Takaisin
 1.11.2020

Sodankylän kunnassa on todettu huomattavan paljon koronatartuntoja - Sodankylässä otetaan käyttöön uusia rajoitustoimenpiteitä ja vahvoja suosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 15.11.2020 saakka

Sodankylän kunnan alueella tilanne koronaviruksen suhteen on huonontunut nopeasti kuluvalla viikolla. Sodankylässä on sunnuntaina 1.11.2020 todettu 3 uutta Covid19 -tartuntaa ja todennettujen tartuntojen kokonaismäärä oli sunnuntai-iltana yhteensä 9. Altistuneita on tällä hetkellä yli 300. Viimeisin tiedossa oleva joukkoaltistuminen on tapahtunut Pahtavaaran kaivoksella, jonka toiminta on altistumisten vuoksi lähes keskeytynyt.

Merkittävä osa tartunnoista liittyy Sodankylän jäähallilla lauantaina 24.10.2020 pidettyihin pelitapahtumiin. On erittäin tärkeää, että tuolloin Sodankylän jäähallilla paikalla olleet hakeutuvat koronatestiin heti lievissäkin oireissa ja pysyvät kotona karanteenimaisissa oloissa testituloksen saamiseen saakka.

Paikkakunnalla todetut tartunnat ovat yhteydessä Rovaniemen ja edelleen Vaasan tartuntoihin. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku Sodankylässä on ollut kuluneella viikolla 108 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Sodankylän kunta yhdessä Lapin sairaanhoitopiirin infektiontorjuntayksikön kanssa on päätynyt ottamaan käyttöön seuraavia kuntakohtaisia rajoittamistoimenpiteitä ja vahvoja suosituksia 15.11.2020 asti:
  

Peruskoulut ja lukio siirtyvät etäopetukseen  -  kouluruokajakelu järjestetään sitä tarvitseville
Sodankylän perusopetuksen ja lukion oppilaat siirtyvät etäopetukseen 2.-13.11.2020 väliseksi ajaksi. Oppilaille ja koululaisten huoltajille lähetetään lisätietoa etäopetuksen järjestämiseen liittyen Wilmassa.

Sodankylän kunta tarjoaa etäopetuksessa oleville koululaisille mahdollisuuden noutaa kouluruoka erikseen sovitulla tavalla ja paikasta. Kouluruoka tullaan jakamaan oppilaille kaksi kertaa viikossa tiistaisin ja torstaisin, niin että oppilas/oppilaan huoltaja voi noutaa kerralla useamman päivän ruoan päiväannoksiksi pakattuna. Oppilaiden huoltajat ohjeistetaan ilmoittamaan kouluruoan tarpeestaan Wilmassa saatujen ohjeiden mukaisesti. Kouluruoan jakaminen saadaan käyntiin tiistaina 3.11.2020. Ruokaa jaettaessa ja haettaessa on voimassa vahva maskisuositus.

Myös toisen asteen oppilaitoksille on annettu vahva suositus etäopetukseen siirtymisestä.

Harrastus- ja järjestötoiminnan keskeyttämisestä vahva suositus
Kunta antaa vahvan suosituksen, että kunnassa toimivat järjestöt ja seurat keskeyttävät kaikki sisätiloissa tapahtuvan harrastus- ja vapaa-ajantoimintansa, jossa kokoonnutaan fyysisesti yhteen.

Kunta peruu kaikki omat liikunta- ja kulttuuritapahtumat sekä –vuorot
Kunta kannustaa kuntalaisia liikkumaan ja harrastamaan oma-ehtoisesti koronaturvallisuus huomioiden ja sosiaalisia kontakteja välttäen.

Yksityistilaisuuksiin 20 hengen kokoontumisrajoitus
Kunnassa astuu voimaan yksityistilaisuuksia koskeva kokoontumisrajoitus siten, että yhtä aikaa voi olla koolla enintään 20 henkilöä. Kaikissa fyysisissä kokoontumisissa ja sosiaalisissa kontakteissa tulee huomioida hygieniaohjeet, turvavälit ja vahva kasvomaskisuositus.

Vahva suositus vierailujen keskeyttämisestä Hyvinvointikeskus Sopukan osastoille sekä sosiaali- ja vanhustyön asumispalveluyksiköihin
Vahva suositus vierailujen välttämisestä koskee Hyvinvointikeskus Sopukan akuutti- ja kuntoutusosastoja, ikäihmisten asumispalveluyksiköitä: Hannuksenkartanoa, Helmikotia ja Nutukasta sekä sosiaalipalveluiden asumispalveluyksiköitä: Mesikämmentä ja Kieppiä. Suositus on voimassa myös Vasantien ja Kylälaakson palvelutaloissa, sekä muissa kunnan ikäihmisten tai riskiryhmiin kuuluvien hoitoyksiköissä.
Päivitetty 2.11.2020: Poistettu vierailukielto, ja annettu vahva suositus vierailujen keskeyttämisestä em. yksiköihin.

Nämä kunnan rajoitustoimet astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa 15.11.2020 saakka. Tiukat rajoitustoimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta pystytään rajoittamaan viruksen leviämistä paikkakunnalla. Pidetään yhdessä Sodankylän kunta terveysturvallisena ympäristönä näinä haastavina aikoina.

Sodankylän kunnan johtoryhmä seuraa koronatilanteen kehittymistä tiiviisti ja tiedottaa tarvittaessa lisää tilanteesta.


***

Minna Jokinen
johtava lääkäri

Tarja Lempeä
vt. kunnanjohtaja
 
Markku Broas
Infektioylilääkäri, Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö

Päivitetty: 7.11.2018 22:05