Eduskuntavaalit 2.4.2023 (kuulutus)

Kuka saa äänestää ja ketä? Milloin vaalit ovat? Tarkista täältä.

Vaalimainonta Sodankylässä.

Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme. Vuoden 2023 eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2.4.2023. Ennakkoäänestys on Suomessa 22.–28.3.2023.

 

Kuka saa äänestää?

Voit äänestää eduskuntavaaleissa

  • jos olet Suomen kansalainen ja
  • jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään 2.4.2023.

 

Ketä voit äänestää?

Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin. Jokaisessa vaalipiirissä on omat ehdokkaat. Voit äänestää henkilöä, joka on ehdokkaana omassa vaalipiirissäsi.

Sodankylän kunta kuuluu Lapin vaalipiiriin. Sodankylän lisäksi siihen kuuluvat Enontekiön, Inarin, Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Simon, Tervolan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion kunnat.

 

Äänioikeusilmoitus

Jos sinulla on oikeus äänestää, saat siitä kotiisi kirjeen. Kirjeessä on äänioikeusilmoitus. Voit valita, äänestätkö vaalipäivänä vai ennakkoon.

Äänioikeusilmoituksessa on tieto äänestyspaikastasi vaalipäivänä. Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Äänioikeusilmoituksen mukana on luettelo lähialueesi ennakkoäänestyspaikoista.

Saat ilmoituskortin sähköisenä, jos olet ottanut Suomi.fi-palvelun käyttöön. Suomi.fi-palvelun tarjoaa Digi- ja väestötietovirasto. Lue lisää: Suomi.fi

Et välttämättä tarvitse äänioikeusilmoitusta mukaasi äänestyspaikalle, henkilöllisyystodistus riittää.

 

Vaalimainonta

Eduskuntavaalien ulkomainonta – vaalimainospaikat Sodankylässä

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalimainoskehikoita asetetaan Sodankylän kirkonkylälle seuraavasti

  • Jäämerentie 5 (Simosen parkkipaikan ja kävelytien väliin)
  • Haastajantie 1 (Super-Market Pohjantähden kohdalle)

Vaalien ulkomainonta voidaan aloittaa aikaisintaan 15.3.2023.

Vaalimainoskehikot ovat yksipuolisia. Osassa kehikoista ei ole taustalevyä (vanhemmat), mutta uusissa kehikoissa on taustalevyt. Mikäli käyttää liimaa, niin vaalimainokset tulee liimata omalle levylle, ei taustalevyyn. Jokaiselle ehdokkaita Lapissa asettaneelle puolueelle/valitsijayhdistykselle on varattu kaksi paikkaa kummastakin paikasta.

Vaalimainokset tulee poistaa vaaleja seuraavan vuorokauden kuluessa.

Lisätietoja saa kunnan keskusvaalilautakunnan sihteeriltä.