Nyt on joka kodissa syytä varautua sähkökatkoihin – toimi näin
Kipakat pakkaspäivät ovat täällä, ja Sodankylän kunta kehottaa kuntalaisia varautumaan vakavasti sähkökatkoihin. Kokosimme sitä varten asiantuntijoilta ohjeet ja neuvot.
Nyt on syytä ottaa tilanne vakavasti! Lyhyiden, noin 2 tuntia kerrallaan kestävien sähkökatkojen mahdollisuus on tänä talvena erittäin todennäköinen.
Tätä painottaa Sodankylän tekninen johtaja Matias Yliriesto. Kunta on varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin ja ohjeistanut eri kiinteistöjen käyttäjiä niiden varalta. Se on myös priorisoinut omat kohteensa käyttäjien mukaan.
– Sähkönjakelijan (Rovakaira) kanssa on esimerkiksi kartoitettu, missä kohteissa sähkökatkoja pyritään välttämään viimeiseen asti. Yksi tällainen paikka on Hyvinvointikeskus Sopukka, Yliriesto kertoo.
Lisäksi kunta on ohjeistanut eri kiinteistöjen käyttäjiä ja asiakkaita sähkön säästämisessä.
– Nyt viimeistään on aika tarttua kaikkiin mahdollisiin sähkönsäästötoimenpiteisiin, jotta välttyisimme sähkökatkoilta. Samalla vaikutamme sähköenergiahinnan nousupaineeseen, Yliriesto sanoo.
Varaudu, varaudu, varaudu
Rovakairan verkkojohtajan Jyri Tiuraniemen mukaan riski kiertäviin sähkökatkoihin on kasvanut maailmanpoliittisen tilanteen aiheuttaman energiakriisin vuoksi.
– Toki sähköpulatilanne on ollut mahdollinen aiemminkin, mutta riski siihen on nyt kasvanut, koska sähkön ja kaasun saanti Venäjältä Eurooppaan on Ukrainan sodan vuoksi katkennut ja tämä heijastuu myös Suomeen, hän kertoo.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid on tiedottanut, että erityisesti kireiden pakkasjaksojen aikana sähköstä voi tulla pulaa. Tällöin sähkön kulutusta on rajoitettava – myös kodeissa.
– Kun ollaan lähellä sähköpulaa, tärkeää on, että sähköä käytetään säästeliäästi vain sen verran kuin siihen on tarvetta. Ainakaan saunaa ei olisi silloin syytä laittaa päälle, Tiuraniemi ohjeistaa.
Samalla suomalaisten on varauduttava vakavasti siihen, että sähkökatkoja tulee. Jyri Tiuraniemen mukaan varautuminen tulisi hoitaa yleisestikin ottaen siten, että kotona selviää ilman sähköä ja yhteiskunnan tarjoamia palveluja ainakin kolme vuorokautta.
Myös tietoliikenne- ja puhelinverkkoyhteyksissä saattaa esiintyä sähkökatkojen aikaan häiriöitä. Tärkeää on, ettei hätäänny, vaikka puhelin olisi jonkin aikaa toimimatta. Syytä paniikkiin ei ole, kun on miettinyt toimintatavat ja käytännöt etukäteen.
– Jokaisen kannattaa miettiä, mitä vaikutuksia mahdollisilla sähkökatkoilla on omaan elämään ja varautua mahdollisiin sähkökatkoihin siitä näkökulmasta, Tiuraniemi sanoo.
Vedenjakeluakin saatetaan rajoittaa
Tärkeää on varautua siihenkin, että pidemmissä sähkökatkoissa myös vedenjakelua rajoitetaan. Näin kertoo Sodankylän Lämpö ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Jänkälä.
– Vedenjakelua saatetaan rajoittaa, jotta kaikille riittäisi talousvettä käytettäväksi. Siksi myös veden käyttöä tulisi suunnitella etukäteen, Jänkälä sanoo.
Kun sähköt palautuvat ja vedenjakelu alkaa jälleen toimia normaalisti, vesijohtoverkostosta saattaa irrota sakkaa tai ilmaa, joka samentaa vettä. Jos vesi näyttää epätavallisen väriseltä, tuoksuiselta tai makuiselta, sitä ei tule käyttää talousvetenä. Yleensä vesi kirkastuu hetken juoksuttamisen jälkeen.
Myöskään lämmenneitä elintarvikkeita ei ole turvallista käyttää, muistuttaa terveystarkastaja Katri Sihvola Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollosta.
– Erityisen tarkka tulee olla kalan ja äyriäisten sekä raakojen lihatuotteiden kanssa. Valmisruoat ja maitotaloustuotteet säilyvät hieman pidempään, Sihvola sanoo.
Varmista tulisijojen ja hormien kunto
Sähkön hinnannousu on nostanut tulisijojen kysyntää sekä tulisijojen käyttöastetta. Palopäällikkö Jussi Hannukari Lapin pelastuslaitoksesta muistuttaa, että käyttämättömät tulisijat ja hormit pitää nuohota ennen, kuin ne voidaan ottaa käyttöön.
– Nuohousalan ammattilainen varmistaa kunnon sekä nuohoaa ja puhdistaa ne ennen käyttöä, Hannukari sanoo.
– Jos nuohooja havaitsee, että tulisijan tai hormin kunnossa on jotain sellaista, joka estää käytön, hän ilmoittaa siitä asiakkaalle.
Jos vanhaan hormiin liitetään uusi tulisija, on suojaetäisyyksistä huolehdittava valmistajan ohjeiden mukaisesti. Hannukarin mukaan suojaetäisyydet on syytä tarkistaa huolellisesti. Samalla pitää selvittää, voiko kyseistä tulisijaa asentaa vanhan paikalle.
– Lämmityksessä tulee myös muistaa, ettei lämmitä tulisijoja liikaa. Varaavat tulisijat eivät voi sitoa lämpöenergiaa määräänsä enempää. Tulisijan valinnassa tuleekin miettiä, tuleeko sen luovuttaa heti lämpöä, kuten erilaiset kamiinat ja hellat tekevät. Toinen vaihtoehto on tulisija, joka varaa lämpöenergiaa itseensä ja luovuttaa lämpöä huoneilmaan pikkuhiljaa.
Muistilista: Varaudu sähkökatkoihin näin
- Hanki kotiin paristoilla toimivia taskulamppuja ja paristokäyttöinen radio. Muista ostaa myös varaparistoja.
- Osta myös varavirtalähteitä, joiden avulla voit tarvittaessa ladata esimerkiksi puhelimesi akun.
- Mieti, tarvitsetko sähkökatkon aikaan polttopuita, hiiliä, kaasua, retkikeittimen polttoainetta tai tulitikkuja, ja huolehdi, että niitä on kotona riittävästi.
- Pidä huolta kotivarasta. Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja juomaa. Ruokaa tulisi olla sen verran, että koko perhe pärjäisi sillä ainakin 72 tuntia.
- Varaa kotoa löytyviin astioihin ja pulloihin vettä oman tarpeesi mukaan. Hyvä on varata niin juoma- kuin muuta käyttövettä.
- Päivitä lääkekaappisi ajan tasalle. Pidä huolta, että kotona on riittävästi tarvitsemiasi lääkkeitä.
- Lisää ohjeita löydät osoitteesta 72tuntia.fi
Muistilista: Toimi sähkökatkojen aikana näin
- Jos sähkökatko iskee talvipakkasilla, koti viilenee nopeasti. Huolehdi siitä, että pysyt lämpimänä. Varaa kaikille perheenjäsenille riittävästi lämpimiä vaatteita ja peittoja.
- Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovet kiinni, äläkä availe ovia turhaan.
- Avaa myös kylmälaitteiden ovia säästeliäästi. Kylmä säilyy siten jääkaapissa ja pakastimessa pitempään.
- Vältä vedenkäyttöä, kuten suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessan vetämistä on syytä välttää.
- Sammuta sähkölaitteet. Katkaise virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Kun sähköt palaavat, ne voivat aiheuttaa tulipalon.