Ari Lehtolalle kunnan kulttuuripalkinto, 16 nuorelle stipendit

Sodankylän itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa jaettiin kunnan kulttuuripalkinto sekä nuorten kulttuuri- ja liikuntastipendit. Kulttuuristipendein palkittiin kolme ja liikuntastipendein kolmetoista sodankyläläisnuorta.

Sodankylän kunnan vuoden 2023 kulttuuripalkinto on myönnetty Ari Lehtolalle, joka on toiminut Sodankylän elokuvajuhlien työntekijänä vuodesta 1989, ensin elokuvajuhlien tuottajana ja vuodesta 1990 toiminnanjohtajana.

Kulttuuripalkinto jaettiin keskiviikkona 6. joulukuuta Sodankylän kunnanvirastolla kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa, jossa jaettiin myös nuorten kulttuuri- ja liikuntastipendit.

Kulttuuristipendit myönnettiin kolmelle sodankyläläisnuorelle: Aava Nissiselle kirjallisuudesta, Sanni Kerolle musiikista ja Linnea Ukkolalle nykytanssista. Kulttuuristipendien tarkoituksena on kannustaa ja innostaa ansioituneita ja lupaavia nuoria taiteenharrastajia.

Liikuntastipendit sai 13 sodankyläläisnuorta: Nestori Autio hiihdosta, Lara Kemppainen ja Heli Luiro painista, Petri Laakkonen judosta, Emilia Miettinen painista ja judosta, Luukas Siikaluoma salibandystä, Niko-Matti Kuukasjärvi ja Jenna Pääkkö jalkapallosta, Otto Mäki jääkiekosta, Emmi Holmqvist ja Vilma Pyhäjärvi ratsastuksesta sekä Venla Mikkola ja Mette Willman lentopallosta. Liikuntastipendeillä Sodankylän kunta haluaa tukea liikunnallista elämäntapaa ja tuoda esiin liikkumisen tärkeyttä. Stipendejä myönnettiin esimerkillisille, menestyneille ja aktiivisesti harjoitteleville nuorille.

Sodankylän kunta onnittelee kaikkia palkittuja!

 

Kulttuuripalkinnon 2023 saaja perusteluineen

Ari Lehtola on toiminut Sodankylän elokuvajuhlilla työntekijänä vuodesta 1989 alkaen, ensin elokuvajuhlien tuottajana ja vuodesta 1990 alkaen toiminnanjohtajana. Hänellä on tehtävässään takana jo lähes 35 vuoden työura.

Toiminnanjohtajan tehtävä on monipuolinen ja vaativa. Yhdistyksen varainhankinta on tehtävässä avainasemassa, ja siinä Lehtola on erityisen ansioitunut. Hänen tehtävänään on yhdessä vakituisen henkilökunnan ja noin 300 talkoolaisen kanssa elokuvajuhlien järjestäminen. Työtehtävissä korostuu korkea monikulttuurinen osaaminen, joka ulottuu useille taiteen osa-alueille.

Lehtolalla on laaja arvostus Suomen kulttuurikentässä. Hänet on pyydetty muun muassa Finland Festivalsin hallitukseen sekä useisiin monikulttuurisiin työryhmiin. Lehtola on luonut yhteistyöverkoston opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen elokuvasäätiön sekä EU:n kulttuuri- ja mediavastaaviin ryhmiin.

Hän on myös ollut vahvasti kehittämässä lapsille suunnattua elokuvakasvatusta. Sodankylän lapset ja nuoret ovat osallistuneet koulutuksiin ja saaneet nauttia elokuvista Lapinsuun elokuvateatterissa heille suunnatuissa näytöksissä. Lehtolan ideoimana Sodankylän elokuvajuhlat on tukenut koululaisten ja päiväkotiryhmien elokuvaharrastusta ja elokuvien saatavuutta vuosikausien ajan järjestämällä heille ilmaisia elokuvanäytöksiä.

 

Nuorten kulttuuristipendien saajat perusteluineen

 • Aava Nissinen (kirjallisuus): Aava Nissinen on taitava ja pohtiva kirjoittaja, joka ajalle epätyypillisesti jaksaa syventyä eri ilmiöihin. Hän on myös ennakkoluulottoman kiinnostunut kirjallisuudesta. Ajattelun taitojen ja tiedonhalun yhdistelmä vie hyvän kirjoittajan vielä pitkälle.
 • Sanni Kero (musiikki): Sanni Kero on 18-vuotias lukiolainen Sodankylästä. Hän on opiskellut sellonsoittoa yli kymmenen vuotta Lapin musiikki- ja tanssiopistossa. Soittotunneilla Sanni käy edelleen Rovaniemellä asti. Sannin perheessä harrastetaan musiikkia monipuolisesti ja Sannikin on laulanut Lumen Laulu -kuorossa ja soittanut Pikkupelimanneissa alakouluikäisenä. Sanni on myös tanhunnut Jutaringin ryhmissä lapsesta yläkouluikäiseksi saakka. Sellon kanssa Sanni on esiintynyt kuntamme erilaisissa tilaisuuksissa useiden vuosien ajan.
 • Linnea Ukkola (nykytanssi): Linnea Ukkola on harrastunut nykytanssia yli 10 vuotta määrätietoisesti. Hän on vuosien saatossa osoittanut lahjakkuutta esiintyjänä ja koreografina. Hän on ollut useissa tanssiproduktiossa keskeisessä roolissa ja suoriutunut niistä erinomaisesti. Linnea on hienoa yhdistelmä luovaa, ahkeraa ja lahjakasta tanssijaa.

 

Nuorten liikuntastipendien saajat perusteluineen

 • Nestori Autio (Lapin Veikot ry, hiihto): Nestori harrastaa hiihtoa aktiivisesti. Hän on aloittanut Santa Sportin nuorten akatemian tänä syksynä.
 • Lara Kemppainen (Lapin Veikot ry, paini): Lara on ikäluokkansa kärkipainijoita valtakunnallisesti. Hirmuinen tsemppari, tukee ja kannustaa muita. Esimerkkinä pienemmille painijoille. Eikä jätä treenejä väliin koskaan.
 • Heli Luiro (Lapin Veikot ry, paini): Heli toimii esimerkkinä pienemmille panijoille, on aina valmis auttamaan muita ja tukee ja kannustaa myös muiden seurojen tyttöjä kisoissa. Eikä jätä treenejä väliin koskaan. Menestynyt SM-kisoissa.
 • Petri Laakkonen (Sodankylä Byakuya ry, judo): Petri on harrastanut judoa aktiivisesti jo pitkään. Hän on alkanut toimia syksyllä myös apuvalmentajana. Hän näyttää sitoutumisellaan ja myönteisellä asenteella esimerkillistä mallia muille ja on kohtelias ja rohkea.
 • Emilia Miettinen (Lapin Veikot ry, paini ja Sodankylä Byakuya ry, judo): Emilia on yksi parhaista tyttöpainijoista Lapin Veikoissa ja saavuttanut ikäisekseen paljon. Hän on valtakunnallisestikin painijalupaus, kuhan ikää tulee vielä lisää. Emilia toimii esimerkkinä pienemmille painijoille ja on aina valmis auttamaan muita, tukee ja kannustaa. Emilia on myös aktiivisesti harrastanut judoa jo useamman vuoden ajan ja menestynyt hyvin aluekilpailuissa. Emilia on tuonut näkyvyyttä myös tyttöjen judoharrastamiseen, hän on kohtelias ja rohkea.
 • Luukas Siikaluoma (Sodankylän Pallo ry, salibandy): Luukas osallistuu aktiivisesti ja tunnollisesti harjoituksiin ja harjoittelee myös omalla ajalla. Pelaajana kehittyminen huomioitiin Pohjois-Suomen maajoukkueiden valinnoissa, ja Luukas edusti hienosti Sodankylän Palloa maajoukkueiden alueleirillä Oulussa.
 • Niko-Matti Kuukasjärvi (Sodankylän Pallo ry, jalkapallo): Aktiivinen harjoittelija, joka panostaa myös laatuun omassa harjoittelussa. Niko-Matti on myös menestynyt hyvin omassa ikäluokassaan ja on yksi avainpelaajista. Hän on tänä vuonna aloittanut ROPS-yläkouluakatemian ja harjoittelun ROPS:n ikäkausijoukkueessa.
 • Jenna Pääkkö (Sodankylän Pallo ry, jalkapallo): Jenna on harrastanut jalkapalloa jo futiskoulusta asti aktiivisesti. Hän on taitava joukkuepelaaja. Hän on rohkea ja sisukas tyttö, jonka käyttäytyminen kentällä ja sen ulkopuolella on esimerkillistä.
 • Otto Mäki (Sodankylän Pallo ry, jääkiekko): Urheilullinen nuori jääkiekkoilija on monipuolinen kenttäpelaaja ja antaa aina kaikkensa kentällä. Otto toimii esimerkkinä nuoremmille pelaajille niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.
 • Emmi Holmqvist (Sodankylän Ratsastajat ry): Emmi on harrastanut ratsastusta aktiivisesti, osallistunut tapahtumiin poninsa kanssa, valmentautunut, kehittynyt ja kilpaillut. Emmi osallistuu myös seuran järjestämiin kokouksiin ja tuo esille kehitysideoita.
 • Vilma Pyhäjärvi (Sodankylän Ratsastajat ry): Vilma on harrastanut ratsastusta aktiivisesti. Hän sekä ratsastaa että on mukana raviurheilussa ja hoitaa hevosia ahkerasti.
 • Venla Mikkola (Sodankylän Tähti-Volley ry, lentopallo): Ikäluokkansa parhaimpia pelaajia Lapissa. Venla valittiin ainoana Tähti-Volleyn pelaajana E-tyttöjen alueiden SM-kisoihin. Venla on ahkera harjoittelija ja pelaa tällä kaudella niin C- kuin B-ikäisten joukkueissa.
 • Mette Willman (Sodankylän Tähti-Volley ry, lentopallo): Erittäin aktiivinen seuratoimija. Omassa pelaajaroolissaan hän on kehittynyt huimasti viime vuosina ja ottanut vastuuta joukkueessa. Lajiharjoittelun ohessa Mette avustaa juniorivalmennuksessa ja valmentaa turnauksissa.

Muita tiedotteita