Takaisin
 20.8.2020

Sodankylässä ei ole tällä hetkellä yhtään todettua positiivista koronatulosta - huhu koronatapauksesta johti hätäisiin reaktioihin koululla, syytä ylireagointiin ei ole

Sodankylän Tähtikunnan koulun yksi koululuokka lähetettiin tänään kotiin kesken koulupäivän opettajan saatua tiedon oppilaan lähipiirin positiivisesta testituloksesta. Myös muissa kunnan yksiköissä koronahuhu aiheutti huolta ja kyselyjä toimintatavoista. Tieto osoittautui nopeasti vain epäilyksi, eikä tarvetta tehdyille toimenpiteille ole. Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui heti tiedon saatuaan ja kävi tilanteen läpi sekä arvioi vaadittavat toimenpiteet.

Sodankylän kunnassa ei ole tällä hetkellä todettuja positiivisia koronatapauksia. Huhun taustalla on ollut koronaepäily, jossa on asianmukaisesti toimittu kunnan infektiovastaanoton antaman ohjeistusten mukaisesti – oireileva henkilö on käynyt koronatestissä ja odottaa testitulostaan.
Koronatestiin ohjataan kaikki lievästikin oireilevat kuntalaiset, ja testejä tehdään Sodankylän infektiovastaanotolla tällä hetkellä noin 40-60 kappaletta päivässä.

Koronaepäily tai testissä käyminen ei suoraan edellytä laajempia karanteeni- tai muita eristystoimenpiteitä esim. työpaikoilla, kouluilla tai päiväkodeilla. Päätökset mahdollisista rajoitustoimenpiteistä tehdään aina yhteistyössä kunnan infektiolääkärin kanssa, jos tilanteessa on tapahtunut suora altistuminen koronaan sairastuneen henkilön kanssa tai muuten tapauskohtaisesti. Sodankylän kunnan infektiolääkärinä toimii johtava lääkäri Minna Jokinen.

Kunnan yksiköissä huolehditaan tarkasti tarvittavista hygienia- ja suojautumisohjeista sekä turvaväleistä. Kunnan poikkeusolojen johtoryhmä vastaa koronaan liittyvästä tiedottamisesta ja suunnittelee tarvittavat toimenpiteet. Kunnan henkilökuntaa on muistutettu toimintaohjeista koronaepäilyissä tai huolta aiheuttavissa tilanteissa, jotta jatkossa mahdollisilta liian nopeilta johtopäätöksiltä vältyttäisiin.


Onko sinulla koronaan viittaavia oireita?

Ota ensimmäiseksi yhteyttä Sodankylän kunnan koronaneuvontaan, ️  040 128 5295 (joka päivä klo 8-16). Koronaneuvonnasta saat toimintaohjeet mahdolliseen koronanäytteenottoon Hyvinvointikeskus Sopukkaan. Älä siis tule suoraan vastaanotolle, vaan toimi puhelimessa saamiesi ohjeiden mukaan. Koronatestin tuloksen voit tarkistaa Kanta-palvelusta, niin infektiovastaanoton puhelin ei ruuhkaannu. Kiitos!

Koronavirus voi aiheuttaa seuraavia oireita: nuhaa, yskää, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, väsymystä, pahoinvointia, ripulia tai haju- tai makuaistin puutosta.

Vaikka koronavirusnäytteen tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa pysytellä kotona oireiden lievittymiseen saakka.

Päivitetty: 7.11.2018 22:05