Sähköinen asiointi

Sodankylän kunnan sosiaali- ja terveyspalveluissa on käytössä useita eri sähköisiä asiointikanavia, jotka sujuvoittavat asiointia ja helpottavat yhteydenpitoa ammattilaisten kanssa.

Tervetuloa terveydenhuollon sähköiseen asiointiin!

Terveydenhuollon sähköinen asiointi on Sodankylän kunnan tarjoama sähköisen asioinnin kokonaisuus, joka sujuvoittaa asiointiasi ja yhteydenpitoa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Voit asioida joustavasti sinulle parhaiten sopivana aikana. Sähköinen asiointi ei ole tarkoitettu kiireellisten asioiden hoitoon. Sähköisiä terveydenhuollon palveluja otetaan vaiheittain käyttöön, ja niitä kehitetään koko ajan.

Ohjeet sähköisen asioinnin käyttämisestä

 • Käytössä olevat palvelut

  Tällä hetkellä sähköisen asioinnin avulla voit

  • täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen.
  • varata ajan 1., 2. ja 3. koronarokotukseen (yli 12-vuotiaat). Huom! 3. rokoteannos vain yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12-17-vuotiaille.
  • varata ajan sydänfilmiin (EKG) tai kuulontutkimukseen (audiogrammi), kun olet ensin saanut lähetteen em. tutkimuksiin.
  • varata ajan äitiysneuvolan ensikäynnille.
  • varata ajan lapsen 5-vuotisneuvolatarkastukseen.
  • siirtää tai perua itse varaamasi ajan.
  • täyttää yhteydenottolomakkeen mielenterveyspalveluihin.
  • laittaa viestiä mielenterveyspalveluiden työntekijöille (esim. reseptin uusintaan liittyvässä asiassa).

  Ajanvaraus onnistuu sähköisen asioinnin kautta, mikäli kyseisiä aikoja on varaushetkellä saatavilla.

 • Ohjeet

  Kirjautuminen ja sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen täyttö

  Kirjaudu sähköiseen asiointiin tästä: Kirjautuminen sähköiseen asiointiin. Sinut ohjataan kirjautumaan vahvan tunnistuksen kautta, jossa voit valita itsellesi sopivimman tunnistustavan. Tunnistautumiseen voit käyttää esimerkiksi henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset saat omasta pankistasi. Mobiilivarmenteen matkapuhelimeen saa puhelinoperaattorilta. Mobiilivarmenne saattaa operaattorista johtuen olla maksullinen. Lisätietoa mobiilivarmenteesta saa osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi.

  Muistathan täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen (=palvelusopimus), kun olet kirjautunut sähköiseen asiointipalveluun. Ilman suostumuksen voimassaoloa asiointi ei onnistu. Suostumuksen voit tehdä terveydenhuollon sähköisen asioinnin etusivun Lomakkeet-kohdassa tai vastaanottokäynnin yhteydessä.

  Sähköisen asioinnin suostumus on voimassa yksiköissä, joissa on mahdollista asioida sähköisesti. Voit purkaa suostumuksen tai muuttaa sitä halutessasi sähköisen asioinnin kautta tai ottamalla yhteyttä hyvinvointikeskus Sopukan ajanvaraukseen.

  Tekstiviestejä varten tarvitset matkapuhelinliittymän. Sähköisessä asioinnissa voit päivittää omiin perustietoihisi käytössä olevan matkapuhelinnumeron, johon ajanvaraukseen liittyvät tekstiviestimuistutukset lähetetään.Muista lisäksi rastittaa kohta, jossa hyväksytään tekstiviestin lähettäminen.

 • Koronarokotusajan varaaminen

  Sähköisessä asiointipalvelussa kaikki yli 12-vuotiaat voivat varata ajan ensimmäiseen, toiseen ja kolmanteen koronarokotukseen. Huom! Kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille sekä niille 12-17-vuotiaille, jotka kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteisiin.

  Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat varata ajan Sopukkaan.

  Mainitse ajanvarauksen lisätietokohdassa, kuinka mones rokoteannos on kyseessä.

  Huom! Varattu aika koronarokotukseen on sitova. Jos joudut siirtämään tai perumaan aikasi, teethän sen hyvissä ajoin (1 vrk ennen aikaa). Sähköisessä asiointipalvelussa voit siirtää tai perua minkä tahansa itse varaamasi rokoteajan.

 • Ajanvaraus sydänfilmiin (EKG) tai kuulontutkimukseen (audiogrammi, AG)

  Kun olet saanut lähetteen sydänfilmiin tai kuulontutkimukseen, voit varata tutkimusajan sähköisesti. Otathan mukaan lähetteen, mikäli tulet tutkimukseen työterveyden tai muun yksityisvastaanoton lähettämänä.

  Röntgenkuvauksiin ja ultraäänitutkimuksiin aika varataan suoraan röntgenistä puhelimitse.

  Sähköisessä asiointipalvelussa voit siirtää tai perua itse varaamasi ajan viimeistään 1 vrk ennen varattua aikaa. Siirto tai peruutus onnistuu myös soittamalla röntgeniin ma-ke klo 8–15, to-pe klo 8–14.30 puh. 040 686 3763.

  Huomioithan että teemme tutkimuksia myös päivystyksellisesti, jolloin ajanvarausaikanne voi viivästyä.

 • Ajanvaraus äitiysneuvolan ensikäynnille

  Voit varata ensimmäisen käynnin äitiysneuvolaan, kun kuukautisesi ovat jääneet pois ja olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen käynti neuvolassa on normaalisti raskausviikolla 8-10. Raskausviikkosi voit laskea raskauslaskurin avulla: Raskauslaskuri | Naistalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi) Myös puoliso on aina tervetullut äitiysneuvolakäynneille.

  Jätä ajanvarauksen lisätietoihin sähköpostiosoitteesi, jotta voimme aukaista sinulle sähköisen äitiyskortin.

  Aloita 0,4mg foolihappolisä, jota kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan raskausviikkoon 12 asti. Lisätietoa raskauteen ja synnytykseen liittyen löytyy sivustolta: Raskaus ja synnytys | Naistalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi)

   

 • Ajanvaraus lastenneuvolaan

  Sodankylässä voi käyttää sähköistä ajanvarausta lapsen 5-vuotisneuvolatarkastukseen.

  Viisivuotiaan tarkastuksessa keskustellaan lapsen kasvusta ja kehityksestä, tarkastetaan lapselta kuulo ja tehdään leikki-ikäisen neurologinen tutkimus sekä kasvunseuranta. Aikaa tarkastukseen on hyvä varata 1,5 tuntia. Valitse ajanvarausta tehdessäsi oma terveydenhoitajasi.

 • Ajanvaraus mielenterveyspalveluihin

  Voit olla yhteydessä Sopukan perhekeskuksen mielenterveyspalveluihin sähköisen asioinnin kautta. Jos et ole asioinut mielenterveyspalveluissa aiemmin, suosittelemme käyttämään yhteydenottolomaketta. Sähköisen asioinnin kautta voit myös laittaa viestin mielenterveyspalveluiden työntekijöille esimerkiksi reseptin uusintaan liittyvissä asioissa. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen ja on tietoturvallista.

  Yhteydenotto onnistuu entiseen malliin myös käymällä paikan päällä Sopukan perhekeskuksessa (2. krs), Hae apua -napin kautta tai soittamalla mielenterveyspalveluiden ajanvarausnumeroon puh. 040 678 9566 (ma-to klo 8-11).

Tee oirearvio Omaolo.fissä

Sähköisen asiointikanavan tarjoaa myös Omaolo.fi, jonka avulla voit arvioida sote-palvelujen tarvettasi kotoa käsin ympäri vuorokauden. Omaolon oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa vai riittääkö itsehoito. Suositukset perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen näyttöön ja Käypä hoito -suosituksiin. Omaolossa voit myös tehdä sähköisen terveystarkastuksen, kun haluat kattavan raportin terveydentilastasi.

Tutustu Omaolon käyttöohjeisiin täällä: Omaolon käyttöohje