Sähköinen asiointi

Sodankylän kunnan sosiaali- ja terveyspalveluissa on käytössä useita eri sähköisiä asiointikanavia, jotka sujuvoittavat asiointia ja helpottavat yhteydenpitoa ammattilaisten kanssa.

Tervetuloa terveydenhuollon sähköiseen asiointiin!

Terveydenhuollon sähköinen asiointi on Sodankylän kunnan tarjoama sähköisen asioinnin kokonaisuus, joka sujuvoittaa asiointiasi ja yhteydenpitoa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Voit asioida joustavasti sinulle parhaiten sopivana aikana. Sähköinen asiointi ei ole tarkoitettu kiireellisten asioiden hoitoon. Sähköisiä terveydenhuollon palveluja otetaan käyttöön vaiheittain, ja niitä kehitetään koko ajan.

Näin käytät sähköistä asiointia

 • Käytössä olevat palvelut

  Tällä hetkellä sähköisen asioinnin avulla voit

  • täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen.
  • varata ajan korona- ja influenssarokotuksiin.
  • varata ajan sydänfilmiin (EKG) tai kuulontutkimukseen (audiogrammi), kun olet ensin saanut lähetteen em. tutkimuksiin.
  • varata ajan äitiysneuvolan ensikäynnille.
  • varata ajan lapsen 5-vuotisneuvolatarkastukseen.
  • siirtää tai perua itse varaamasi ajan.
  • täyttää yhteydenottolomakkeen mielenterveyspalveluihin.
  • laittaa viestiä mielenterveyspalveluiden työntekijöille (esim. reseptin uusintaan liittyvässä asiassa).

  Ajanvaraus onnistuu sähköisen asioinnin kautta, mikäli kyseisiä aikoja on varaushetkellä saatavilla.

 • Kirjautuminen ja suostumuslomakkeen täyttö

  Kirjaudu sähköiseen asiointiin tästä: Kirjautuminen sähköiseen asiointiin.

  Sinut ohjataan kirjautumaan vahvan tunnistuksen kautta, ja voit valita itsellesi sopivimman tunnistustavan. Tunnistautumiseen voit käyttää esimerkiksi henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset saat omasta pankistasi. Mobiilivarmenteen matkapuhelimeen saa puhelinoperaattorilta. Mobiilivarmenne saattaa operaattorista johtuen olla maksullinen. Lisätietoa mobiilivarmenteesta saa osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi.

  Kun olet kirjautunut asiointipalveluun, muistathan täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen (= palvelusopimus). Ilman suostumusta asiointi ei onnistu. Voit tehdä suostumuksen sähköisen asioinnin etusivun Lomakkeet-kohdassa tai vastaanottokäynnin yhteydessä.

  Sähköisen asioinnin suostumus on voimassa yksiköissä, joissa on mahdollista asioida sähköisesti. Voit purkaa suostumuksen tai muuttaa sitä halutessasi sähköisen asioinnin kautta tai ottamalla yhteyttä Sopukan ajanvaraukseen.

  Tekstiviestejä varten tarvitset matkapuhelinliittymän. Sähköisessä asioinnissa voit päivittää omiin perustietoihisi käytössä olevan matkapuhelinnumeron, johon ajanvaraukseen liittyvät tekstiviestimuistutukset lähetetään. Muista lisäksi rastittaa kohta, jossa hyväksytään tekstiviestin lähettäminen.

 • Influenssa- ja koronarokotusten ajanvaraus

  Kaikkien ikäryhmien influenssa- ja koronarokotukset keskitetään syksyllä 2022 Sopukkaan viikoille 47-48 (21.11-2.12.).

  Voit varata rokotusajan joko sähköisesti täältä tai soittamalla numeroon 020 692 881 (ma-pe klo 8-14) ja valitsemalla kohdan 1 Influenssa- ja koronarokotusajanvaraus. Asiakkaalle soitetaan takaisin 1-3 päivän kuluessa.

  Sähköisessä asiointipalvelussa voit varata ajan pelkälle influenssarokotukselle (5 min. aika) tai koronarokotukselle, jonka yhteydessä voi saada influenssarokotuksen (10 min. aika). Mainitse ajanvarauksen lisätietokohdassa, kuinka mones koronarokoteannos on kyseessä.

  Huom! Varattu aika rokotukseen on sitova. Jos joudut siirtämään tai perumaan aikasi, teethän sen hyvissä ajoin (1 vrk ennen aikaa). Sähköisessä asiointipalvelussa voit siirtää tai perua minkä tahansa itse varaamasi rokoteajan. Rokotustoiminnan sujuvuuden kannalta on suositeltavaa pukeutua lyhythihaiseen puseroon, lapsille olisi hyvä laittaa helposti riisuttavat vaatteet.

  Maksuttoman influenssarokotuksen voivat saada ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Sen voivat saada

  • raskaana olevat
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • alle 7-vuotiaat lapset
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri (jotka asuvat vakavalle influenssalle erityisenalttiin ihmisen kanssa samassa asunnossa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä hänen kanssaan samassa tilassa). Sosiaali- ja terveysministeriö tarkensi asetuksella vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirin rokotuksia syksyllä 2021.

  Influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista ottaa koronarokotetehoste, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Tehosteen voivat saada

  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • 18 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset
  • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset.
 • Ajanvaraus sydänfilmiin (EKG) tai kuulontutkimukseen (audiogrammi, AG)

  Kun olet saanut lähetteen sydänfilmiin tai kuulontutkimukseen, voit varata tutkimusajan sähköisesti. Otathan mukaan lähetteen, jos tulet tutkimukseen työterveyden tai muun yksityisvastaanoton lähettämänä.

  Röntgenkuvauksiin ja ultraäänitutkimuksiin aika varataan suoraan röntgenistä puhelimitse.

  Sähköisessä asiointipalvelussa voit siirtää tai perua itse varaamasi ajan viimeistään 1 vrk ennen varattua aikaa. Siirto tai peruutus onnistuu myös soittamalla röntgeniin ma-ke klo 8–15, to-pe klo 8–14.30 puh. 040 686 3763.

  Huomioithan että teemme tutkimuksia myös päivystyksellisesti, jolloin ajanvarausaikanne voi viivästyä.

 • Ajanvaraus äitiysneuvolan ensikäynnille

  Voit varata ensimmäisen käynnin äitiysneuvolaan, kun kuukautisesi ovat jääneet pois ja olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen käynti neuvolassa on normaalisti raskausviikolla 8-10. Raskausviikkosi voit laskea raskauslaskurin avulla: Raskauslaskuri | Naistalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi) Myös puoliso on aina tervetullut äitiysneuvolakäynneille.

  Jätä ajanvarauksen lisätietoihin sähköpostiosoitteesi, jotta voimme aukaista sinulle sähköisen äitiyskortin.

  Aloita 0,4mg foolihappolisä, jota kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan raskausviikkoon 12 asti. Lisätietoa raskauteen ja synnytykseen liittyen löytyy sivustolta: Raskaus ja synnytys | Naistalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi)

   

 • Ajanvaraus lastenneuvolaan

  Sodankylässä voi käyttää sähköistä ajanvarausta lapsen 5-vuotisneuvolatarkastukseen.

  Viisivuotiaan tarkastuksessa keskustellaan lapsen kasvusta ja kehityksestä, tarkastetaan lapselta kuulo ja tehdään leikki-ikäisen neurologinen tutkimus sekä kasvunseuranta. Aikaa tarkastukseen on hyvä varata 1,5 tuntia. Valitse ajanvarausta tehdessäsi oma terveydenhoitajasi.

 • Ajanvaraus mielenterveyspalveluihin

  Voit olla yhteydessä Sopukan perhekeskuksen mielenterveyspalveluihin sähköisen asioinnin kautta. Jos et ole asioinut mielenterveyspalveluissa aiemmin, suosittelemme käyttämään yhteydenottolomaketta. Sähköisen asioinnin kautta voit myös laittaa viestin mielenterveyspalveluiden työntekijöille esimerkiksi reseptin uusintaan liittyvissä asioissa. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen ja on tietoturvallista.

  Yhteydenotto onnistuu entiseen malliin myös käymällä paikan päällä Sopukan perhekeskuksessa (2. krs), Hae apua -napin kautta tai soittamalla mielenterveyspalveluiden ajanvarausnumeroon puh. 040 678 9566 (ma-to klo 8-11).

Tee oirearvio Omaolossa

Sähköisen asiointikanavan tarjoaa myös Omaolo.fi, jonka avulla voit arvioida sote-palvelujen tarvettasi kotoa käsin ympäri vuorokauden. Omaolon oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa vai riittääkö itsehoito. Suositukset perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen näyttöön ja Käypä hoito -suosituksiin. Omaolossa voit myös tehdä sähköisen terveystarkastuksen, kun haluat kattavan raportin terveydentilastasi.

Tutustu Omaolon käyttöohjeisiin täällä: Omaolon käyttöohje

 

Pyydä apua -nappi – matalan kynnyksen apua lapsiperheille ja nuorille

Pyydä apua -nappi on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava, jonka kautta voi lähettää kysymyksiä ja avunpyyntöjä ympäri vuorokauden. Yhteydenottoihin vastaavat kunnan työntekijät lasten, nuorten ja perheiden palveluista. Voit pyytää apua tai neuvoa omaan tai läheisesi tilanteeseen. Palveluun ei tarvitse kirjautua, joten myös nimimerkin käyttö oman nimen sijasta on mahdollista. Mikään asia ei ole niin pieni tai suuri, etteikö siihen voisi pyytää apua palvelun kautta!

 

Tee arvio läheis/omaishoitotilanteesta

Autatko läheistäsi arjen toimissa, muttet ole vielä sopimuksellinen omaishoitaja? Koetko tarvitsevasi tukea ja neuvoja tilanteeseesi?

Täytä arvio/kysely läheis/omaishoitotilanteesta. Sen tarkoitus on auttaa sinua selvittämään, millaista tukea tai palvelua elämäntilanteeseesi on tarjolla. Vastaa kyselyyn elämäntilanteesi mukaisesti. Vastausten perusteella saat sopivan toimintasuosituksen ja ohjauksen esimerkiksi alueellasi toimivien järjestöjen pariin tai kunnallisten sosiaalipalvelujen hakemiseen.