Sodankylässä juhlitaan toukokuussa sanataidetta
Sodankyläläinen Louhistiina (Tiinaliisa Multamäki) tuo 30-vuotisen lausuntataiteilijan uransa kunniaksi valtuustosalin lavalle sodankyläläisiä runoja. Esityksen yhteydessä on mahdollista tavata paikkakunnan runoilijoita sekä ostaa heidän teoksiaan.
Lausuntataiteilija Louhistiina (Tiinaliisa Multamäki) tuo toukokuussa lavalle sodankyläläisiä runoja yli 300 vuoden ajalta. Yhdeksän eri kirjoittajan tekstit ovat muotoutuneet hänen käsittelyssään kertomukseksi Lapin asuttamisesta, pohjoisen asukkaiden rakkaudesta ja sen menettämisestä sekä kuvaukseksi männyn moninaisesta merkityksestä lappilaisille.
Pihkassa – sanoja Sodankylästä -teoksen ensiesitys nähdään Sodankylän valtuustosalissa lauantaina 20. toukokuuta. Mukana esityksessä on runoja muun muassa Veikko Haakanalta, Erkki (Aate) Alajärveltä ja Uni Ojuvalta. Esityksen jälkeen tarjolla on kahvit sekä ”sanataiteen tori”: mahdollisuus tavata paikkakunnan runoilijoita ja kirjoittajia sekä ostaa heidän teoksiaan.
– Ensimmäisestä omasta lausuntaillastani tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta, ja kun kunnan 130-vuotisjuhlavuosi osui samaan aikaan, halusin tehdä pitkän esityksen nimenomaan sodankyläläisten kirjoittajien teksteistä, Louhistiina kertoo.
Mukana teoksessa on myös Sodankylän ensimmäinen tunnettu runoilija, 1600-luvun puolivälissä Orajärvellä syntynyt Olaus Sirma, jonka keminsaamelaisia runoja on käännetty yli kymmenelle kielelle. Sirman Morsianjoiun käännöksistä Louhistiina valitsi esitykseensä Elias Lönnrotin version, joka on julkaistu Kantelettaressa.
– En ensin aikonut ottaa Sirmaa mukaan, mutta kun Uni Ojuvan uusimmassa kokoelmassa mainittiin Sirma, se toi sodankyläläisen sanataiteen historian hienosti yhteen, Louhistiina paljastaa.
Esitykseen valitut runoilijat ja sanataiteilijat ovat keskenään hyvin erityyppisiä kirjoittajia. Heidän tuotantonsa yhteensovittaminen on vaatinut kuukausien työn. Yhdistäväksi tekijäksi Louhistiina löysi männyn. Männystä ja metsästä kirjoitettuja runoja on paljon, ja mänty on myös monen asian symboli. Esityksen Pihkassa-nimi tuleekin juuri männystä.
– Täällä pohjoisessa ollaan pihkassa vähän kaikkeen: luontoon, kotiin, puolisoon. Minusta se sopi nimeksi hyvin myös kunnan sloganin Mie sydän Sodankylä kanssa. Olemme pihkassa kotikuntaan. Pihkassa on myös yhden esityksessä mukana olevan oman runoni nimi, Louhistiina kertoo.
Pihkassa – sanoja Sodankylästä -esitys Sodankylän valtuustosalissa la 20.5. klo 17. Liput 10 e (sis. kahvit esityksen jälkeen).