Huipputeknologiaa ja kovan luokan kaivososaamista – Sodankylässä toimii vireä kaivosalan keskittymä

Kunta aikoo jatkaa REDUn Metso-hankkeessa aloitettujen kaivannaisalan lounastapahtumien järjestämistä ja kutsuu mukaan laajasti paikkakunnan yrittäjiä. Lounaan merkeissä jaetaan tietoa alan uusimmista tuulista ja teknologisesta kehityksestä.

Mike Donze Terracorelta esittelee SisuRock-laitteistoa.
Mike Donze Terracorelta esitteli joulukuun lounastapahtumassa SisuRock-laitteistoa.

Suomalaisen kaivannaisosaamisen vireä keskittymä, jossa kehitetään alan huipputeknologiaa ja viedään eteenpäin kaivosalan osaamista.

Sellainen on viime vuosina sukeutunut Sodankylästä, jossa toimii useita malminetsintään ja kaivoshankkeisiin erikoistuneita yrityksiä ja jossa myös koulutetaan uusia kaivannaisalan osaajia. Alan eri toimijat toimivat hyvässä yhteistyössä ja myös jakavat tietoa keskenään.

Tästä yhtenä esimerkkinä ovat kaivosalan lounastapahtumat, joissa on keskusteltu malminetsintään ja kaivosteollisuuteen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja jaettu tietoa alan uutuuksista ja teknologisesta kehityksestä. Alkunsa ne saivat Lapin koulutuskeskus REDUn vetämässä puolitoistavuotisessa Metso-hankkeessa, jossa kehitettiin malminetsinnän ja -tutkimuksen osaamista. REDUn lounastapahtumat kokosivat yhteen Sodankylän alueella malminetsinnän ja kaivoshankkeiden parissa työskenteleviä alan ammattilaisia ja asiantuntijoita.

Metso-hanke päättyi viime syyskuussa, mutta lounastapahtumien perinnettä jatkettiin joulukuussa GeoPool Oy:n kokoonkutsumana. Malminetsintään erikoistuneen GeoPoolin järjestämässä tapaamisessa keskusteltiin kairanäytteiden käsittelyn uutuuksista ja suomalaisesta huipputeknologiasta. Terracore-yhtiö esitteli kairasydännäytteiden mineraalien tutkimukseen kehitettyä infrapunakuvantamistekniikkaa ja oululaisen Specim, Spectral Imaging Ltd -yhtiön kehittämää SisuRock-laitteistoa. Uusi kuvantamistapa vie eteenpäin kairasydänten tutkimusta.

Kuva kairasydämestä ihmiselle näkyvällä valolla sekä väärävärikuvat lyhyt- ja pitkäaaltoisen alueen spektreistä.

 

Sodankylän kunta haluaa jatkaa hyvin vauhtiin päässeiden lounastapahtumien järjestämistä tänä vuonna. Seuraava tapahtuma järjestetään maalis-huhtikuussa, ja mukaan kutsutaan paikkakunnan yrittäjiä aiempaa laajemmin. Tapahtumaa organisoi kaivoskoordinaattori Kari Siirtola, joka aloitti Sodankylän kunnassa uudessa pestissä viime elokuussa.

– Tavoite on jatkaa perinnettä, jossa lounaan yhteydessä tavataan kollegoita sekä keskustellaan malminetsintään ja kaivosteollisuuteen liittyvistä ajankohtaisista asioista, Siirtola kertoo.

Tästä on kyse

METSO – malminetsintään ja -tutkimiseen suunnattu osaamisen kehittäminen

  • Lapin koulutuskeskus REDUn vetämä hanke, jolla haluttiin vastata malminetsinnän voimakkaasti kasvaviin työelämän osaamistarpeisiin Lapissa. Hankkeen toteutusaika oli 1.6.2021–30.9.2023.
  • Hankkeessa rakennettiin kolme uutta koulutuskokonaisuutta: malminetsinnän tutkimusavustajan perustaidot, toimiminen arktisissa olosuhteissa ja urapolku malminetsinnän työnjohtajaksi ja työmaavastaavaksi.
  • Lisäksi pilotoitiin kaksi koulutusta: malminetsinnän tutkimusavustajan perustaidot (15 osp) ja toimiminen arktisissa olosuhteissa (15 osp).

 

Lisätiedot:

Kaivoskoordinaattori Kari Siirtola, puh. 040 707 4300, kari.siirtola@sodankyla.fi

Muita tiedotteita