien kehittäminen -hankkeessa laaditaan lähireittien kehittämissuunnitelma, viedään reittitiedot digitaalisiksi ja järjestetään luontomatkailuvalmennuksia paikallisille toimijoille. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024–28.2.2026 ja kokonaisbudjetti 204 716 €, josta 80 % rahoittaa Lapin liitto (oikeudenmukaisen siirtymän) JTF-rahastosta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, ja sitä hallinnoi Sodankylän kunta.
Lue lisää valmennuksista ja hankkeesta täällä