Takaisin
 15.12.2020

Sodankylän kunta jatkaa annettuja turvaohjeita ja suosituksia 10.1.2021 asti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Sodankylän kunnan tartuntataudeista vastaava johtava lääkäri Minna Jokinen on antanut suosituksen jatkaa paikkakunnalla aikaisemmin annettuja turvaohjeita ja suosituksia koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Koronavirustilanne on valtakunnallisesti hyvin vakava ja tilanteen pelätään pahenevan Lappiin suuntautuvan joulumatkailun myötä. Tartunnat ovat levinneet erityisesti perhepiirissä, sukulaisten ja ystävien parissa.

Johtavan lääkärin suosituksesta Sodankylän kunta jatkaa seuraavia rajoituksia ja toimenpiteitä koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi 10.1.2021 saakka:

  • vahva maskisuositus julkisissa tiloissa silloin, kun turvaväliä ei voida pitää; kasvomaskin käyttöä suositellaan myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa
  • vahva suositus vierailujen välttämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin
  • suositus välttää matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille;
    suositus sisältää harrastuksiin liittyvät turnaukset ja muut tapahtumat, mutta ei välttämättömiä työmatkoja
  • suositus välttää ruoka- ja juomatarjoilun järjestämistä kunnan tiloissa järjestetyissä yleisötapahtumissa

Lisäksi Sodankylässä tulee noudattaa kaikki yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita,  Lapin Sairaanhoitopiirin ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä Lapin aluehallintoviraston määräyksiä tapahtumien järjestämiseen liittyen.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat ohjeistukset löytyvät osoitteesta www.koronaturvallinenlappi.fi.

 

Ikäihmisten ja riskiryhmien turvallisuus erityinen huolenaihe

Johtavan lääkärin antaman suosituksen mukaan erityistä huomiota tulisi kiinnittää viruksen leviämisen ehkäisyyn yli 70 –vuotiaiden ja vakavasti perussairaiden osalta, sillä heille koronavirusinfektio voi olla hengenvaarallinen. Jokisen mukaan viime päivinä tartuntojen määrä on kasvanut valtakunnallisesti erityisesti ikäihmisten parissa. Johtavan lääkäri toivoo, että erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilta alueilta tulevat omaiset välttäisivät vierailuja Sopukan akuutti- ja kuntoutusosastolla sekä tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Myös ikäihmisten vierailut kotiin joulun pyhien aikana kasvattavat koronavirusriskiä, sillä kotona turvavälien ja maskien pitäminen on haastavaa. Osastoilla ja asumispalveluyksiköissä omaisten tapaamiset tulee järjestää sovitusti yhdessä henkilökunnan kanssa, käsihygienia ja maskien käyttö huomioiden.

Johtava lääkäri muistaa myös, että myös matkailijoiden tulee hakeutua koronatestiin, mikäli heillä on koronavirukseen viittaavia oireita. Sodankylässä on käytössä luotettavat koronaviruksen antigeenitestit, joilla koronatestin tulos saadaan selville nopeasti.

 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05