Takaisin
 31.8.2021
uutiskuva

Liikenneturvallisuutta ylläpidetään jokaisen omilla päätöksillä; muistetaan suojatiet ja ennakoiva pyöräily

Sodankylän kunta jakaa jälleen osia liikenneturvallisuustoimijan tiedotteesta, jossa muistutetaan tällä kertaa turvallisista suojateistä sekä ennakoivasta pyöräilystä.

Turvallinen suojatie

Jokainen meistä tekee suojatien omilla päätöksillään. Suojatie on sopimus kunnioituksesta ja siitä, että ennen suojatietä hiljennetään eikä paineta kaasua. Tieliikennelain mukaan esteetön kulku on annettava jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille.

Lue lisää aiheesta: Koululaiset toivovat autoilijoilta parempaa suojatiekäyttäytymistä (liikenneturva.fi)

Sodankylässä on viime aikoina maalattu uudestaan muun muassa keskustaajaman suojateitä.

Pyörällä töihin ja kouluun

Alkava syksy on hyvää aikaa uusien hyödyllisten rutiinien luomisessa, kuten työ- tai koulumatkojen tekemisessä pyöräillen! Pyöräily on paitsi hyvää liikuntaa myös varsin edullinen ja ympäristöystävällinen liikennemuoto.

Pyöräily saattaa parantaa keskittymiskykyä päivän työ- ja opiskelurupeaman aikana ja se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden säästää aikaa, kun kotiin tultuaan ei tarvitse enää välttämättä lähteä kuntoilemaan. Pyöräilijällä saattaa säästyä aikaa lisäksi siksi, että pyöräily on lyhyillä matkoilla usein nopein liikkumisväline.

Pyöräilyssä, kuten autoilussa, on hyvä soveltaa ennakoivaa ajotapaa. Ennakointi tarkoittaa kuljettajan kykyä tunnistaa ja välttää omaan ajamiseen ja ympäristöön liittyviä riskejä.


Ennakoivan ajamisen vinkit:

  • Tarkista säännöllisesti, että pyöräsi ja varusteesi ovat kunnossa (mm. mukava ajoasento ja pyörän hallinta, tehokkaat jarrut, heijastimet, soittokello, etu- ja takavalot sekä kypärä)
  • Suunnittele reittisi - erityisesti tien ylityksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä risteykset ovat usein vaaranpaikkoja. Pidempikin reitti voi joskus olla nopeampi.
  • Sovita ajonopeutesi ja välimatkasi muihin liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Päiväkotien ja koulujen lähistöllä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lapset vasta opettelevat liikenteessä liikkumista.
  • Keskity liikenteen tarkkailuun. Musiikin kuuntelu kuulokkeilla tai puhelimeen puhuminen voivat viedä tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.
  • Kerro muille omista aikeistasi. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden tienkäyttäjien kanssa. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi näyttämällä suuntamerkkiä kädellä parantaa kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.

Teksti on lainattu Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeestä. Lue ajankohtaiskirje kokonaisuudessaan täällä: Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirje 

Mikä liikenneturvallisuustoimija? 
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Toimintamuotoja ovat mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen, tiedottaminen ja yhteydenpito eri toimijoiden kesken sekä käytännön tuki kuntien liikenneturvallisuustyöryhmille. Liikenneturvallisuustoimijatyön mahdollistavat kunnat, maakunnat sekä ELY-keskukset.Päivitetty: 7.11.2018 22:05