Tiedekeskus Auroran konsepti julkistettiin Sodankylässä

Sodankylän Tähtelässä 7. tammikuuta 2025 pidetyssä tilaisuudessa julkaistiin Tiedekeskus Auroran konseptisuunnitelma, joka vie hanketta kohti seuraavaa vaihetta. Hybriditilaisuutena järjestetty tapahtuma keräsi linjoille suuren määrän osallistujia sekä paikan päällä Tähtelässä Polaria-salin täyteen väkeä.

Projektipäällikkö Elina Seppälä, SGO:n johtaja Eija Tanskanen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Annala, kansanedustaja Mika Riipi, projektipäällikkö Laura Lakso ja kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen Tähtelässä 7.1.2025 Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuudessa.

Sodankylän kunta ja Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO) käynnistivät vuoden 2024 alussa esiselvityshankkeen, jonka tavoitteena oli luoda konsepti tiedekeskukselle, joka esittelee avaruustiedettä ja kestävää kaivostoimintaa. Esiselvityshanke päättyy tammikuussa 2025, ja sen tuloksena valmistui Tiedekeskus Auroran konsepti. Hanketta on rahoittanut Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Vaikka ulkona paukkui kova pakkanen, tilaisuudessa vallitsi lämmin ja optimistinen tunnelma. Hankkeen tulevaisuuden suunnitelmat näyttivät herättävän laajalti suurta kiinnostusta. Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen ja SGO:n johtaja Eija Tanskanen avasivat tilaisuuden, jossa kuultiin monipuolisia asiantuntijapuheenvuoroja.

– Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuus osoitti mikä upea yhteishenki ja valtava tarve tällaiselle keskukselle on. Tämä Aurora tiedekeskuksen konsepti on puhutuin, näkyvin ja suosituin hanke vuosikausiin. Salaisuus on yksinkertainen ja se on yhteistyö huippuammattilaisten kanssa. Sodankylässä on konkreettiset palaset rakentaa muutaman vuoden sisään kansainvälisesti merkittävä tiedekeskus, kertoo kunnanjohtaja Rantapelkonen.

Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Tavoitteena elämyksellinen tiedekeskus keskelle Lappia

Projektipäälliköt Elina Seppälä ja Laura Lakso esittelivät hankkeen visiot ja konkreettiset suunnitelmat, joiden tavoitteena on luoda Lapin sydämeen tiedettä, matkailua ja kestävää kaivannaistoimintaa yhdistävä, elämyksellinen kokonaisuus. Keskuksesta suunnitellaan kansainvälisesti merkittävää vetovoimatekijää, joka tuo esille lappilaisuuden erityispiirteet ja tarjoaa oppimiskokemuksia nykyaikaisella teknologialla, kuten virtuaali- ja lisätyn todellisuuden avulla. Tavoitteena on edistää Sodankylän ja koko Lapin alueen kehitystä, tuoden uusia mahdollisuuksia niin paikallisille kuin kansainvälisille vierailijoille. Myös tarve isoille ja nykyaikaisille kokous- ja konferenssipalvelutiloille keskeisellä sijainnilla nousi vahvasti esille.

Konseptisuunnitelman alustavien arvioiden mukaan tiedekeskuksen kävijämäärä on 78 000 kävijää vuodessa, ja pitkän aikavälin tavoitteena on 140 000 kävijää vuosittain. Toiminnan käynnistämisen arvioitu kustannus on 3 miljoonaa euroa, jonka rahoitus koostuu monista eri lähteistä. Tiedekeskuksen on arvioitu tuottavan 1,6 miljoonaa euroa, menojen ollessa 1,3 miljoonaa euroa. Tuotot rahastoidaan ja käytetään tuleviin näyttelyihin sekä markkinointiin.

Tilaisuudessa kuultiin myös tiedetoimittaja Jari Mäkisen visiota tulevaisuuden tiedekeskuksesta ja sen merkityksestä niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Tiedekeskuksen näyttelyteemojen alustuksen aloitti emeritusjohtaja Esa Turunen, joka esityksessään avasi polaaritutkimuksen historiaa. Turusen jälkeen SGO:n apulaisjohtaja Jyrki Manninen esitteli polaarialueen luonnonilmiöitä, ja SGO:n johtaja Tanskanen avasi enemmän Tähtelän historiaa ja sen merkitystä arktisen alueen ja avaruuden tutkimuslaitoksena. Kaivosteollisuus ry:n puheenjohtaja Pertti Lamberg kertoi kestävästä kaivannaistoiminnasta ja sen merkityksestä yhteiskunnalle ja erityisesti Lapin alueelle.

Projektipäälliköt Elina Seppälä ja Laura Lakso esittelevät tiedekeskuksen tiekarttaa.

Osallistavuus ja yhteistyö ratkaisevia tekijöitä tiedekeskuksen kehittämisessä

Projektipäälliköt Seppälä ja Lakso esittelivät tiedekeskuksen tulevaisuuden tiekarttaa. Oulun yliopiston puuarkkitehtuurin kurssin opiskelijat toteuttavat tiedekeskuksen arkkitehtisuunnitelmat syksyllä 2025. Tiedekeskuksen seuraavissa vaiheissa on myös tarve jatkaa suunnittelua näyttelysuunnitelmien osalta sekä varmistaa muun muassa tiedekeskuksen yhteistyökumppanit, rahoitus ja tiedekeskuksen hallintomalli. Ramboll Oy:n arkkitehti Sasu Alasentie esitteli konsulttityön tuloksia ja hahmotelmia tulevaisuuden tiedekeskuksesta.

Lisäksi Sodankylän yrittäjien puheenjohtaja Jari Hakkarainen, Lapin liiton kehittämisjohtaja Päivi Ekdahl, Ilmatieteenlaitoksen yksikönpäällikkö Jyri Heilimo, GTK:n tulosyksikön päällikkö Jouni Pihlaja sekä kansanedustaja Mika Riipi esittivät oman puheenvuoronsa tulevaisuuden tiedekeskuksesta ja sen merkityksestä. Kokonaisuudessaan kaikilla oli yhteinen näkemys ja tahto edistää hanketta eteenpäin seuraavalle asteelle aina konkreettiseen toteutukseen asti.

Konseptisuunnitelman mukaan panostaminen kotimaiseen ja kansainväliseen matkailumarkkinointiin, yhteistyökumppaneiden sitouttaminen ja osallistaminen sekä sujuva yhteistyö eri toimijoiden ja päätöksentekijöiden välillä ovat kriittisen tärkeitä toimenpiteitä tiedekeskuksen toteuttamiseksi tarvittavan rahoituksen ja talouden tasapainon varmistamisen ohella.

Kunnanjohtaja Rantapelkonen korostikin loppupuheenvuorossaan osallistavuutta ja yhteisön voimaa Tiedekeskus Auroran kehittämisessä. Tulevaisuudessa tiedekeskus tulee olemaan tärkeä tekijä alueen elinvoiman ja matkailun kehittämisessä.

Katso kuvat päivän tunnelmista:

Mistä on kyse?

Sodankylän kunta ja Sodankylän geofysiikan observatorio ovat toteuttaneet vuoden 2024 aikana Lapin liiton rahoittaman esiselvityshankkeen, jonka tuloksena on todettu, että edellytykset ja tarve tiedekeskuksen perustamiselle on olemassa. Tulosten johdosta Sodankylän kunta ja Sodankylän geofysiikan observatorio ovat päättäneet jatkaa Tiedekeskus Auroran suunnittelua ja rahoituksen varmistamista.

Esiselvityshankkeen aikana selvitettiin, mitkä olisivat Sodankylään toteutettavan kansainvälisen tiedekeskuksen, Aurora-tiedekeskuksen, tarpeet ja toimintaedellytykset. Kansainvälinen Aurora-tiedekeskus toimii näyteikkunana Sodankylän lappilaiseen kansallismaisemaan, alueella tehtävään geofysiikan huippututkimukseen ja kestävään kaivostoimintaan. Tiedekeskus luo ympärilleen start-up- ja innovaatiotoimintaa sekä pohjaa toimintansa Lapin älykkään erikoistumisen strategiaan. Se houkuttelee vierailijoita läheltä ja kaukaa ja luo ympärilleen uutta liiketoimintaa.

Hanke on Sodankylässä täysin ainutlaatuinen, mitään vastaavaa ei ole. Esiselvitys edistää matkailua, alueen houkuttelevuutta ja sen elinvoiman kasvua sekä TKl-toimintaa.

Lue lisää hankkeesta täältä:

Tiedekeskus Aurora

Esiselvityshanketta rahoittaa Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahasto.

Lisätiedot:

Sodankylän kunnan projektipäällikkö
Elina Seppälä
elina.seppala@sodankyla.fi

SGO projektipäällikkö
Laura Lakso
laura.lakso@oulu.fi

Muita tiedotteita