Partisaaniseminaari pureutuu Lapin sota- ja partisaanihistoriaan – tilaisuus on avoin kaikille

Sodankylässä lauantaina 14.10. järjestettävässä seminaarissa keskustellaan siitä, kuinka pohjoinen Suomi selvisi sodasta. Luennoitsijoiksi on saatu parhaat suomalaiset sota- ja partisaanihistorian asiantuntijat.

Partisaaniseminaari

Idea seminaarista sai alkunsa, kun kyyjärveläinen sotakamreeri ja kansandokumentaristi Raimo Salo alkoi perehtyä parhaillaan työn alla olevan dokumenttielokuvansa aihepiiriin. Elokuva kertoo Erillinen Osasto Sau:sta, joka oli jatkosodan aikaan erikoistunut pohjoisessa Suomessa partisaanien torjuntaan. Osastoon kuului noin 500 miestä.

– Aloin pohtia, voisimmeko järjestää partisaaniteemaisen seminaarin Sodankylässä, joka on aiheen näkökulmasta keskeinen paikka ja josta löytyy varuskunta ja hieno sotilaskoti, Salo kertoo.

Kun yleisen sotahistorian parhaat asiantuntijat Pekka Visuri ja Ari Raunio suostuivat seminaariin luennoitsijoiksi ja alustajiksi, Salo lähti viemään asiaa eteenpäin. Mukaan saatiin myös professori Maria Lähteenmäki, joka on tehnyt partisaani-iskuista akateemista tutkimusta, sekä toimittaja, kirjailija Veikko Erkkilä, joka on Salon mukaan yksi parhaista Lapin partisaanihistorian asiantuntijoista.

Lisäksi seminaarissa puhuu Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka luo katsauksen Pohjolan geopoliittiseen tulevaisuuteen.

– Tapasin Mika Aaltolan viime huhtikuussa eduskuntatalossa Sotalotta-elokuvani esityksen tiimoilta ja kysyin samalla, voisiko hän tulla partisaaniseminaariin luennoimaan, Salo kertoo.

 

Jatkoa 2000-luvun alun sovitusseminaareille

Salon mukaan seminaari on jatkoa 2000-luvun alussa Lapissa järjestetyille partisaani-iskujen sovitusseminaareille, joita organisoi Tyyne Martikainen. Niissä toisensa tapasivat partisaani-iskuista selviytyneet, iskuissa menehtyneiden omaiset sekä iskujen tekijät.

– Niissä keskusteltiin, mitä tapahtui ja miksi. Tavoite oli, että ketään ei syytetä, Raimo Salo kertoo.

Partisaaniseminaari järjestetään Sodankylän Sotilaskodissa (os. Siilastie 18) lauantaina 14. lokakuuta. Seminaari on avoin kaikille, ja se striimataan Sodankylän Mediapajan Youtube-livekanavalla.

Raimo Salo on dokumentaristi, joka on tehnyt useita elokuvia. Hänen tuorein dokumenttielokuvansa Kämppäemäntä (2023) nähtiin Sodankylässä syyskuun alussa.

Seminaariin järjestetään yhteiskuljetus Sallasta. Kuljetus pysähtyy matkalla Savukoskella. Kyydin hinta on 20 euroa Sallasta ja 15 euroa Savukoskelta. Yhteiskyytiin tulee ilmoittautua viimeistään 5.10.

Tilaisuutta ovat järjestämässä Sallan, Savukosken ja Sodankylän kunnat sekä Jääkäriprikaati ja Sotilaskotiyhdistys.

Raimo Salo
Raimo Salo on ohjannut lukuisia dokumenttielokuvia.

Partisaaniseminaarin ohjelma

9.00 Sotilaskodin ovet aukeavat

9.45 Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen: Tilaisuuden avaus

10.00 Valt. tri, eversti (evp.) Pekka Visuri ja evl (evp.) Ari Raunio: Pohjois-Suomi sodassa vuosina 1941–1945

Keskustelua

12.00 Tauko

13.00 Professori Maria Lähteenmäki ja toimittaja, kirjailija Veikko Erkkilä: Partisaani-iskut ja niiden torjunta

Keskustelua

15.00 Kahvitauko

15.45 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola: Katsaus Pohjolan geopoliittiseen tulevaisuuteen

Keskustelua

17.15 Seminaari päättyy

 

Seminaari järjestetään Sodankylän Sotilaskodissa, os. Siilastie 18, Sodankylä.

 

Muita tiedotteita