Sodankylä perustaa ruokapalveluyhtiön – päätöksen taustalla halu turvata lähiruoan käyttö

Sodankylän kunnanvaltuusto päätti ateriapalveluyhtiön perustamisesta kokouksessaan 6. lokakuuta.

Valtuuston kokous 6.10.2022
Sodankylän kunnanvaltuusto kokoontui 6. lokakuuta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Sodankylän kunta ei lähde mukaan Lapin hyvinvointialueelle perustetun Lapin Ateriapalvelut Oy:n toimintaan vaan perustaa oman ateriapalveluja tuottavan in-house-yhtiön, Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n. Kunnanvaltuusto päätti uuden yhtiön perustamisesta kokouksessaan eilen torstaina.

Perustettavan yhtiön tarkoitus on edesauttaa Lapin alueellisen ruokatuotannon elinvoimaisuutta. Sodankylä katsoo, että oman in-house-yhtiön kautta se pystyy turvaamaan lähiruokahankinnat myös hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisen jälkeen.

Sodankylässä lähiruokaan on panostettu jo vuosia, ja tällä hetkellä kunnan ruokapalveluissa lähiruoan osuus on noin 33 prosenttia. Se on Lapin maakunnan korkein luku.

– Päätöksen taustalla on halu edistää paikallista ja alueellista elintarviketuotantoa, elinvoimaa ja lähiruokaa, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Annala.

– Tämä on Sodankylälle tärkeä avaus ja teko paikallisten toimijoidemme ja tuottajiemme hyväksi. On hienoa, että valtuusto oli asiasta yksimielinen ja haluaa viedä asiaa eteenpäin vahvalla yhteishengellä. Paikallisuudesta hyötyvät kaikki kuntalaiset, toteaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riikka Karppinen.

Ykköstavoitteena on, että vuonna 2023 Sodankylän keskuskeittiössä tuotetaan korkealaatuista lähiruokaa muun muassa koulujen oppilaille ja varhaiskasvatukseen. Toisena tavoitteena on, että keskuskeittiöstä voidaan myydä ruokaa Lapin hyvinvointialueelle.

Sodankylä suhtautuu avoimin mielin ajatukseen in-house-yhtiön laajentamisesta muihin Lapin kuntiin. Samalla hankintaosaamista muiden kanssa ollaan valmiit jakamaan.

 

Sodankylän kunnanvaltuuston kokoustallenne löytyy Youtube-kanavaltamme.

Muita tiedotteita