Takaisin
 15.5.2020

Poikkeusolojen rajoituksia puretaan, miten se vaikuttaa Sodankylän kunnan palveluihin ja toimintoihin?

Olemme koonneet alle tietoa Sodankylän kunnan palveluista ja toiminnoista, nyt kun hallitus on alkanut asteittain ja hallitusti purkaa joitain asettamiaan rajoituksia.

Sodankylän kunnanvirasto

Kunnanvirasto pysyy toistaiseksi suljettuna. Kunnanvirastolla voi asioida ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Jos tapaaminen on asian hoitamiseksi välttämätön, voivat kuntalaiset voivat asioida kunnanvirastolla ajanvarauksella. Ajanvaraukset hoidetaan suoraan puhelimitse sen asiantuntijan kanssa, kenen kanssa asiointi tapahtuu. Tapaamiseen saapuessa, asianomainen työntekijä/viranhaltija noutaa asiakkaan kunnanviraston ovelta.

Henkilöstön yhteystiedot löytyvät yhteystietohausta kunnan kotisivuilta www.sodankyla.fi.

Heinäkuu on viraston henkilöstön pääasiallinen vuosiloma-ajankohta, ja heinäkuussa virastolla palvelee vain osa asiantuntijoista. Heinäkuun asioinnista tiedotetaan tarkemmin kesäkuun aikana.

Sompion kirjasto

Toukokuun aikana varauksia voi tehdä osoitteessa lapinkirjasto.finna.fi ja varaukset noudetaan kirjastolta kirjaston ilmoittamina palveluaikoina.

Kirjastoon pääsee sisälle soittamalla ovikelloa, ja kirjaston sisätiloissa henkilömäärä on max. 10 henkilöä. Henkilökunta noutaa asiakkaan toivoman kirjan hyllystä lainattavaksi. Kirjastossa asioidaan vain lainauspisteellä; kirjastosali, lehtisali, wc:t ovat suljettuja.  Palautukset tehdään palautuslaatikkoon.

Mikäli asiakkaalla ei ole tietokonetta käytössään ja hän tarvitsee sitä esimerkiksi laskujen maksuun tai te-palveluihin kirjautumiseen, asiakas voit ottaa yhteyttä kirjastoon ja sopia tietokoneajan kirjaston Virtu-pisteelle.

Sodankylän kirjaston noutopalvelut palvelee

ma 11.5. - pe 15.5. klo 9 – 15
ma 18.5. - ke 20.5. klo 9 – 15
ma 25.5. - pe 29.5. klo 9 - 15

Sodankylän kirjastoon voi myös soittaa, jos on kysyttävää.
Kirjaston henkilökunnan tavoittaa numerosta 0400 276 114 arkisin klo 9 - 15.

Liikuntapalvelut

Sodankylän urheilupuisto avoinna 14.5.- 29.5. seuraavasti:
to 14. - pe 15.5                  klo 8.00-16.00
ma18. –pe 22.5                 klo 8.00-21.00
ma 25. - pe 29.5                klo 8.00-21.00
la –su                                  suljettu

1.6.2020 alkaen urheilupuisto on avoinna:
ma-pe                                 klo 7.00-22.00
la-su                                    klo 9.00-21.00

Viikonloppuisin (jos ei ole kenttävarauksia) työntekijä on paikalla klo 13.00-21.00. Kenttävaraukset näet Tilamisusta.

Urheilupuiston käyttäjät vastaavat koronaepidemiaan liittyvien määräysten noudattamisesta. Tarkemmat ohjeet löytyvät paikan päältä urheilupuistosta.

Sisäliikuntatilojen mahdollisesta avaamisesta tiedotetaan erikseen.

Uimahalli (Siilashalli) ja kesän uimakoulut

Uimahalli Siilashalli on edelleen suljettuna koronaepidemian vuoksi. Kesäkuussa ei järjestetä kuntalaisten vuoroja eikä kesäuimakouluja. Yleisökäyttöön uimahalli avataan jälleen syksyllä, ja siitä tiedotetaan erikseen.

Korvaava uimakoulu pyritään järjestämään 3-7.8.2020 jos koronaepidemiatilanne sen mahdollistaa. Ilmoittautuminen elokuun uimakouluun alkaa 1.6 klo 8.00 osoitteessa https://www.kuntapalvelut.fi/sodankyla/.
 

Hyvinvointikeskus Sopukka

Sodankylän koronaneuvontapuhelin palvelee joka päivä klo 8-21, p. 040 128 5295.
18.5.2020 alkaen koronaneuvontapuhelin ja infektiovastaanotto palvelee joka päivä klo 8-16.

Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä, drive in –testausasema toimii Sopukan pihassa. Ennen saapumistaan sairastuneen tulee ottaa yhteyttä Sodankylän kunnan koronaneuvontaan tarkempien näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

Kiireellisissä tapauksissa klo 16 jälkeen kuntalaisten kehotetaan olemaan yhteydessä akuuttivastaanotolle p. 020 692 881. Akuuttivastaanotto toimii normaalisti.

Perusterveydenhuollon kiireettömiä aikoja on Sodankylässä purettu poikkeusolojen aikana lääkäreiden puhelinvastaanottoina. Koska Lapissa ja Sodankylässä koronatilanne on rauhallinen, kiireettömien vastaanottojen purkaminen Hyvinvointikeskus Sopukassa on aloitettu asteittain 11.5.2020 alkaen. Sopukan henkilökunta on yhteydessä asiakkaisiin vastaanottokäyntien sopimiseksi. Kaikille Sopukassa asioiville varataan tarvittavat suojaimet käynnin ajaksi, ja Sopukan henkilökunta käyttää suojavarusteita kaikissa potilaskontakteissa.
 
Myös kutsuntatarkastuksia ja koululaisten tarkastuksia on aloitettu purkamaan kuluvalla viikolla (vko 20).


Terveysneuvonnassa yli 1,5-vuotiaiden lasten neuvolatarkastukset aloitetaan 18.5. alkavalla viikolla. Seksuaaliterveysneuvolassa ja äitiysneuvolassa vastaanotot toimivat normaalisti. Papaseulonnat käynnistyvät muutaman viikon sisällä, kutsuja on jo lähetetty.

Myös muistivastaanotolla, diabetesneuvolass ja, astmavastaanotolla kiireettömiä vastaanottoja käynnistellään pikkuhiljaa.

Suun terveydenhuollossa kiireetön vastaanotto käynnistyy asteittain.

Kuntoutuspalveluissa vastaanottotoiminta pyörii ja kuntoutusryhmiä aletaan pyörittää pienryhminä.


Sosiaalipalveluiden ryhmätoiminnot

Kuntouttava työtoiminta käynnistyy uudelleen 14.5.2020 alkaen asteittain. Ensin käynnistetään nuorten toiminnot etäpalveluna. Kuntouttavaa työtoimintaa tuottaa etsivä nuorisotyö ja Seitasäätiö. Muiden asiakasryhmien osalta kuntouttava työtoimintaa käynnistetään 1.6.2020 alkaen. 

Kuntoutumisyksikkö Kiepin mielenterveyskuntoutujien kotikuntoutuksessa käynnistetään ryhmätoimintoja uudelleen 1.6.2020 alkaen. Ryhmät ovat suljettuja ryhmiä. 

Kehitysvammaisten päivätoiminnot käynnistyvät uudelleen 8.6.2020. Toimintaa porrastetaan tapahtuvaksi pienryhmissä, jolloin käyntipäivät vähenevät. Toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona. Ryhmät ovat suljettuja. Kehitysvammaisten avotyö käynnistyy uudelleen 1.6.2020 niissä toimipisteissä, joissa se on mahdollista.

Perhetyön ryhmätoiminnot käynnistyvät syksyllä. Toiminnan pääpaino on asiakas- ja perhekohtaisessa työssä. Perhetyötä järjestetään etänä ja ulkotiloissa, tarvittaessa lähityönä suojautuen.

 

Vierailut vanhustyön ja sosiaalipalveluiden asumisyksiköihin

Lapin Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen kyselytunnilla tehdyn linjauksen mukaisesti myös Sodankylässä vierailut vanhustyön ja sosiaalipalveluiden asumisyksiköissä, sekä riskiryhmien osalta myös kotihoidossa, sallitaan tietyin ehdoin ja erikoisjärjestelyin. Sairaanhoitopiiriltä tulee vielä tarkempi ohjeistus menettelytavoista vierailuihin liittyen. Tällä hetkellä Hannuksenkartanossa, Helmikodissa, Nutukkaassa, Mesikämmenessä, Kiepissä ja kotihoidossa, sekä kehitysvammaisten tukiasunnoissa noudatetaan seuraavia vierailuohjeita:

  • vierailusta tulee aina sopia henkilökunnan kanssa etukäteen

  • vierailijan tulee olla ehdottomasti terve

  • vierailijan on huolehdittava hyvästä käsihygieniaa (käsien pesu ja käsidesi) ja käytettävä suu/nenäsuojainta; HUOM: ympärivuorokautisessa hoivassa suojautumisvälineet saa asumisyksiköstä, mutta kotihoidossa ja kehitysvammaisten tukiasunnossa vierailijalla tulee olla omat suojavälineet.

  • vierailijan on noudatettava 2 m turvaetäisyyttä ja vältettävä lähikontaktia (ei halausta)

  • vierailu tapahtuu joko ulkona tai asukkaan omassa huoneessa/asunnossa tai muussa henkilökunnan osoittamassa tilassa

  • vierailulle pääsee vain 1-2 vierasta yhdellä kertaa, ja osassa yksiköitä otetaan vastaan vain yhden asukkaan vieraat yhdellä kertaa

  • maksimiaika vierailulle 15 min

Ohjeistus päivitetään tarvittaessa, kun Lapin Sairaanhoitopiirin tarkempi ohjeistus valmistuu.

 

Tunturi-Lapin Ympäristöterveydenhuolto

Eläinlääkintähuolto jatkaa toimintaa normaalisti. Vastaanottojen toiminnassa noudatetaan edelleen korotettua hygieniatasoa ja tarvittaessa käytetään henkilösuojaimia.

Terveystarkastajat alkavat tekemään asteittain myös muita kuin kiireellisiä ja välttämättömiä elintarvikevalvonnan tarkastuksia lisäksi Ruokaviraston antaman ohjeistuksen mukaan. Ohjeet on päivitetty ajalle 14.5.-31.8.2020. Terveydensuojelun valvonnan osalta (mm. sisäilmatarkastukset sekä vesilaitostarkastukset) odotetaan vielä Valviran ohjeistuksia.

Sodankylän kunta seuraa koronatilanteen kehittymistä ja tarvittaessa päivittää toimintaansa.

 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05