Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Tankahuolto Oy:n vedenjakelualueella

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. Tankahuolto Oy toimittaa vettä Sodankylän kunnan Tankavaaran kylän alueella.

Tankahuolto Oy:n verkostosta 6.6.2023 otetussa vesinäytteessä on todettu alustavasti koliformisia bakteereita. Muut tutkimukset ovat vielä keskeneräisiä. Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto on antanut veden keittokehotuksen 7.6.2023. Syytä koliformisten bakteerien esiintymiseen talousvedessä ei ole tiedossa. Koliformisten bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta.

Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti. Huomioi, että vedenkeitin ja kahvinkeitin eivät keitä vettä riittävästi. Huuhtele salaatit keitetyllä ja jäädytetyllä vedellä.

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto ottaa tilanteen varmistamiseksi uudet vesinäytteet vedenottamolta ja verkostopisteestä 8.6.2023. Näiden tutkimusten alustavat tulokset valmistuvat 9.6.2023. Selvitystyö tilanteen selvittämiseksi tehdään yhteistyössä Tankahuolto Oy:n kanssa. Tankahuolto Oy aloittaa valmistelut verkoston huuhteluun ja veden desinfiointiin.

Tankahuolto Oy:n veden käyttäjiä tullaan tiedottamaan jatkossa vesinäytetuloksista, selvitystyön etenemisestä ja mahdollisesta veden desinfioinnista. Tiedotteet julkaistaan myös Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilla www.tunturilapinyth.fi.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Katri Sihvola, puhelin 040 680 6922, katri.sihvola@sodankyla.fi ja Tankahuolto Oy:n Jyrki Jänkälä, puh. 040 1830 788, jyrki.jankala@sodankyla.fi.

Muita tiedotteita