Takaisin
 27.9.2021
uutiskuva

Sodankylän monitoimikeskuksen työmaalta julkaistiin video

Sodankylän monitoimikeskuksen (SMK) työmaahan voi nyt tutustua lyhyen videon välityksellä. Katso videolta miltä työmaalla näytti 23.9.2021: Vierailu SMK:n työmaalla 23.9.2021 (YouTube). Videot on julkaistu alunperin Sodankylän kunnan Instagram-tilillä (@munsodankyla).

Kunnan Instagram-tilin seuraajat saivat lähettää kysymyksiä etukäteen työmaavierailua varten. Kysymyksiin vastattiin alunperin Instagramissa, minkä lisäksi kysymykset ja vastaukset löytyvät alta kirjallisina.

"Mikä on urakoitsijan mielestä kiinnostavinta SMK:n urakassa?"

Kysymykseen vastaa YIT:n työmaainsinööri Laura Fagergolm: Tässä urakassa kiinnostavaa on laajan kokonaisuuden hallinta. Rakennus on iso ja töitä tehdään eri lohkoissa, joissa on käynnissä eri työvaiheet. Työvaiheiden yhteensovittaminen ja koordinointi on kiinnostavaa. Myös pohjoisten olosuhteiden hallinta ja ratkaisujen löytäminen tekee työstä mielenkiintoista ja palkitsevaa. 

Vastausta täydentää työmaan työpäällikkö Konsta Repo, YIT: Kohde on elinkaarihanke, mikä on huomioitu suunnitteluvaiheessa mm. materiaalivalinnoilla, jotta koulu on kestävä ja kestää myös aikaa.  

"Miten rakentaminen onnistuu pimeässä ja talvipakkasella?"

Konsta: Talvella rakentaminen vaatii hyvää ennakkosuunnittelua, hyvän valaistuksen, vaatetuksen sekä betonin lämmityksen. 

"Montako suunnittelijaa on ollut mukana SMK:n suunnittelussa?"

Laura: Suunnittelussa on ollut mukana yhteensä 26 suunnittelijaa 11 eri alalta. 

"Minkä alan suunnittelijoita on ollut mukana koulun suunnittelussa?" 

Laura: Suunnittelussa on ollut mukana arkkitehti, rakennesuunnittelija, lvia-suunnittelija, sähkösuunnittelija, av-suunnittelija, akustiikkasuunnittelija, liikenne- ja pihasuunnittelija, pedagoginen asiantuntija sekä ympäristö-, energia- ja elinkaarisuunnittelja, geotekninen suunnittelija ja palotekninen suunnittelija. 

"Miten esteettömyys on huomioitu? Entä koulukuljetusliikenne?" 

Konsta: Esteettömyys on huomioitu niin, että liikkuminen sekä rakennuksen sisällä että pihalla onnistuu esteettömästi. Lisäksi pihalla on joitakin esteettömiä leikkivälineitä. 

"Pääseekö liikuntarajoitteisen oppilaan tuomaan / hakemaan läheltä luokkaa?"

Konsta: Esteetön koulukuljetus onnistuu Unarintien kautta koulun pääovelle. Siitä eteenpäin käynti onnistuu myös esteettömästi. 

"Millainen pihasta tulee?"

Laura: Pihasta tulee kiva! Pihalle tulee mm. marjapensaita ja paljon erilaisia puita. Lisäksi lasten pelit ja leikit on huomioitu monipuolisin leikki- ja ulkoilualuein. Pihalle tulee mm. koripallokenttä, kiipeilyseinä, liukumäkialue, keinuja ja kiipeilytelineitä. 

"Mitä lasten toiveista on huomioitu pihassa?"

Kysymykseen vastaa Sodankylän monitoimikeskuksen projektipäällikkö Anna Yliniemi: Lapset ovat saaneet esittää toiveita välituntipihojen leikkivälineistä. Hyväkuntoisia vanhoja leikkivälineitä siirretään uuden koulun pihalle ja uudet leikkivälineet on valittu oppilaiden toiveiden perusteella.

"Mitä lasten toiveista on huomioitu sisätiloissa?"

Anna: Lasten toiveet olivat hyvin moninaisia, mutta konkreettisia toiveita, jotka toteutuvat uudessa koulussa ovat muun muassa nämä: koulusta tulee värikäs, auditorio ja liikuntasali vastaavat toiveeseen juhlatiltasta, auloihin tulee pehmeitä penkkejä sekä viidennestä luokasta ylöspäin oppilaat saavat omat lokerot. Oppilaat toivoivat myös monikerroksista koulua (kerroksia tulee kaksi) ja lisäksi jokaiseen soluun tulee oma sisäänkäynti.

"Miten on huomioitu pienimmätkin lapset isossa koulukompleksissa?"

Anna: Uusi koulurakennus on iso (bruttoneliöitä on 8300), mutta rakennus jakautuu soluihin, jotka ovat ikään kuin pieniä kouluja tai omia tiloja ison rakennuksen sisällä. Nämä pienemmät tilat ovat helpommin hahmotettavissa. Lisäksi pienempien oppilaiden solut sisustetaan ja kalustetaan heidän mittakaavoihinsa sopiviksi. 

"Mahtuuko uuteen kouluun tosiaan opiskelemaan kaikki peruskoululaiset + eskarit?"

Anna: Kouluun mahtuvat kaikki Tähtikunnan koulun oppilaat sekä viisi- ja kuusivuotiaat esikoululaiset.

"Onko tosi että luokkiin ei mahdu tarvittavat määrät pulpetteja?"

Anna: Oppimistiloihin mahtuu pulpetteja, mutta oppimistiloja kaustetaan myös eri tavoin erilaisiksi oppimisympäristöiksi. 

"Tuleeko yläasteelle oma siipi?"

Anna: Yksi soluista on lähinnä 7.-9.luokkalaisille tarkoitettu eli siellä on sekä reaaliluokkia, joita käytetään usean eri oppiaineen tunneilla sekä erikoisluokkia kuten musiikin luokat, joita käyttävät muutkin ikäluokat. Kuitenkin myös 7.-9. luokkalaiset opiskelevat muualla talossa esimerkiksi taito- ja taideaineiden solussa. Koko rakennus on kaikkien käytettävissä. 

Sodankylän monitoimikeskukseen liittyvää tiedotusta voit seurata kunnan kotisivuilla: Sodankylän monitoimikeskus - Uusi koulu 2022 sekä kunnan Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä

Päivitetty: 7.11.2018 22:05