Sodankylä juhli 130-vuotisia – katso kuvat!

Kunnan 130-vuotisjuhlissa esiintyi sodankyläläisiä harrastajaryhmiä ja palkittiin ansioituneita sodankyläläisiä. Juhlapuheen piti entinen kunnanjohtaja Martti Pura.

Sodankylä 130 v kuva: Juhamatti Julkunen
Ennen pääjuhlaa liikuntahallissa oli tarjolla kakkua. (Kuva: Juhamatti Julkunen)

Juhlat käynnistyivät jo perjantaina (1.9.) Rauhatädin kahdella konsertilla. Konsertit oli suunnattu lapsille ja nuorille.

Varsinainen pääjuhla oli lauantaina (2.9.). Ennen juhlaa liikuntahallin pihalla oli tarjolla hernekeittoa ja liikuntahallissa kakkukahvit. Kakkua nautittiin Sodankylä Big Bandin säestämänä.

Lauantain pääjuhlassa esiintyi joukko sodankyläläisiä harrastajaryhmiä: Lapin Lauluraito, M:n pelimannit, Jutaraito ja Sodankylän Kisasiskot. Lisäksi lavalle nousivat lausuja Louhistiina (Tiinaliisa Multamäki) ja laulaja Tiina Aikio musiikinopettaja Heli Koivukankaan säestämänä. Juhlapuheen piti Sodankylän entinen kunnanjohtaja Martti Pura. Juhlan juonsivat viestintäyrittäjä Inari Fernández ja valtuuston puheenjohtaja Riikka Karppinen.

Sodankylän 130-vuotisjuhlissa palkittiin ansioituneita sodankyläläisiä Kuntaliiton erikoisansiomerkein ja viirein. Ehdotuksia niiden saajiksi oli pyydetty kuntalaisilta.

Erikoisansiomerkki voidaan myöntää tunnustukseksi erityisistä toimenpiteistä kunnan ja kunnallishallinnon hyväksi. Yksittäiselle kuntalaiselle se voidaan myöntää merkittävästä kunnan hyväksi tehdystä työstä. Erikoisansiomerkin sai neljä sodankyläläistä: Inari Fernández, Annele Halmekoski, Riikka Karppinen ja Kari Paajanen.

Kuntaliiton viiri voidaan myöntää yhteisölle, järjestölle tai yritykselle merkittävästä kunnan hyväksi tehdystä työstä. Viirin sai kaksi sodankyläläistä yhdistystä: Sodankylän  Vapaaehtoinen Palokunta ry ja Sodankylän Moottorikerho ry.

Sodankylä 130 v kuva: Juhamatti Julkunen

Juhlassa jaettiin Kuntaliiton erikoisansiomerkit ja viirit. (Kuva: Juhamatti Julkunen)

 

Sodankyläläinen valokuvaaja Juhamatti Julkunen taltioi kameralle Sodankylän 130-vuotisjuhlaviikonlopun tapahtumia. Löydät lisää Julkusen kuvia alta kuvakarusellista.

Lisäksi löydät Sodankylän kunnan Instagram-tilin @munsodankyla kohokohdista juhlaviikonlopun Story-päivitykset.

Erikoisansiomerkkien saajat

Inari Fernández

Sodankylän kunta ja media-alan yrittäjä Inari Fernández solmivat vuonna 2019 yhteistyösopimuksen Vaihtovuosi Sodankylässä -kampanjasta, jossa nelihenkinen helsinkiläisperhe muuttaa vuodeksi Sodankylään ja raportoi videoillaan elämänmuutoksestaan. Tämä aloitti ennennäkemättömän vaikuttajayhteistyön, jonka tarkoituksena oli vahvistaa Sodankylän ja koko Lapin vetovoimaa autenttisella ja uudenlaisella tavalla. Somerealitysarjaa seurattiin Äidin Puheenvuoron somekanavissa elokuun alusta 2019 heinäkuun loppuun 2020. Se oli Suomen mittakaavassa ensimmäinen näin laaja kaupallinen vaikuttajamarkkinointikampanja.

Sisältöjä syntyi vuoden aikana 65 YouTube-videon ja yli 4 000 Instagram-sisällön verran. Somekanavien sisältöjä katsottiin vuoden aikana yli 50 miljoonaa kertaa. Äidin Puheenvuoron kanava tuplasi tilaajansa YouTubessa ja viisinkertaisti tilaajamääränsä Instagramissa vuoden aikana.

Vaihtovuoden jälkeen Fernández perheineen jäi asumaan Sodankylään. Hän on jatkanut sosiaalisessa mediassa aktiivista työtään ja tuonut esiin niin hyviä kuin kipeäitäkin asioita perhearjesta ja elämisestä Lapissa. Fernández on maaseutuelinkeinojen ja maaseudun puolestapuhuja, jolla on lähes 50 000 seuraajaa Instagramissa. Käppyrämännyn juurella -kirja on hänen omakohtainen elämänmuutostarinansa, joka on Storytelin yksi suosituimmista kirjoista tällä hetkellä. Myös tässä teoksessa ääneen pääsee lappilaiset ihmiset upeiden maisemakuvausten lisäksi.

Vastaavanlaista kunnan brändilähettilästä ei ole Sodankylässä ollut, joten Fernández jos kuka ansaitsee ansiomerkin kunnan näkyvyyden eteen tehdystä työstä.

 

Annele Halmekoski

Annele Halmekoski on tehnyt pitkän uran Sodankylän kunnassa englannin lehtorina (v. 1977–2008). Hänellä on ollut merkittävä rooli Sodankylän koulujen A2-kielten aseman parantamisessa ja kansainvälisen yhteistyön käynnistämisessä. Hän on myös ollut mukana tuomassa kouluarkeen kyläkoulupäivät, jotta kyläkoululaisetkin ovat päässeet kielten lähiopetukseen kirkonkylälle.

Halmekosken työ Sodankylän lasten ja itse asiassa kaikenikäisten sodankyläläisten hyväksi ei ole loppunut hänen jäätyään eläkkeelle. Eskarissa Halmekoski on edelleen tuttu näky, kun hän pitää esikoululaisille englannin kielikylpyjä. Hän on ollut ja on aktiivinen useissa sodankyläläisissä järjestöissä: Järjestökeskus Kitisessä, Sodankylän Tanssissa, Sodankylän Kisasiskoissa ja Lapin Kiipeilijöissä. Hän on mukana myös Sodankylän lukumummo- ja -vaaritoiminnassa, lasten ja nuorten hyvinvointiohjelman työryhmässä, Sodankylän Senioriopettajien toiminnassa ja Ikäystävällinen asuminen -projektissa.

Aikaisemmin Halmekoskelle on myönnetty Vuoden lappilainen opettaja -palkinto (1998), OAJ:n pronssinen laatta kulttuurin hyväksi tehdystä työstä, Antti-patsas paikallislehtien kanssa tehdystä työstä (1993), Sodankylän kulttuuripalkinto (2007) ja Aktiivinen vapaaehtoinen järjestötoimija -palkinto (2022).

 

Riikka Karppinen

Riikka Karppinen on valtakunnan merkittävimpiä ympäristövaikuttajia ja Sodankylän kunnan pitkäaikainen valtuutettu sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Hän on luottamustoimissaan ajanut ansiokkaasti kunnan ja kaikkien sodankyläläisten asiaa ja pitänyt erityisesti yllä ympäristö- ja luontokysymyksiä, jotka ovat tutkimusten mukaan tärkeitä teemoja sodankyläläisille. On pitkälti Karppisen ansiota, että esimerkiksi kunnan kaivoshankkeissa seurataan tarkasti hankkeiden lainmukaisuutta ja ympäristönäkökulmiin kiinnitetään huomiota.

Valtuuston puheenjohtajana Karppinen on osoittanut poikkeuksellisen esimerkillistä sitoutumista ja paneutumista tehtäväänsä. Hän ei vain johda kokouksia, vaan perehtyy käsiteltäviin aiheisiin ja taustoihin huolellisesti ja huolehtii myös päätöksenteon lainmukaisuudesta ja oikeista toimintamalleista.

Karppinen on maamme näkyvimpiä sodankyläläisiä. Hänen toimintansa ja näkyvyytensä valtakunnan mediassa on luonut positiivista kuvaa Sodankylästä ympäristöasioista huolehtivana ja luontoarvoja arvostavan kuntana. Toimessaan ulko- ja sisäministerien poliittisena avustajana (2022–2023) ja vihreiden varapuheenjohtajana (2019–2021) hänellä on ollut pääsy valtakunnan päätöksenteon aitiopaikalle, missä hän on osaltaan ollut lisäämässä Sodankylän tunnettavuutta sekä tietoisuutta kunnan erityispiirteistä ja pinnalla olevista aiheista.

Karppinen edustaa Suomea ja samalla Sodankylää Harvardin yliopiston Arktisten asioiden kansainvälisen neuvottelukunnan jäsenenä. Lisäksi hän toimii Suomen Arktisen seuran hallituksessa. Karppinen on myös Lapin liiton hallituksessa huolehtimassa Sodankylän kunnan näkemysten ja tarpeiden huomioimisesta.  Lisäksi hän toimii Sodankylän suurimman ja tunnetuimman yleisötapahtuman eli elokuvajuhlien hallituksen puheenjohtajana edistäen siten osaltaan kunnan positiivista imagoa ja tuoden kuntaan matkailijoita ja elinvoimaa.

 

Kari Paajanen

Kari Paajanen on ollut mahdollistamassa Sodankylän lasten, nuorten ja perheiden liikuntaharrastamista ja hyvinvointia aktiivisesti ja intohimoisesti jo 1980-luvulta saakka. Vapaaehtoistyönsä sodankyläläisten lasten ja nuorten liikunnan parissa hän aloitti Sodankylän Varuskunnan Urheilijoissa, jossa hän toimi vuosina 1982–2004 hallituksen jäsenenä, rahastonhoitajana ja puheenjohtajana.

Vuodesta 1998 alkaen Paajanen on ollut mukana Sodankylän Rotaryklubissa. Rotaryklubin kautta hän on ollut mukana edistämässä sodankyläläisten hyvinvointia monin tavoin.

Vuonna 1998 Paajanen aloitti myös Sodankylän Pallo ry:ssä lapsensa joukkueen johtajana. Seuratoiminta vei hänet mukanaan ja SoPa-ura jatkuu edelleen. Kari toimi joukkueenjohtajana kahdeksan vuotta, aina vuoteen 2005. Vuosina 2001-2006 hän vaikutti Jääkiekkojaoston puheenjohtajana, ja vuodesta 2001 hän on ollut seuran hallituksen jäsen. Seuran puheenjohtajan tehtävää hän on hoitanut ansiokkaasti jo 16 vuotta. Vuodesta 2019 alkaen Paajanen on toiminut myös Sodankylän Pallon Tuki ry:n puheenjohtajana. Hän on vaikuttanut myös Jääkiekkoliiton Lapin alueen aluehallituksessa useamman vuoden ajan sekä on mukana alueen seuratoimintavaliokunnassa.

Paajanen ansaitsee suuren kiitoksen tekemästään työstä Sodankylän Pallon ja koko Sodankylän lasten ja nuorten hyväksi – hän on työssään ollut vahvasti mukana rakentamassa Sodankylän Pallo ry:tä siksi seuraksi mitä se on tänä päivänä, yhdeksi suurimmista kunnan lasten ja nuorten liikuttajista!

Kuntaliiton viirien saajat

Sodankylän Vapaaehtoinen Palokunta ry

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 93 vuotta siitä, kun joukko sodankyläläisiä kokoontui keskustelemaan, miten kehittää palotointa kasvavassa kirkonkylässä. 1920-luvulla tapahtuneet tulipalot antoivat aihetta palontorjunnan kehittämiseen, ja nopeasti kasvava kirkonkylä tarvitsi vapaaehtoista palontorjuntaväkeä. Niinpä vuonna 1931 Auno Melamies, Eelis Anneberg ja Tuomas Nikkarinen allekirjoittivat palokunnan perustamiskirjan.

Palokunnan tehtäväkenttä on laajentunut perustamispäivästä nykyiseen muotoonsa suurin mullistuksin. Vuoden 2003 loppuun saakka palo- ja pelastustoimi oli kunnallista toimintaa. Vuoden 2004 alusta pelastustoimesta on vastannut maakunnallinen Lapin pelastuslaitos. Kunta kuitenkin suoritti Lapin liitto/Lapin pelastuslaitokselle kuntakohtaisen maksun pelastustoimen järjestelystä kunnan alueella. Pelastustoimen ns. kuntarajat poistuivat. Hätäkeskuslaitos hälytti palokuntia nyt myös yli kuntarajojen, toisen kunnan alueelle.

Tulikasteen uuteen organisaatioon VPK:n henkilöstö sai kahdessa tehtävässä: Kittilän suurtulva vuonna 2005 ja Venäjän puolella vanhan Sallan alueella vuonna 2006 raivonneet suuret metsäpalot. Sodankylän VPK:n henkilöstöllä oli molemmissa tehtävissä ratkaiseva osuus pääsyssä hyvään lopputulokseen.

VPK on kasvattanut ja kouluttanut satoja nuoria palokunnan eri tehtäviin. Moni palokuntapoika ja nuoriso-osaston jäsen on saanut kipinän kouluttautua pelastustoimen ja muihin turvallisuusalan ammatteihin.

Sodankylän VPK:n toiminnalla on ollut tärkeä merkitys Sodankylän kunnallisen turvallisuuspalvelun tuottamisessa, niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin. Toiminta on myös vahvistanut merkittävästi kuntalaisten yhteishenkeä.

 

Sodankylän Moottorikerho ry

Sodankylän Moottorikerho ry on toiminut kunnan hyväksi jo yli 30 vuoden ajan järjestämällä pitkin vuotta erilaisia tapahtumia, joista suurin ja merkittävin on perinteeksi muodostunut elokuinen Watercross. Sodankylä on yksi lajin merkittävistä edelläkävijöistä ja lajin kehittäjistä.

Sodankylän Moottorikerho on järjestänyt Watercross-kilpailuja Nilimellan rannassa jo yli 20 vuoden ajan ja samalla osaltaan vienyt Sodankylää maailmankartalle ja ihmisten tietoon ympäri Pohjoiskalottia. Kilpailut ovat tuoneet alueen yrittäjille ja toisille seuroille tuloja ja näkyvyyttä.

Kerho on järjestänyt laajan kirjon moottoriurheilutapahtumia vuosien varrella. Kerho myös pitää yllä useiden lajien harjoittelumahdollisuutta. Näitä ovat esimerkiksi Motorcross- ja Snowcross-ajoharjoittelualueet, Offroad-maastoreitistöt ja Trial-harjoittelualue. Tämä on osaltaan mahdollistanut sodankyläläisille laajan moottoriurheilun mahdollisuuden.

Muita tiedotteita