Uutta taidetta Sopukassa – teemoina hoitotyön merkitys ja Lapin luonto

Sairaanhoitaja Helmi Särkelän muotokuva on paljastettu Hyvinvointikeskus Sopukassa. Teoksen tarkoitus on tuoda esiin sairaanhoitajien arvokasta työtä.

Helmi Särkelän muotokuvan paljastus
Helmi Särkelän (toinen vas.) muotokuva paljastettiin 23. helmikuuta. Kuvataiteilija Jouko Alapartanen vasemmalla, kuntalaisaloitteen jättänyt Soili Poikela oikealla.

Sodankylän kunta on hankkinut Hyvinvointikeskus Sopukkaan lisää taidetta. Sopukkaan on hankittu muotokuva Helmi Särkelästä, joka työskenteli pitkään sairaanhoitajana Sodankylässä. Muotokuva hankittiin Soili Poikelan kuntalaisaloitteesta. Lyijykynäteoksen piirsi kuvataiteilija Jouko Alapartanen Torniosta. Piirros on tehty valokuvaaja Tuula Lampelan ottaman valokuvan perusteella.

Teoksella halutaan tuoda esiin sairaanhoitaja Helmi Särkelän asiakaslähtöistä elämäntyötä ja nostaa hoitotyön arvostusta. Särkelän muotokuva ripustetaan Sopukassa laboratorion ja röntgenin käytävälle, jossa on ennestään muotokuvia pitkäaikaisista johtavista lääkäreistä: Yrjö Leskisestä, Yrjö Näsiästä ja Tuomo Materosta.

Helmi Särkelä muotokuvansa edessä

Helmi Särkelä muotokuvansa edessä.

 

Luontoaiheista taidetta

Hyvinvointikeskuksen avajaisissa vuonna 2020 paljastettiin kuntalaisille kuvataiteilija Kaija Kiurun tekemä taidekokonaisuus. Kiurun pääteos Maisemakuvitelmia sijoittuu Sopukan sisääntuloaulaan hyvinvointikeskukseen saapuvien kansalaisten nähtäville.

Lisäksi asiakkaat saavat nauttia pohjoisen kukkivasta luonnosta kaikissa odotustiloissa. Sodankylän kunta hankki viime vuonna Kiurulta vielä kuusi teosta fysioterapian ja kiireettömän vastaanoton odotustiloihin. Kuvien teema ja tekniikka ovat samat kuin aiemmin hankituissa teoksissa.

Kaija Kiuru esitteli teoksiaan Sopukassa 23.2.2023.

Kuvataiteilija Kaija Kiuru esitteli teoksiaan Sopukassa 23. helmikuuta.

 

Hyvinvointikeskuksessa on myös arvostettuja teoksia vanhasta terveyskeskuksesta. Teoksia on Liisa Tervahaudalta, Erkki Alajärveltä, Helena Junttilalta, Hilkka Ukkolalta, Hannu Varilalta ja Wäinö Aaltoselta.

Samanaikaisesti Helmi Särkelän muotokuvan paljastamisen yhteydessä Sopukan infonäytöille on tehty diasarja Sopukan taiteesta. Taiteen toivotaan ilahduttavan infonäyttöjen avulla vielä useampia asiakkaita.

Tutkimusten mukaan taiteella on positiivisia vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin. Sen on todettu edistävän paranemista ja kuntoutumista sekä lievittävän sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttävien stressiä ja pelkotiloja.

Lapin hyvinvointialue haluaa kiittää Sodankylän kuntaa ja perusturvalautakuntaa taidehankinnoista, jotka ovat sekä Sopukan asiakkaiden että henkilöstön ilona.

Muita tiedotteita