TE-palvelut siirtyvät kuntiin – Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalue aloittaa toimintansa vuoden alussa
Vuodenvaihteessa TE-toimistot lakkautetaan ja julkisista työvoimapalveluista tulee kuntien peruspalveluja. Uudistukseen valmistaudutaan jo kovaa kyytiä kahdeksassa Pohjois- ja Itä-Lapin kunnassa, jotka muodostavat yhteisen työllisyysalueen.
Ensi vuoden alussa suomalainen TE-palvelurakenne mullistuu, kun julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta eli TE-toimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille. Samalla kuntiin siirtyy pääosa nykyisin TE-toimiston vastuulla olevista henkilöasiakas- ja yrityspalveluista.
Suomeen syntyy uusi palvelumalli, jossa kunnat tai kuntien muodostamat työllisyysalueet vastaavat työvoimapalveluista. Pohjois- ja Itä-Lapin alueella kahdeksan kuntaa yhdistää voimansa ja muodostaa työllisyysalueen, joka järjestää työvoimapalvelut yhdessä.
Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueen kahdeksan kuntaa ovat
- Inari
- Kemijärvi
- Pelkosenniemi
- Posio
- Salla
- Savukoski
- Sodankylä
- Utsjoki
Sodankylän kunta on Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueen vastuukunta, joka vastaa työvoimapalvelujen järjestämisestä alueella hallinnollisesti. Palveluista tulee kuitenkin kaikkien alueen kuntien palveluja, ja asiakkaat voivat kysyä lisätietoa, ohjausta ja neuvontaa omasta kunnastaan.
Kokonaan uusi palvelukokonaisuus
Myös TE-toimistojen työnantaja- ja yrityspalvelut siirtyvät uudistuksessa kuntiin. Näin ollen myös yritysasiakkaat ja työnantajat voivat jatkossa kääntyä työvoimapalveluihin liittyvissä kysymyksissä aina oman kuntansa puoleen.
Uudistuksessa kuntiin syntyy kokonaan uusi palvelukokonaisuus: jatkossa saman katon alta löytyvät kunnan koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi työvoimapalvelut. Tämän ansiosta kunnat voivat entistä vaikuttavammin edistää esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua. Se luo uudenlaisen mahdollisuuden vahvistaa paikallista elinvoimaa.
Kunnat tuntevat sekä asukkaansa että elinkeinoelämänsä parhaiten, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen. Uudistus on siis myös mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla.
Mitä muutos tarkoittaa?
Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.
Jos olet jo TE-palvelujen asiakas, sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Sinuun ollaan tarvittaessa yhteydessä henkilökohtaisesti.
Jos tarvitset työvoimapalvelua ensimmäistä kertaa, voit aina kääntyä oman kuntasi puoleen ja sinut ohjataan eteenpäin. Työelämään, rekrytointiin ja yrityksen perustamiseen liittyvää tietoa, palveluita ja löydät oman kuntasi verkkosivuilta tai Työmarkkinatorilta.
Työmarkkinatori toimii töiden ja tekijöiden kohtaamispaikkana, jossa työnhakijat voivat hakea töitä ja työnantajat työntekijöitä. Työmarkkinatorin Aluesivuilta löydät ajankohtaista tietoa alueen avoimista työpaikoista, palveluista ja uutisista sekä keskeiset yhteystiedot.
Uudistuksesta ja sen vaikutuksista sekä mahdollisista muutoksista asiakaspalvelijoiden yhteystiedoissa tiedotetaan lisää kuntien verkkosivuilla ja somekanavissa syksyn mittaan.
TE-uudistus pähkinänkuoressa
- Ensi vuoden alusta TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan.
- Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi varhaiskasvatus tai yhdyskuntarakentamisen palvelut.
- Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on kuntien elinvoiman vahvistaminen: kuntien vastuulle siirtyvillä palveluilla on mahdollisuus entistä vaikuttavammin edistää työllisyyttä, osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua.
- Kuntiin siirtyy valtiolta reilut 4000 työllisyyden edistämisen asiantuntijaa.
- Uudistuksessa Suomeen tulee yhteensä 45 työllisyysaluetta tai kuntaa, jotka vastaavat työvoimapalvelujen järjestämisestä.
- Pohjois- ja Itä-Lapin alueelle syntyy työllisyysalue, jonka muodostavat Inari, Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski, Sodankylä ja Utsjoki.
- Työnhakijat saavat omasta kunnastaan neuvontaa ja ohjausta työnhakuun sekä osaamisen kehittämiseen.
- Työnantajat voivat jatkossa asioida kunnan palveluissa kaikissa työ-ja elinkeinopalveluihin, kuten rekrytointeihin, liittyvissä kysymyksissä.