Luosto - valoton valaistus

LUOSTO – valoton valaistus. Tähtitaivaan ja revontulten näkeminen. Hankkeen toteutusaika: 1.8.2015 – 31.12.2016. Loppuraportti saatavilla.

Lataa loppuraportti tästä.

Luosto – valoton valaistus. Tähtitaivaan ja Revontulten Näkeminen –hankkeen tavoitteena on toteuttaa Luoston matkailukeskuksessa valaistus, missä huomioidaan Tähtitaivaan ja Revontulten näkeminen.  Tämä on Suomessa ainutlaatuista. Samalla mahdollistetaan merkittävää energiasäästöä kun otetaan käyttöön uuden teknologian valaisimet, säätö- ja ohjausjärjestelmät.

Luoston matkailukeskuksen valaistuksen yksi tehtävä on tukea ympäröivää luonnon valosinfoniaa ja olla tuottamatta häiriöelementtejä.

 

Hankkeen tavoite

Hankkeessa syntyy ohjausjärjestelmä, joka on ihmisen mittainen ja huomioi ihmisen tarpeet, oikea aikainen ja oikeassa paikassa oleva ja syttyvä valaistus – Tähtien ja Revontulten Luosto.

Luoston matkailukeskusta ympäröivä luonto ja sen valo on ehtymätön ja rikas tarjonnassaan. Harvassa matkailukeskuksessa on mahdollista nähdä eri vuodenaikojen kaikki variaatiot, joita luonnonvalo tarjoaa; sateen harmahtavasta maisemasta, aina värikkäisiin auringonlaskuihin, ruskan värikirjoon ja revontuliin. Tällaisessa valojen ja värien maisemassa matkailukeskuksen valaistuksen yksi tehtävä on tukea ympäröivää luonnon valosinfoniaa ja olla tuottamatta häiriöelementtejä.

 

Toimenpiteet
  • Laaditaan määrittely suunnittelutehtävälle valaistus/ sähkösuunnittelun sisällölle.
  • Laaditaan tarjouspyyntö ja kilpailutetaan tehtävä hankintaohjeiden mukaisesti.
  • Valitaan kokonaisuuden kannalta edullisin tarjous ja tilataan se toimittajalta.
  • Avustetaan toteuttajaa työn suorittamisessa sekä tarpeellisten tietojen hankinnassa.
  • Toteutetaan tarkka sähkö- valaisinkohtainen ja ohjaussuunnitelma Luoston matkailualueen valaistuksen toteuttamiseksi sekä investointiaikataulu
  • Tiedotetaan suunnitelmasta alueen yrityksille, toimijoille sekä asukkaille.
  • Integoidaan tulokset nettimaailman mahdollisuuksiin, jotka parantavat matkailukeskustan palveluiden tavoitettavuutta ja mahdollistavat tulosten yhteisen markkinoinnin ja myynnin.
  • On syntynyt ainutkertainen valaistusmalli joka saa kansallista ja kansainvälistä huomiota.
Hankkeen kustannukset yhteensä 69 900 €

 

Hankkeen rahoitus

EU + valtio 70 %                48 930 €

Sodankylän kunta 30 %     20 970 €

Rahoitus yhteensä             69 900 €

Hankeen rahoittajia ovat Lapin liitto, EAKR sekä Sodankylän kunta.

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2015 – 31.12.2016.

Lisää hankkeita