Vastuullisuus ei synny tyhjästä, vaan siitä että näemme jo tehdyn hyvän
Maaliskuun valmennuksessa kokoonnuttiin miettimään, millainen on vastuullinen luontomatkailukohde ja miten vastuullisuus näkyy toimijoiden arjessa. Päivä oli täynnä oivalluksia, innostavia keskusteluja ja konkreettisia kehittämisehdotuksia.

Kommatin majalla tapahtui taas, kun kokoonnuimme Sodankylän lähireittien kehittäminen -hankkeen tiimoilta oppimaan lisää vastuullisesta matkailusta. Oppaanamme toiminut Anu Nylund avasi vastuullisen matkailun teesejä ja haastoi osallistujat pohtimaan alueen ja sen kohteiden vastuullisuutta uudesta kulmasta.
Hyvää tehdään jo, mutta annetaanko sen näkyä?
Pienryhmissä käyty keskustelu toi esiin laajan kirjon vastuullisuustekoja, joita moni yritys ja toimija tekee jo nyt. Päästöjen ja jätteiden hallintaan on jo panostettu esimerkiksi kierrättämällä jätteet, hankkimalla kalusteita käytettyinä ja uusiokäyttämällä remontista jääneet vanhat lattialaudat. Myös myyntituotteiden valinnassa on suosittu paikallisia ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Yhteisöllisyyttä ja paikallisuutta vaalitaan joissain paikoissa palveluiden ja tuotteiden paikallisten hankintojen lisäksi myös talkoilla. Osallistujat kokivat vastuullisena myös avoimen vuorovaikutuksen – palautteen antamisen ja saamisen.
Toimitilojen energiatehokkuutta on mietitty ja niissä pyritään tekemään ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Tilojen turvallisuuteen panostetaan monin tavoin; ensiapukoulutuksilla, turvallisuussuunnitelmilla, selkeällä viestinnällä ja huolellisella perehdytyksellä. Myös emotionaalinen turvallisuus toteutuu hyvin – tavoitetilana on saavuttaa tunne siitä, että jokainen on tervetullut. Saavutettavuuteen ja esteettömyyteen on panostettu joissain kohteissa hyödyntämällä kokemusasiantuntijoita ja viestimällä niin, että huomioidaan mahdollisimman laajasti ihmisten erilaisia tarpeita.

Vielä on kehitettävääkin ja se on hyvä asia!
Päivä muistutti siitä, että vastuullisuudessa ei olla koskaan valmiita. Osallistujat tunnistivat myös monipuolisesti kehittämiskohteita sekä alueellisella että kohdetasolla. Saavutettavuus ja siihen kytköksissä oleva julkisen liikenteen hyödyntäminen koettiin osin haasteelliseksi, joskin juna-bussi-taksi -yhteyttä ei ollut vielä juurikaan hyödynnetty saatikka kyseisestä mahdollisuudesta viestitty asiakkaille.
Saavutettavuuteen liittyen pohdittiin myös erilaisten asiakkaiden tarpeiden huomioimista ja esteettömyyden huomioimista kohteissa. Rakennusten terveysturvallisuus mietitytti joissain kohteissa ja tilojen hankala muokattavuus esteettömämmiksi. Toisaalta tunnistettiin, että osa kohteista ei yksinkertaisesti voi huomioida kaikkia asiakkaita – tällöin asiasta on tärkeää viestiä selkeästi. Yhdenvertaisuutta ei oltu juurikaan huomioitu, toisaalta nousi esiin myös ajatuksia yhdenvertaisuuden automaatiosta eli siitä, miten kohteiden arvomaailmoissa kaikki itse asiassa olivat tervetulleita omina itsenään.
Toimitilojen energiatehokkuus ei ollut kaikkialla aivan priimaa, mutta sen parantaminen vaatii melko suuria investointeja. Jätteiden kierrätyksessä ja lajittelussa nähtiin myös lukuisia kehitysmahdollisuuksia ja erityisesti nousi esiin asiakastilojen varsin vaatimattomat kierrätysmahdollisuudet. Myös ulkoalueiden entistä parempaa hyödyntämistä pohdittiin mm. hyvinvoinnin lisäämisen näkökulmasta.
Paikallishistoria, perinteet ja kulttuuri voitaisiin tuoda entistä paremmin esiin. Erityisesti kansainvälistä asiakasta kiinnostavat elementit päivittäisestä elosta voisi herättää henkiin ja tuoda näkyvämmäksi osaksi aluetta ja sen kohteita. Yhteistyön laajentaminen puhututti ja muiden kohteiden suosittelu nähtiin hyödylliseksi omankin kohteen palvelutarjooman lisäarvoksi.
Yhteistyössä on voimaa
Päivän aikana korostui vahvasti yhteistyön merkitys ja tarve jakaa kokemuksia ja näkemyksiä toimijoiden kesken. Osallistujien oivalluksien mukaan palautteen jakaminen ja vastaanottaminen, kumppaneiden suositteleminen, talkoot ja yhdessä tekeminen rakentavat vastuullisuutta, joka ei jää sanojen tasolle. Erään pienryhmän muotoilema vastuullisuuslupaus kiteytti päivän tunnelman upeasti:
Paikallisesti
Omistautuen
Rehdisti
Onnellisuutta luoden
Tämä lause kantaa pitkälle. Se muistuttaa siitä, että vastuullisuus ei ole päälle liimattua – vaan jotain, joka lähtee meistä itsestämme. Kun tunnistamme jo tehdyn hyvän ja rakennamme sen päälle, olemme vahvalla tiellä kohti kestävää ja merkityksellistä tulevaisuutta.
Kiitos osallistujat ja erityisesti päivän valmennuksesta vastannut Anu! 💚
Seuraava valmennus järjestetään 10.4.
Vastuullisuusvalmennus on osa luontomatkailuvalmennuskokonaisuutta, jonka tavoitteena on inspiroida ja kannustaa alueen toimijoita ajattelemaan uudella tavalla luontomatkailun mahdollisuuksia sekä hyödyntämään niitä aiempaa monipuolisemmin. Seuraavassa valmennuksessa pureudutaan digitaaliseen löydettävyyteen ja ostettavuuteen Kirsi Mikkolan johdolla Kommatin majalla torstaina 10.4. klo 9 alkaen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 6.4.2025 täällä.
Mikä Sodankylän lähireittien kehittämishanke?
Sodankylän lähireittien kehittäminen -hankkeessa laaditaan lähireittien kehittämissuunnitelma, viedään reittitiedot digitaalisiksi ja järjestetään luontomatkailuvalmennuksia paikallisille toimijoille. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024–28.2.2026 ja kokonaisbudjetti 204 716 €, josta 80 % rahoittaa Lapin liitto (oikeudenmukaisen siirtymän) JTF-rahastosta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, ja sitä hallinnoi Sodankylän kunta.
Lue lisää valmennuksista ja hankkeesta täällä