Takaisin
 20.11.2020

Sodankylän kunnalle miljoona euroa kuntien harkinnanvaraista valtionosuutta

Valtiovarainministeriö on myöntänyt Sodankylän kunnalle korotettua harkinnanvaraista valtionosuutta 1 miljoona euroa eli 120 euroa per asukas. Sodankylä haki korotusta valtionosuuksiin viime elokuussa sen jälkeen, kun kunnan mittava talouden tasapainottamisohjelma kunnan taloudellisen tilanteen parantamiseksi valmistui.

Valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 149 kuntaa ja sitä myönnettiin 66 kunnalle. Yhteensä tukea myönnettiin 60 miljoonaa euroa.  Sodankylän lisäksi 5 Lapin kuntaa; Kemi, Kemijärvi, Pello, Rovaniemi ja Simo, saivat harkinnanvaraista valtionosuutta. Lapin kuntiin tukea myönnettiin yhteensä 6 390 000 euroa ja kuntakohtainen valtionosuuksien määrä vaihteli 32 - 141 euron välillä per asukas.

Kuntien valtionosuutta voidaan kunnan palvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Sen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset eritysolosuhteet. Harkinnanvaraisen avustuksen kriteereissä huomioitiin myös koronakriisin vaikutukset.

'Tämä on hyvä uutinen ja iso apu Sodankylän kunnan talouteen', sanoo vt. kunnanjohtaja Tarja Lempeä.  
'Harkinnanvaraisen avustuksen saamisen yhtenä ehtona on ollut, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä. Valtuuston 10.9.2020 hyväksymä talouden tasapainottamisohjelma sisältää mm. tavoitteita henkilöstökulujen karsimiseksi ja kunnan toiminnan kehittämiseksi. Näitä asioita olemme lähteneet jo viemään käytäntöön ja tätä työtä jatkamme suunnitelmallisesti'.

 

Lisätietoa VM:n tiedotteesta:
https://vm.fi/-/vuoden-2020-harkinnanvaraista-valtionosuuden-korotusta-myonnettiin-66-kunnalle

Päivitetty: 7.11.2018 22:05