Kämppäemäntä-elokuva kertoo naisten kokemuksista savottakämpiltä

Raimo Salon dokumentti nähdään Sodankylän valtuustosalissa keskiviikkona 6. syyskuuta klo 18.

Kämppäemäntiä, Kuva: Ilomantsin Museosäätiö
(Kuva: Ilomantsin Museosäätiö)

Suomeen perustettiin sotien jälkeen kiivaaseen tahtiin metsätyömaita, ja tuhansille suomalaisille metsäkämpille tarvittiin osaavia, reippaita kotiseutujen naisia huolehtimaan jätkien muonituksesta. Kämppäemäntä apulaisineen huolehti ruoan valmistuksesta, tarjoilusta ja elintarvikkeiden täydennyksestä. Kämppäisäntä puolestaan kantoi vedet, lapioi lumet ja lämmitti työstä palaaville jätkille saunan.

Kyyjärveläisen sotakamreerin ja kansandokumentaristin Raimo Salon Kämppäemäntä-dokumenttielokuva kokoaa yhteen 1950-60-luvuilla savottakämpillä emäntänä toimineiden naisten kokemuksia. Elokuva kertoo siitä, mitä oli olla nainen miesvaltaisessa porukassa, ja elokuvassa liikutaan Suomen kansantalouden lähteillä, metsämiesten maailmassa.

– Elokuvalla on pitkät juuret, jotka lähtivät kasvamaan jo syksyllä 2021, kun etsin pohjoisesta Keski-Suomesta savottakokkeja haastateltavaksi. Olen aiemmin tuottanut muutamia elokuvia naisten sotakohtaloista, ja nyt oli aika siirtyä jälleenrakennuksen aikaan, Salo kertoo.

– Syksyllä 2021 Kivijärveltä löytyi Inkeri Ruusuvirta, joka oli ollut kämppäemäntänä Kontumäen kämpällä talvikauden 1960-61. Kertomus oli hyvä, ja päätin etsiä kamerani eteen lisää naisia. Mukaan tuli kuin sattumalta Suomen Uittoperinneyhdistys ry, joka avusti ansiokkaasti emäntien etsinnässä.

Salo sai elokuvansa valmiiksi kesäkuun puolessavälissä. Lopputuloksena on kymmenen kämppäemännän hienot tarinat valokuvineen. Elokuvan tuotantoa ovat tukeneet muun muassa Olvi-säätiö, Metsämiesten Säätiö ja Metsähallitus.

Elokuva sai ensi-iltansa Ilomantsissa 11. elokuuta. Keskiviikkona 6. syyskuuta elokuva saapuu Sodankylään, ja se nähdään valtuustosalissa klo 18 alkaen.

Tervetuloa katsomaan elokuvaa!

 

Kämppäemäntä-elokuvan tehnyt Raimo Salo olen syntyisin Kyyjärven-Kivijärven rajaseuduilta. (Kuva: Raimo Salo)

Muita tiedotteita