Takaisin
 21.9.2018

Tervetuloa Elintarviketalon yleisötilaisuuteen 27.9.2018 kello 13.30-15.00.

​Sodankylän kunta järjestää pientuottajille ja yrittäjille tilaisuuden "Elintarviketalo"-konseptin ympärille 27.9.2018 klo 13.30 – 15.00 Sodankylän kunnantalon valtuustosalissa.

Tilaisuudessa keskustellaan, minkälaiset kuiva- ja pakastevarasto- sekä jalostustilat paikallisille elintarvikkeille tarvitaan ja mikä on seuraava konkreettinen askel, jotta Sodankylään saadaan elintarvikkeiden jalostus- ja logistiikkakeskus eli Elintarviketalo.


kuva: Arktinen biotalous

Elintarviketalo.jpg


Miksi Elintarviketaloa tarvitaan?

Tällä hetkellä pienet tuottajat varastoivat omien tilojensa puitteissa tuotteita ja varastotilojen rajallisuus saattaa jopa rajoittaa tuotantoa. Pienten kertakuljetuserien ostokustannus nousee helposti sellaiseksi, ettei tuottajalla ole muuta mahdollisuutta kuin kuljettaa tuotteensa itse, jolloin siihen käytetty aika on pois varsinaisesta tuotantoajasta. Harvalla tuottajalla myöskään on mahdollisuutta tuottamiensa elintarvikkeiden jatkojalostukseen eli toimintaan, joka nostaisi tuotteen arvoa ja tuottajalle jäävää osuutta.

Elintarviketalo tuo tuotteet ja tuottajat saman katon alle, mikä helpottaa maakunnallista keräilyä ja jakelua - yhdistämällä kuljetuksia saadaan kuljetettavan kilon hintaa pienemmäksi. Lisäksi tämä luo mahdollisuudet uudelle, innovatiiviselle elintarvikejalostukselle ja yrittäjyydelle, kun on mahdollista kokeilla jalostusta mahdollisimman pienellä riskillä ja kustannuksilla ennen suuria investointeja.


Elintarviketalo mahdollistaa siis käytännössä:

a) pienten tuottajien innovatiiviset ja kysyntään perustuvat jalostuskokeilut hyväksytyissä elintarviketiloissa, mikä lisää ennestään tuottajien ja matkailupuolen välistä vuoropuhelua ja molempien tuotteiden tuotekehitystä (ja tulosta)

b) pienten tuottajien tuotteiden kokoamisen ja varastoinnin lähialueelle, jolloin markkinoille saadaan esim. sellaisia (luonnon)tuotteita, joissa pitkät kuljetusmatkat ja puutteelliset varastotilat ovat olleet tähän asti esteenä. Myös pakastevarastoiden optimoitu käyttö lisää kustannustehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä

c) pienten tuottajien pienten toimituserien kokoamisen yhteen asiakaskohtaisesti (esim. tunturikohteisiin), jolloin jokaisen tuottajan ei tarvitse erikseen lähettää omaa pientä eräänsä. Tämä pienentää sekä hiilijalanjälkeä että kuljetuskustannuksia ja mahdollistaa paikallisen toimijan käyttämistä myös kuljetuksissa.

d) uudenlaisten työpaikkojen luomisen konseptin ympärille (esim. yhteismyymälän, tuote-esittelijän, jalostusekspertin, "lihamestari-eräopas"-yhdistelmän jne.)

f) usean toimijan yhteenliittymän synergiavaikutukset sekä mahdollisesti myös yhteistyötä muiden paikallisten yritysten kanssa

 

Tilaisuus on maksuton ja sinne voi tulla ennalta ilmoittautumatta.

 

Mahdolliset tiedustelut:

Krista Stauffer

Projektipäällikkö / Alueellinen elintarvikelogistiikka

Sodankylän kunta / Kehittämispalvelut

puhelin: +358 40 137 4690

e-mail: krista.stauffer@businesslappi.fi

https://businesslappi.fi / www.sodankyla.fi


Päivitetty: 7.11.2018 22:05

Tiedostot

No content found

Linkit

No content found