Takaisin
 31.3.2021

Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy:n vedenjakelualueella

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy toimittaa vettä 57 kiinteistöön Sodankylän kunnan Torvisen kylällä, Lismanaapan ja Lehtovaaran alueilla. Lisma-Torvisen Vesihuoltoalueella oli talousveden häiriötilanne 30.12.2020. – 21.1.2021. Tällöin vedenottamon lähtevässä vedessä ja verkostovedessä todettiin koliformisia bakteereita.

Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy:n vedenottamolta 29.3.2021 otetussa seurantavesinäytteessä on todettu koliformisia bakteereita. Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto on antanut veden keittokehotuksen 31.3.2021. Veden laatuongelman syynä epäillään pintavesien vaikutusta. Koliformisten bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta.

Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti. Huomioi, että vedenkeitin ja kahvinkeitin ei keitä vettä riittävästi. Huuhtele salaatit keitetyllä ja jäädytetyllä vedellä.

Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy valmistelee vedenottamon kaivon ja verkostoveden desinfiointia sekä verkoston huuhtelua. Alustavan tiedon mukaan vedenottamon kaivon desinfiointi aloitetaan 1.4.2021. Vedenottamolta ja verkostosta otetaan seuraavat näytteet kaivon ja verkoston desinfioinnin jälkeen ja näiden tulosten perusteella päätetään yhteistyössä Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy:n kanssa jatkotoimenpiteistä.

Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy:n asiakkaita tullaan tiedottamaan jatkossa vesinäytetuloksista ja toimenpiteiden etenemisestä. Tiedotteet julkaistaan myös Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilla www.tunturilapinyth.fi.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Katri Sihvola, puhelin 040 680 6922, katri.sihvola@sodankyla.fi ja Lisma-Torvisen Vesihuolto Oy:ltä Jari Jänkälä puhelin 0400 696 298, j.jankala@gmail.com.

Katri Sihvola
terveystarkastaja

Päivitetty: 7.11.2018 22:05