Takaisin
 5.3.2021

Sodankylän kunnassa voimassa olevat koronarajoitukset ja suositukset epidemian ehkäisemiseksi

Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus 2.3.–28.3.2021

Lapin aluehallintovirasto on kieltänyt Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä.

Viraston mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi ihmistä, kunhan niissä noudetaan viranomaisten antamia ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Määräys on voimassa 2.3.–28.3.2021 Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.

Sodankylän kunta suosittelee, että myös yksityistilaisuuksissa noudatettaisiin 6 hengen kokoontumisrajoitusta.

Sodankylän lukio etäopetuksessa 15.-28.3.2021

Sodankylän lukio siirtyy etäopetukseen maanantaina 15.3.2021 kahdeksi viikoksi.
Yläkoulu (luokat 7-9) ei siirry etäopetukseen tämän hetken epidemiatilanteen perusteella, mutta Sodankylän kunnan johtoryhmä seuraa koronatilannetta aktiivisesti ja arvioi koulujen osalta tarvittavia toimenpiteitä uudestaan viimeistään hiihtolomien jälkeen.

Yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeytys

Yli 16-vuotiaiden (sis. aikuiset) sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi 28.3. saakka. Peruskouluikäiset voivat jatkaa harrastamista korona-ajan turvallisuusohjeita noudattaen.

Osallistumista muissa kunnissa järjestettäviin harrastus-, urheilu- ja liikuntatapahtumien ei suositella

Sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä määräaikana 25.1.2021–28.3.2021. Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

Sodankylän kunta suosittelee lisäksi, että sodankyläläiset harrasteryhmät eivät osallistu tapahtumiin (esim. turnauksiin) muissa kunnissa, eikä tapahtumia järjestettäisi Sodankylässä. Suositus on voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Laaja etätyösuositus ja suositus välttää lähikontakteja

Etätyöskentelyä suositellaan Sodankylän alueella kaikille työpaikoille, joissa se on mahdollista. 

Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä mm. järjestämällä työpaikkojen kokoukset ja koulutukset ensisijaisesti etänä.

Laaja maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12 vuotiaille julkisissa sisätiloissa, kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteen lisäksi muun muassa kaupoissa, kauppakeskuksissa, kirjastoissa, virastoissa, museoissa ja ravintoloissa sekä korkeakouluissa, ja toisen asteen oppilaitoksissa eli lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina kun ei voida pitää turvaväliä.

Maskisuositusta on laajennettu koskemaan myös yli 12-vuotiaita oppilaita sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Vahva suositus välttää vierailuja Hyvinvointikeskus Sopukan osastoille sekä sosiaali- ja ikäihmisten asumispalveluyksiköihin

Vierailemista Hyvinvointikeskus Sopukan osastoille sekä sosiaali- ja vanhustyön asumispalveluyksiköihin ei suositella toistaiseksi. Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Jos vierailuja kuitenkin järjestetään, tulee järjestelyistä sopia yksikön henkilöstön kanssa etukäteen ja noudattaa yksikön vierailuohjeita.  

Vahva suositus välttää tarpeetonta matkustamista

Kuntalaisten suositellaan välttävän matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille; suositus sisältää harrastuksiin liittyvän matkustamisen, mutta ei välttämättömiä työmatkoja.

Sodankylässä tulee noudattaa kaikki yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita

Sairaana ei tulisi lähteä julkisiin paikkoihin. Mikäli sinulla on lieviäkään koronavirukseen viittaavia oireita (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli), tulee hakeutua koronatestiin. Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. Koronatestiin voi hakeutua olemalla yhteydessä Hyvinvointikeskus Sopukan koronaneuvontapuhelimeen, joka päivä klo 8-21, p. 040 128 5295.

Kaikkien tulee huolehtia 2 metrin turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.

Kuntalaisia suositellaan lataamaan puhelimeensa Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, tulee toimia Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Lisäksi kunnassa noudatetaan Lapin aluehallintoviraston määräyksiä sekä Lapin Sairaanhoitopiirin ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lisätietoa:

Koronaturvallinenlappi.fi

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta

Aluehallintoviraston koronapäätökset

Aluehallintoviraston usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta

 
Päivitetty: 7.11.2018 22:05