Sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle – Lue täältä, mitä muutos tarkoittaa

Vuodenvaihteessa vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy Sodankylän kunnasta Lapin hyvinvointialueelle. Sodankyläläisten palvelupisteet ja -numerot pysyvät kuitenkin ennallaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen puhelinnumerot pysyvät samoina, ja sodankyläläiset saavat lähipalvelunsa samoista tutuista paikoista kuin tähänkin asti.

Vaikka vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy vuodenvaihteessa kunnista hyvinvointialueille ja Sodankylän sote-palveluista vastaa jatkossa Lapin hyvinvointialue (Lapha), palvelujen käyttäjien näkökulmasta asiat pysyvät pitkälti ennallaan. Muutos on ensi vaiheessa hallinnollinen eikä vaikuta palveluihin. Sodankylä kuuluu Lapin hyvinvointialueella Itäiseen palvelualueeseen.

Myös tutut työntekijät jatkavat pääosin entisissä tehtävissään. Sodankylän sote-henkilöstön sähköpostiosoitteet kuitenkin muuttuvat: sodankyla.fi-pääte vaihtuu lapha.fi-päätteeksi.

 

Henkilömuutoksia johdossa ja hallinnossa

Henkilömuutoksia tapahtuu lähinnä päällikkö- ja johtotasolla sekä hallinnossa. Hyvinvointikeskus Sopukassa Sodankylässä vastaavana lääkärinä aloittaa Jonna Kuusijärvi.

Sodankylän johtava lääkäri Minna Jokinen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle Itäisen palvelualueen johtavaksi lääkäriksi ja sosiaalityön johtaja Kati Aikio vammaisten vastuuyksikön johtajaksi. Itäisen palvelualueen johtavaksi hoitajaksi on nimitetty Tuula Valkola, perheiden ja työikäisten palveluiden vastuuyksikköjohtajaksi Merja Onkamo, ikääntyneiden palveluiden vastuuyksikköjohtajaksi Katja Raatikainen ja toimistopäälliköksi Jaana Väyrynen.

Sote-palvelujen yhteystiedot julkaistaan Laphan nettisivuilla joulun tienoilla, mutta tiedoissa saattaa esiintyä alkuun puutteita ja niitä päivitetään. Sote-palvelut yhteystietoineen säilyvät vuodenvaihteen jälkeen siirtymävaiheen ajan myös Sodankylän kunnan nettisivuilla, vaikka palvelut siirtyvätkin hyvinvointialueen alaisuuteen.

Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksut yhtenäistyvät koko Lapin alueella 1.1.2023 alkaen. Tämä voi aiheuttaa muutoksia joiltakin asiakkailta perittäviin maksuihin sekä siihen, miten asiakasmaksut laskutetaan.

 

Hyödynnä sähköisiä palveluja

Omaolo jatkaa toimintaansa myös sote-siirtymän jälkeen. Sitä kannattaa hyödyntää, jos omat oireet mietityttävät. Omaolo on digitaalinen palvelu, jonka avulla voi arvioida luotettavasti sote-palvelujen tarvetta.

Löydät Omaolosta kaikkiaan 16 eri oiretta tai terveysongelmaa, joiden hoidon tarvetta voit arvioida. Omaolossa voit myös tehdä koronaoirearvion.

 

Hyvä tietää

Sote-palvelut vuodenvaihteen jälkeen

  • Päivystyspoliklinikan puhelinnumero pysyy Sodankylässä ennallaan, puh. 020 692 881. Päivystys toimii tuttuun tapaan klo 8–21 Hyvinvointikeskus Sopukassa ja yöaikaan klo 21–8 Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa.
  • Myös sosiaali- ja kriisipäivystyksen puhelinnumero pysyy ennallaan, puh. 040 571 2169 (arkisin klo 8–16) ja 040 726 6965 (virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin).
  • Lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot toimivat myös jatkossa ajanvarauksella ma–pe klo 8–14, puh. 020 692 881.
  • Sote-palveluiden henkilöstön sähköpostit muuttuvat muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi.
  • Ajantasaiset tiedot Lapin sote- ja pelastuspalveluista löydät vuodenvaihteen jälkeen osoitteesta lapha.fi.
  • Lapin hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa on käytössä tasasuuruiset asiakasmaksut. Terveysasemilla lääkärissä käynti maksaa 20,90 euroa. Käynnistä laskutetaan enintään kolme kertaa kalenterivuonna.

Tutustu Lapin hyvinvointialueeseen

Muita tiedotteita