Mikä on Omaolo ja mihin sitä voi käyttää? – Lue täältä ja tutustu uuteen sote-palveluun!

Sodankylässä on käytössä digitaalinen Omaolo-palvelu, jonka avulla kuntalaiset voivat arvioida luotettavasti sote-palvelujensa tarvetta. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun oma terveystilanne mietityttää.

Omaolo-palvelu

Oire- ja palveluarvioita, terveystarkastuksia ja hyvinvointivalmennuksia. Niistä on tehty valtakunnallinen Omaolo.fi-palvelu, joka on käytössä myös Sodankylän kunnan sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Palvelusta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun sinua mietityttää, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa vai riittääkö itsehoito. Tällä hetkellä palvelussa on kaikkiaan 16 eri oiretta tai terveysongelmaa, joiden hoidon tarvetta voit arvioida näppärästi palvelun avulla. Oireiden joukossa on esimerkiksi yskä, virtsatietulehdus tai seksitautiepäily.

Kun kirjaudut palveluun, voit lähettää oirearviosi eteenpäin Sopukkaan terveydenhuollon ammattilaiselle, joka ottaa sinuun yhteyttä kiireellisyyden mukaan. Lähetysmahdollisuus on käytössä vain arkipäivisin.

Oirearvion voi tehdä jo ennen kuin soittaa Sopukkaan varsinaiseen hoidon tarpeen arvioon. Oirearvio ei sido mihinkään, mutta sitä kautta saa hyödyllistä tietoa siitä, vaatiiko oma oire hoitoa. Siitä on hyötyä myös meille, jotka teemme hoidon tarpeen arvioita, sillä saamme sitä kautta tärkeää tietoa asiakkaan tilanteesta, kertoo sairaanhoitaja ja Sodankylän Omaolon pääkäyttäjä Hanna Luusua.

Omaolon oirearviot ja suositukset perustuvat tieteelliseen näyttöön ja Käypä hoito -suosituksiin.

Terveystarkastuksessa voit kartoittaa terveydentilaasi

Omaolossa voi oirearvioiden lisäksi tehdä sähköisiä terveystarkastuksia. Terveystarkastuksia ei voi toistaiseksi lähettää eteenpäin terveydenhuollon ammattilaiselle, mutta Omaolon terveystarkastuksessa saat itsellesi hyödyllistä tietoa omasta terveydestäsi.

Terveystarkastus on helppo tapa kartoittaa, millainen oma terveydentila on. Palvelu arvioi sairastumisriskejäsi ja antaa sinulle arvion keskimääräisestä eliniän ennusteesta.

– Omaolon terveystarkastuksessa saa itselle tärkeää tietoa siitä, mikä voisi olla tarpeen, Hanna Luusua sanoo.

Luusua kannustaa sodankyläläisiä tutustumaan palveluun ja tekemään oirearvioita herkästikin.

– Tällä hetkellä monilla ei ole tietoa tästä palvelusta ja sen hyödyistä. Palvelu on kätevä, luotettava ja helppo tapa kartoittaa omaa tilannetta.

 

TÄSTÄ ON KYSE

Omaolossa voit

  • tehdä oirearvioita, joista saat vastaustesi perusteella hoitosuosituksen.
  • saada asiasi hoidettua ammattilaisen kanssa.
  • arvioida mahdollisuutesi tiettyihin sosiaalipalveluihin.
  • arvioida terveydentilaasi terveystarkastuspalvelun avulla.
  • tehdä erilaisia hyvinvointivalmennuksia.

Tutustu Omaoloon täällä: www.omaolo.fi

Muita tiedotteita