Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäiselle!

Alkoholia tai muitakaan päihteitä ei pidä välittää alaikäisille, muistuttaa Hakematta paras -kampanja koulujen päättäjäisviikonlopun alla.

Hakematta paras -kampanja 2024

Koulun ja oppilaitosten päättäjäisviikonloppu lähestyy. Osalle nuorista se on yhä juhla, johon kuuluu alkoholi. Nuorille helpoin tapa saada alkoholia on pyytää täysi-ikäinen henkilö ostamaan sitä heille. Usein tämä täysi-ikäinen henkilö on kaveri, tuttu tai perheenjäsen.

Hakematta paras -kampanja muistuttaa, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäisille.

 

Alkoholilain tarkoitus on suojata kehittyvän lapsen ja nuoren terveyttä

Suomen lain mukaan alkoholin tai nikotiinituotteiden myyminen tai välittäminen alaikäiselle on laitonta. Laki suojelee lapsia ja nuoria alkoholin haittavaikutuksilta, kun kaikki täysi-ikäiset noudattavat sitä.

 

Miksi on tärkeää sanoa ei, kun nuori pyytää alkoholia

Lapsen ja nuoren kehittyvät aivot ovat aikuisen aivoja herkemmät alkoholin vaikutuksille. Riippuvuus päihteisiin voikin syntyä helpommin ja nopeammin. Mitä myöhemmin alkoholin käyttö aloitetaan, sitä vähemmän alkoholiin liittyviä ongelmia ilmenee aikuisuudessa.

Alkoholi vaikuttaa myös paljon voimakkaammin nuoreen kuin aikuiseen. Alkoholimyrkytysriskissä ovatkin erityisesti lapset ja nuoret. Humaltuneena nuoren riski joutua onnettomuuksiin, tapaturmiin tai hyväksikäytetyksi kasvaa huomattavasti. Sanomalla ”ei” huolehdit nuoren terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Mieti jo valmiiksi mitä vastaat, jos nuori pyytää sinua hakemaan alkoholia tai vuokraamaan mökin päättäjäisviikonlopulle. Perheessä on hyvä keskustella myös muiden, jo täysi-ikäisten, nuorten kanssa alkoholin välittämisestä alaikäisille sekä alkoholin mahdollisista seurauksista alaikäisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

 

Muita tiedotteita