Sodankylässä on käynnissä useita hankkeita – mitä niissä tapahtuu?

Tiedekeskus Auroraa koskeva esiselvityshanke ja Kitisenrannan kulttuuritalohanke ovat Sodankylän kunnan tämän vuoden strategisia kärkihankkeita. Lisäksi käynnissä on muita mielenkiintoisia hankkeita, jotka tähtäävät muun muassa lähialueiden reitistöjen kehittämiseen.

Yhteiskuvassa Heli Illikainen, Elina Seppälä ja Senja Lakela-Pyykkönen.
Projektipäälliköt Heli Illikainen (vas.) ja Elina Seppälä sekä elinkeinokoordinaattori Senja Lakela-Pyykkönen tekevät yhteistyötä.

Miksi kunnalla on tällaisia hankkeita? Teettekö te toistenne kanssa edes yhteistyötä?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin projektipäälliköt Elina Seppälä ja Heli Illikainen saavat aika ajoin vastata. Seppälä työskentelee projektipäällikkönä Tiedekeskus Aurora -esiselvityshankkeessa, Illikainen Kitisenrannan kulttuuritalohankkeessa.

Tiedekeskus Aurora -hankkeessa selvitetään, mitkä olisivat Sodankylään toteutettavan kansainvälisen tiedekeskuksen, Aurora-tiedekeskuksen, tarpeet ja toimintaedellytykset. Kitisenrannan kulttuuritalohankkeessa puolestaan tehdään tarveselvitystä siitä, millaisia toimintoja tulevaisuuden kulttuuritalossa tarvitaan. Molemmat hankkeet ovat kunnan tämän vuoden kärkihankkeita.

Hankkeita tarvitaan, koska niiden avulla kunnassa pystytään kehittämään uutta ja keskittymään sellaisten projektien eteenpäin viemiseen, joihin perusarjessa ja -työssä ei ole resursseja. Usein hankkeet tähtäävät alueen elinkeinojen tai yritysten toimintaympäristön kehittämiseen. Hankkeissa hyödynnetään ulkopuolista rahoitusta, kuten EU-rahaa.

 

Vuoropuhelua ja osallistamista

Seppälän ja Illikaisen mukaan hankkeita ei työstetä tyhjiössä, vaan niiden välillä käydään aktiivista vuoropuhelua. Yhteistyötä tehdään myös kunnan muiden toimintojen kanssa.

– Esimerkiksi keväällä kartoitimme kunnan elinvoimapalveluiden kanssa, mitä kaikkia tiloja Sodankylästä jo löytyy erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen, Illikainen ja Seppälä kertovat.

Tilakartoituksesta on hyötyä sekä tiedekeskuksen että kulttuuritalon tarveselvitystyössä. Lisäksi kunnan elinkeinokoordinaattori Senja Lakela-Pyykkönen koosti sen pohjalta sodankyläläisille yrittäjille kattavan tietopaketin Sodankylän jo olemassa olevista, vuokrattavista tiloista.

– Sodankylässä on valtavasti hyviä tiloja, joita yritykset voivat vuokrata tilaisuuksiinsa ja tapahtumiinsa, Lakela-Pyykkönen kertoo.

Hankkeista ja niiden etenemisestä myös tiedotetaan kuntalaisia, ja niihin osallistetaan kuntalaisia aktiivisesti. Esimerkiksi Kitisenrannan kulttuuritalohankkeessa on parhaillaan käynnissä kuntalaiskysely, jolla selvitetään sodankyläläisten kulttuuritaloon liittyviä toiveita ja tarpeita. Projektipäällikkö Heli Illikainen on tulevana lauantaina (24.8.) mukana Elävä Sodankylä -messuilla kunnan messupisteellä, jossa hän vastaa kysymyksiin tulevasta kulttuuritalosta.

Tiedekeskus Aurora -hanke puolestaan järjestää tiistaina 3. syyskuuta klo 13 kaikille avoimen infotilaisuuden, jossa kerrotaan hankkeen etenemisestä. Tilaisuus toteutetaan Teamsin välityksellä etänä.

Lisäksi tiedekeskus- ja kulttuuritalohankkeet toteuttavat parhaillaan yhdessä kyselyn etätyötä tekeville. Siinä kartoitetaan Sodankylässä etätöitä tekevien mahdollisia yhteistyö- ja toimistotilatarpeita sekä tiloihin liittyviä palveluntarpeita.

 

Reitistöihin satsataan nyt vahvasti

Tiedekeskus- ja kulttuuritalohankkeiden lisäksi Sodankylässä on parhaillaan käynnissä isoja reittihankkeita, jotka tähtäävät alueen reitistöjen kehittämiseen ja vahvistamiseen.

Sodankylän lähireittien kehittäminen -hankkeessa kehitetään Sodankylän kirkonkylän ja sen lähialueiden reittejä. Tavoitteena on suunnitella kirkonkylän ympäristöön uusia ympärivuotisia reittejä ja innostaa paikallisia niihin liittyvien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Syksyn aikana on luvassa yhteistä ideointia. Lisäksi luontomatkailun parissa toimiville tarjotaan valmennusta kehittämistyön ja tuotteistamisen tueksi.

Lähireittihankkeen projektipäällikkönä toimii Noora Vuontisvaara, joka kävi elokuun alussa kertomassa lähireittien kehittämisestä Sodankylän yrittäjille. Elokuisessa Yrittäjäillassa yrittäjät pääsivät ideoimaan Vuontisvaaran johdolla, mitkä asiat tekevät Sodankylästä uniikin.

– Sodankylän sijainti keskellä Lappia, puhdas ja monipuolinen luonto, hiljaisuus, keskiyön aurinko, tähtitiede ja revontulet, Vuontisvaara listaa muutamia illassa esiin nousseita ainutlaatuisuuksia.

– Kävimme yrittäjien kanssa vilkasta keskustelua ja ideoimme jo tuotteitakin niihin pohjautuen. Yhteisen ideoinnin päätteeksi kävimme vielä lyhyesti läpi, millaisia palveluita ja tuotteita reittien yhteyteen voitaisiin kehittää.

Projektipäällikkö Noora Vuontisvaara

Noora Vuontisvaara vie eteenpäin lähireittihanketta.

 

Ympärivuotista nostetta Pyhä-Luostolle reitistöjä kehittämällä –hankkeissa suunnitellaan ja toteutetaan Pyhä-Luoston alueen lumikenkä-, pyöräily- ja retkeilyreittejä sekä uusitaan opasteita. Hankkeita luotsaa projektipäällikkö Mari Saastamoinen.

Projektipäällikkö Mari Saastamoinen

Mari Saastamoinen tutustumassa Luoston Kantapäävaaraan.

 

Saastamoinen kertoo, että suunnitteluhankkeessa on kesän ajan työstetty Pyhä-Luoston reitistöjen Master Plan -suunnitelmaa sekä käynnistetty opasteiden suunnittelutyö. Investointihankkeen ensimmäisenä toimenpiteenä Luoston keskustan tuntumaan rakentuu syksyn aikana uusi lähivirkistysalue, jossa voi käydä reippailemassa ympäri vuoden.

Siitä ja muista hankkeiden tulevista tapahtumista tiedotetaan kunnan kotisivuilla ja somekanavissa, jotka kannattaa viimeistään nyt ottaa seurantaan!

 

Reittihankkeet ovat saaneet rahoituksen Lapin liitolta (oikeudenmukaisen siirtymän) JTF-rahastosta ja ovat Euroopan unionin osarahoittamia.

 

Sodankylän vuoden 2023 hankkeet lukuina

  • Vuonna 2023 Sodankylän kunnalla oli yhteensä 37 hanketta. Niistä 16 oli kunnan omia hankkeita.
  • Kolmessa hankkeessa kunta oli osatoteuttajana ja 18 hankkeessa osallisena. Niistä 10 oli Leader-hankkeita.
  • Hankkeiden kokonaisbudjetit olivat 3,95 miljoonaa euroa. Sodankylän kuntaan hankkeista arvioitiin kohdistuvan noin 1,3 miljoonaa euroa.
  • Projektimenot olivat vuonna 2023 yhteensä 167 795 euroa.
  • Hankkeiden omarahoitusosuus oli laskennallisesti 13,1 % eli yhdellä omarahoituseurolla saatiin noin 7,62 € hankerahaa.

Kunnan vuoden 2023 projektikatsauksen löydät täältä.

 

Muita tiedotteita