Sodankylän kesä 2024 tarjoaa elämyksiä – koe ainakin nämä!

Mitä tehdä kesäisessä Sodankylässä? Koostimme vinkit suven elämyksiin. Ota talteen ja kokeile itse!

Esteetön kalastuspaikka sijaitsee Sodankylän urheilupuiston kupeessa Jeesiöjoen rannassa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Kipua kuntoportaat ja pidä evästauko laavulla

Sodankylän urheilupuistosta (os. Kasarmintie 20) löydät uudet upeat kuntoportaat, joiden laelta voit ihailla kirkonkylän maisemia. Kuntoportaat rakennettiin urheilupuistoon syksyllä 2023. Toive tuli kuntalaisilta, jotka ehdottivat kuntoportaita vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin kohteeksi.

Käy kipuamassa portaat ja laskeudu sen jälkeen Jeesiöjoen rantaan. Ota sitten suunta kivenheiton päässä sijaitsevalle esteettömälle kalastuspaikalle, josta löydät kivan laavupaikan. Siellä maistuvat eväät pienen kuntoilun jälkeen. Jos haluat tehdä tulet, varaa mukaan puita. Muistathan ennen tulentekoa tarkistaa, ettei voimassa ole maastopalovaroitusta!

Esteettömän kalastuspaikan silta on myös sodankyläläisten oma rakkauden silta: sen kaiteessa on paikka lemmenlukoiksikin kutsutuille rakkauslukoille.

Lisävinkki! Esteettömältä kalastuspaikalta on lyhyt kävelymatka Kitisen ja Jeesiön välissä sijaitsevalle Pappilanniemen luontopolulle, josta myös löydät tulistelupaikan. Polun varrella on tauluja, jotka kertovat alueen luonnosta.

Kuntoportaat rakennusvaiheessa

Kuntoportaat rakennettiin Sodankylän urheilupuistoon syksyllä 2023. (Kuva: Liisa Kuittinen)

 

Nauti vesistä

Sodankylä sijaitsee kahden joen, Kitisen ja Jeesiön, risteyskohdassa. Voit virkistäytyä niiden vesissä kirkonkylän uimapaikoilla:

  • Nilimellan uimaranta
  • Savikankaan uimaranta
  • Urheilupuiston uimaranta (Pekanranta)

Huom! Urheilupuiston uimaranta on upouusi uimapaikka, jonka viimeistelytyöt ovat kesäkuun alussa 2024 vielä käynnissä. Valmista pitäisi olla kesäkuun puolessavälissä.

Kirkonkylän uimarannat kesä 2024

Löydät uimarantojen sijainnin myös Infogis-karttapalvelusta.

 

Luostolta löydät Aarnilammen uimarannan, jonka näkymät tekevät lähtemättömän vaikutuksen: vastapäätä kohoaa jylhä Ukko-Luosto. Kirkasvetisen Aarnilammen uimarannalta löytyy pukukopit ja pieni laituri.

 

Frisbeegolffaa upeilla paikoilla

Sodankylässä voit pelata frisbeegolfia monessa paikassa, kuten sympaattisen Kommattivaaran ja mahtavan Luostotunturin rinteessä.

  • Kommatti DiscGolfPark on ilmainen, haastava ja metsäinen rata Kommattivaaran rinteessä. Radalla on 21 väylää ja runsaasti korkeuseroja. Heittopaikat ovat nurmipäällysteisiä. Kommatintie 2, 99600 Sodankylä.
  • Luosto DiscGolfPark on 18-väyläinen, ilmainen AA1-luokan rata, joka sopii kaikentasoisille pelaajille ja haastaa kokeneetkin harrastajat. Off-Piste, Luosto.

Löydät frisbeegolfradat myös

 

Vieraile museoissa

Onko Kai Lehtisen tähdittämä Mosku-elokuva sinulle tuttu? Sitä on kuvattu muun muassa Sodankylän kotiseutumuseolla, joka esittelee kävijöille, kuinka Sodankylän alueella elettiin ja asuttiin 1900-luvun alussa. Museoalueen päärakennuksen, vuonna 1906 rakennetun Kuukkelin talon ympärille on koottu pihapiiri, jonka rakennuksista osa on siirretty muualta, osa on rakennettu paikan päällä perinteisin rakennusmenetelmin. Päärakennuksen seinällä roikkuu myös oikean Moskun eli Aleksi Hihnavaaran kuikasta tehty säilytyspussi. Museo on avoinna kesällä 11.6. lähtien ti–su klo 12–18, ja sinne on vapaa pääsy. Os. Hampputörmäntie 20, 99600 Sodankylä

Sodankylän kotiseutumuseo ilmakuva

Sodankylän kotiseutumuseon päärakennus on siirretty Rieston kylästä, joka jäi Lokan tekoaltaan alle 1960-luvun lopussa.

 

Museo-Galleria Andreas Alariesto esittelee Andreas Alarieston (1900–1989) elämäntyötä ja tuotantoa. Alariesto oli itseoppinut taidemaalari ja Lapin kylien ja ihmisten tuntija, jonka taulujen sanotaan olevan paitsi taidetta myös kansantiedettä. Lähes jokaiseen tauluun liittyy jokin tarina, ja monissa on mukana nyrjähtänyttä lappilaista huumoria, joka on auttanut selviämään ankarissa olosuhteissa. Museo-gallerian näyttely johdattaa kävijän Alarieston teosten mukana lappilaiseen mielenmaisemaan. Avoinna ti-la klo 10-16, festariviikolla klo 11-18, heinä-syyskuu 14.9. asti klo 11-18.

Andreas Alarieston teos

Andreas Alariesto koki elämäntehtäväkseen Sompion entisen elämänmuodon tallentamisen jälkipolville.

 

Aleksi Hihnavaaran eli Moskun elämään voi perehtyä syvemmin Alaponkun tilalla, joka tunnetaan Moskun entisenä kotipaikkana. Se on yksi harvoista säilyneistä Sompion Lapin erämaataloista. Mosku oli legendaarinen poro- ja erämies, joka eli Lapin koilliskairassa Sompiossa vuosina 1882–1938. Alaponkun tila sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Lokan kylästä pohjoiseen. Porokeisari Moskun kotitaloon ja asuinkenttään pääset tutustumaan tilauksesta. Oppaana retkellä toimii talon pihapiirissä lapsuutensa viettänyt Tapani Hietanen. https://mosku.fi/yhteystiedot.htm

Tankavaaran Kultamuseo on todellinen yllätys keskellä kairaa! Siellä pääset perehtymään niin Suomen Lapin kultaryntäysten vaiheisiin kuin kansainväliseenkin kultahistoriaan. Naapurissa sijaitsevat Tankavaaran Kultakylä palveluineen ja UKK-puisto luontopolkuineen. Avoinna ma–pe 10–16. Os. Tankavaarantie 11C, 99695 Sodankylä

Lampivaaran Ametistikaivos Luostolla ei ole varsinainen museo, mutta myös siellä pääset tutustumaan Lapin maaperän rikkauksiin ja kaivannaishistoriaan. Kuulet vanhoja tarinoita ja saat kaivaa mukaasi oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta. Tämä jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa.

 

Tutustu nähtävyyksiin

Vanha kirkko lukeutuu keskustan must see -kohteisiin. Vuonna 1689 valmistunut puukirkko on yksi Suomen vanhimpia kirkkoja. Se on säilyttänyt aitoutensa ja tunnelmansa läpi vuosisatojen. Kirkossa pidetään kesäisin hartaustilaisuuksia, ja se on suosittu hääkirkko. Avoinna 3.6.–4.8.2024 joka päivä klo 10–17. Os. Kirkkokuja 6, 99600 Sodankylä

Toinen ehdoton nähtävyys on Poropatsas-muistomerkki, jota pidetään Sodankylän ikonina. Vuonna 1970 keskelle kylää pystytetty patsas kertoo ”siitä valtavasta työstä, jonka Lapin ja lannan mies on suorittanut tuntureilla ja outamailla kotinsa ja isänmaansa hyväksi Lapin karussa, erityislaatuisessa maakunnassa.” Poropatsas muistuttaa siitä, että poronhoito on Sodankylässä tärkeä elinkeino. Sodankylässä on jopa 20000 poroa – tuplaten enemmän kuin ihmisiä!

Valokuva patsaasta

Poropatsas sijaitsee kunnan keskustassa Museo-Galleria Alarieston vieressä.

 

Vieraile kylissä

Sodankylässä on 29 maaseutukylää, joista jokaisella on oma persoonallinen luonteensa ja tunnelmansa. Yksi kylistä on kunnan lounaisosassa sijaitseva Kieringin perinnekylä, joka on aktivoitunut erityisesti kesätapahtumien järjestäjänä.

Kesällä 2024 Kieringissä järjestetään Ellin nimipäivänä 11.7. kaikille avoin ja ilmainen tapatumapäivä – Ellin päivä – jonka ohjelmisto pitää sisällään kolme asiantuntijapuheenvuoroa. Ne kuljettavat 1600-luvun pyörteistä 1700-luvun käräjäpöytäkirjojen kautta 1800-luvulle ja Roju-Ellin sisaren Anna Henrikin tytär Riimin aikaan. Os. Kieringin Lomakylä, Hietalan tilausravintola, Kieringintie 797, 97390 Sodankylä

Lue lisää Sodankylän kylistä Visit Sodankylän sivuilta.

 

Löydä tunturimaiseman lumo

Oratunturilta avautuu näkymä muun muassa Pyhä-Luoston kansallispuistoon. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Sodankylässä riittää koskematonta, upeaa luontoa ja lääniä. Helpoiten pääset ihailemaan maisemia kipuamalla tunturin laelle. Suosittelemme erityisesti näitä kohteita:

  • Kemijärventien varrella kohoava Oratunturi tarjoaa kesä- ja syysmatkaajille mielettömät maisemat vain kahden kilometrin kävelymatkan päässä Seväseläntien P-paikalta. Maasto on kivikkoista, joten kulkijan tulee olla varmajalkainen. Huipun tuntumassa on Metsähallituksen laavu, jonne johtaa myös moottorikelkkareitti.
  • Jylhän Ukko-Luoston pohjoisrinteellä sijaitseva Ukko-Luoston maisematupa on oiva kohde päiväretkeilijöille. Pääset tuvalle kulkemalla reilun kilometrin matkan polkua pitkin Luoston pysäköintialueelta. Maisematupa on yksi etappi noin viiden–kuuden kilometrin mittaisella Ukko-Luoston huippu -ympärysreitillä, joka kulkee Ukko-Luoston huipun kautta. Maisematuvalta kannattaakin jatkaa matkaa kohti huippua ja laskeutua sieltä alas Ukko-Luoston portaita pitkin. 575 askelman portailla voi toteuttaa myös oivan porrastreenin.
  • Nattaset on kokemisen arvoinen kohde Koilliskairassa, pohjoisessa Sodankylässä. Yksi Nattastuntureista on upea Pyhä-Nattanen, jonka laelle pääset kipuamaan Sompiojärventieltä lähtevää polkua pitkin. Nattaset sijaitsevat Sompion luonnonpuistossa, jonka alueella saa liikkua vain merkityillä reiteillä. Huom! Pyhä-Nattasen lähtöpaikalle vievää Sompiojärventietä kunnostetaan tänä kesänä. Tieremontti saattaa aiheuttaa pysähdyksiä ja hidastaa matkantekoa. Tieremontista ja sen kestosta kerrotaan tien alkupään kylteissä.

Katso lisää päiväretkikohteita Visit Sodankylän sivuilta.

 

Koe unohtumattomia kesätapahtumia

Tiesitkö, että Sodankylässä järjestetään myös lukuisia legendaarisia kesätapahtumia, kuten Sodankylän elokuvajuhlat, Luosto soi! ja Kullanhuuhdonnan SM-kisat? Tutustu sodankyläläisiin tapahtumiin tarkemmin täällä.

Myös Lapinsuun edusta täyttyi festarikansasta. (Kuva: Juhamatti Julkunen)

Elokuvajuhlien aikaan Sodankylän kaduilla on kuhinaa. (Kuva: Juhamatti Julkunen)

 

Muita tiedotteita