Sodankylässä tempaistaan ilmaston hyväksi ja syöpää vastaan la 11.11.

Sodankyläläiset pääsevät kävelemään ja toimimaan yhdessä paremman ilmaston ja terveyden puolesta. Osallistumis- ja pääsymaksut lahjoitetaan Syöpäsäätiölle.

Ilmaston hyväksi & syöpää vastaan

EDIT 31.10.2023: Lisätty tiedot konsertissa esiintyvistä muusikoista.

 

Ilmaston hyväksi & syöpää vastaan.

Tällä teemalla Sodankylän kunta järjestää lauantaina 11.11. Sodankylässä ensimmäistä kertaa tapahtumapäivän, jonka ohjelmassa on ensin hyväntekeväisyyskävely Pappilanniemessä ja myöhemmin iltapäivällä tapahtuma kunnanvirastolla.

Kävelytapahtuma käynnistyy Vanhan Pappilan pihalta klo 11. Tapahtumassa kävellään yhdessä kierros Pappilanniemen luontopolulla (1,6 km). Pappilan pihalle tuodaan ruokateltta, jossa Pohjois-Lapin Ruoka Oy tarjoilee osallistujille lähiruokaa. Kävelytapahtuman osallistumismaksu (5 €) sisältää ruokateltan tarjoilun. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Ota oma kuppi mukaan!

Iltapäivällä kunnanvirastolla järjestetään tapahtuma, jonka ohjelma sisältää lähiruokaa, luentoja ja konsertin. Luentoja pitävät erikoislääkäri, LKT Ali Arsalo, Sodankylän kunnan kestävän kehityksen asiantuntija, tohtori Stéphanie C. Lefrère ja Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n toimitusjohtaja Merja Ahola. Konsertissa kuullaan sellisti Laura Martinia, harpisti Hilda Kunnolaa ja M:n pelimanneja. Lähiruokatarjoiluista vastaa Pohjois-Lapin Ruoka Oy. Pääsymaksu (20 €) sis. tarjoilun. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Tapahtuman ideanikkari on Sodankylän kunnan kestävän kehityksen asiantuntija Stéphanie Lefrère, joka sai idean tällaisesta tapahtumasta jo muutama vuosi sitten. Lefrère painottaa, ettei kyse ole mielenilmauksesta vaan hyväntekeväisyystapahtumasta paremman ilmaston ja terveyden hyväksi.

– Suunnittelin alun perin erillisiä tapahtumia ilmastotietoisuutta ja syövän ehkäisyä varten. Koska kestävyydessä on kyse sekä paremmasta terveydestä ja hyvinvoinnista että maapallon ilmaston parantamisesta, ajattelin, että voisimme yhdistää nämä kaksi teemaa toisiinsa, Lefrère kertoo.

Luennoilla tuodaan esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia terveyteen ja annetaan vinkkejä elämäntapamuutosten toteuttamiseen.

– Tekemällä terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja voimme ehkäistä syövän kaltaisia sairauksia ja auttaa maapalloa vähentämällä saastumista ja hiilijalanjälkeä, Lefrère sanoo.

– Yhteisöllisyys on yksi Sodankylän arvoista. Uskon, että voimme yhdessä parantaa terveyttämme ja ilmastoamme ja olla esimerkkinä muulle maailmalle.

 

Ilmoittaudu mukaan!

Tapahtumaan pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon. Voit ilmoittautua joko pelkkään kävelytapahtumaan tai pelkkään kunnanviraston tapahtumaan tai molempiin.

Ilmoittaudu mukaan ti 7.11.2023 mennessä täällä: Ilmoittautuminen Ilmaston hyväksi ja syöpää vastaan -tapahtumaan

Tapahtuman tavoitteena on

 • kannustaa liikuntaan sekä vastuullisempiin kulutusvalintoihin.
 • lisätä vihannesten ja hedelmien osuutta ruokavaliossamme.
 • kannustaa kävelemään tai pyöräilemään autolla ajamisen sijaan aina, kun se on mahdollista.
 • puolustaa ympäristöystävällisiä toimintatapoja ja kannustaa esimerkiksi jätteiden minimoimiseen.
 • innostaa ihmisiä toimimaan kotona ja työpaikoilla kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Ilmaston hyväksi & syöpää vastaan juliste

Päivän ohjelma

Kävely Pappilanniemessä klo 11–13

 • Lähtö Vanhan Pappilan pihalta klo 11.
 • Vanhan Pappilan pihalla Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n lähiruokatarjoilu: snäksejä ja pikkusyötävää. Tarjolla myös gluteeniton vaihtoehto!

 Tapahtuma Sodankylän kunnanvirastolla klo 15–18

 • Ovet aukeavat klo 15.
 • Kunnanviraston kahvilassa Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n lähiruokatarjoilu: marjapiirakkaa ja juomia. Tarjolla myös gluteeniton vaihtoehto!
 • Luennot: erikoislääkäri, LKT Ali Arsalo, Sodankylän kunnan kestävän kehityksen asiantuntija, tohtori Stéphanie C. Lefrère ja Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n toimitusjohtaja Merja Ahola.
 • Konsertti: Laura Martin (sello), Hilda Kunnola (harppu), M:n pelimannit.

Ilmaston hyväksi & syöpää vastaan -konsertin esiintyjät

Konsertissa kunnanvirastolla esiintyy lahjakkaita muusikoita: sellisti Laura Martin ja harpisti Hilda Kunnola sekä sodankyläläinen M:n pelimannit.

 

Sellisti Laura Martin (kuva: Tuomas Tenkanen)

Sellisti Laura Martin

Laura Martin on monipuolinen muusikko. Hän on paitsi klassinen sellisti myös eri taidemuotojen kanssa työskentelevä ja yhteiskuntaa pohtiva taiteilija. Hänen viimeisin eri taiteenaloja yhdistelevä performanssinsa oli Concordia, butoh-tanssi- ja selloesitys, joka toteutettiin Espoon modernin taiteen museossa Emmassa toukokuussa 2022. Martin on yksi harvoista muusikoista, jotka ovat rakentaneet oman soittimensa.

Alun perin Pariisista kotoisin oleva Martin suoritti kandidaattiopintonsa Belgiassa Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa Marie Hallynckin luokalla ja valmistui sitten maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2018, jossa hän opiskeli Martti Rousin johdolla. Martin soittaa Trio du Jardin Féérique -yhtyeessä ja Helsingin kamariorkesterissa. Freelancerina hän työskentelee säännöllisesti eri orkestereiden, kuten Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Kansallisoopperan, Vaasan kaupunginorkesterin ja Lapin kamariorkesterin kanssa.

 

Harpisti Hilda Kunnola

Harpisti Hilda Kunnola

Hilda Kunnola on harpisti Turun saaristosta. Hän aloitti harpun soittamisen yhdeksänvuotiaana kanteleen, tarinoiden, baletin ja metsien innoittamana. Vuonna 2014 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Päivi Severeiden luokalle, mistä hän on myöhemmin valmistunut Sibelius-Akatemian tutkinto-opiskelijana musiikin kandidaatiksi. Kunnola on opiskellut myös Kirsten Ecken johdolla Erasmus-vaihto-ohjelmassa Freiburg im Breisgaun konservatoriossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa Stefania Sagliettin maisteriohjelmassa.

Orkesterimuusikkona Kunnola on esiintynyt muun muassa Oulu Sinfonian, Tapiola Sinfoniettan, Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden ja Turun filharmonisen orkesterin riveissä. Vuonna 2022 Kunnolaa kuultiin solistina Sinfonia Lahdessa, ja keväällä 2019 hän debytoi Radion sinfoniaorkesterin nuorena solistina. Samana vuonna hänet valittiin yhdeksi Pro-Musica Säätiön Vuoden nuorista muusikoista.

 

M.n pelimannit

M:n pelimannit

M:n pelimannit on sodankyläläinen kansanmusiikkiyhtye, joka soittaa suomalaista ja skandinaavista kansanmusiikkia rennolla otteella perinteitä kunnioittaen. Kuusihenkisen yhtyeen soittimistoon kuuluu viulu, haitari, mandoliini, nokkahuilut, harmooni ja kontrabasso.

Muita tiedotteita