Takaisin
 28.6.2018

Nuorten LuostoClassic 2018 järjestetään tuttuun tapaan elokuussa

NUORTEN LUOSTOCLASSIC 2018

LuostoClassic-festivaalin keskeisenä päämääränä on ollut tuoda korkealaatuista klassista elävää musiikkia sinne, missä sitä on harvoin tarjolla, tarjota ainutlaatuisia elämyksiä Lapin kauniin tunturimaiseman sylissä niin yleisölle kuin esiintyjille. Vuodesta 2014 LuostoClassicin rinnalla on toiminut nuorten klassisen  musiikin opiskelijoiden orkesterileiri. Nuoret soittajat opettajineen tuovat edelleen Pyhä-Luoston maisemiin tuttua tunnelmaa ja ilmapiiriä.

 

Nuorten LuostoClassic on Sodankylän kunnan tuottama, nuorille lappilaisille muusikoille suunnattu orkesterileiri. Sen päätehtävä on valmistella viikon kestävän orkesterileirin aikana konsertillinen musiikkia Nuorten LuostoClassicin pääkonserttiin lauantaiksi 11.8.2018.

 

Orkesterileiri soi Pyhä-Luoston alueella viidettä kertaa 5.–11.8.2018. Nuorten LuostoClassic -orkesteria ja pienempiä kamarimusiikkikokoonpanoja voi kuulla jo leiriviikon aikana. Keskiviikkona 8.8. leirin opettajat ja oppilaat soittavat Sodankylän vanhassa kirkossa klo 17.00 ja valtuustosalissa klo 19.00. Torstaina 9.8. klo 18.00 kuullaan Ahvenlammella opettajien ja oppilaiden kamarikonsertti. Perjantain 10.8. aamuohjelmassa klo 10.00 on kevyt musiikillinen vaellus Luoston maisemissa. Music Goes to the Fells -luontoretkeä johdattavat paikalliset Kairankutsu-ohjelmapalveluyrityksen oppaat sekä Nuorten LuostoClassic -leirin soittajat. Pääkonserttinsa Nuorten LuostoClassic -orkesteri soittaa lauantaina 11.8. klo 13.00 Ukkoluoston lavalla. Kesällä 2018 ohjelmisto rakennetaan kahden solistinumeron, Mozartin viulukonserton ja Tsaikovskyn sellokappaleen ympärille. 

 

Leiri on muodostunut orkesterisoittoon keskittyväksi lappilaiseksi leiriksi. Pilottihanke käynnistyi kesällä 2014, ollen menestyksekäs sekä musiikillisesti että nuorten musisoinnin ilon ja motivaation kannalta.


Idean alkusävelet on visioinut rovaniemeläislähtöinen huilisti ja huilunsoitonopettaja Laura Raudaskoski, joka toimii myös leirin taiteellisena johtajana. Raudaskoski on toiminut Lapissa aktiivisesti luoden varsin pitkälle ehtineiden huilistien huiluluokan Koillis-Lapin musiikkiopistoon. Hänen oppilaitaan on osallistunut laajasti eri opettajien mestarikursseille, kilpailuihin ja erilaisiin valtakunnallisiin tapahtumiin.


Leirin ohjelmisto kootaan pieteetillä ja sen takana on ammattitaitoisten muusikko-opettajien ryhmä. Tänä vuonna saamme vielä huippu kapellimestarin, Erkki Lasonpalon, mukaan. Erkki Lasonpalo on opiskellut orkesterinjohtoa muun muassa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin johdolla. Kapellimestaridiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin. Lasonpalo on vieraillut muun muassa Turun, Helsingin, Lahden ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfoniettassa, Lapin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkestereissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Vuodesta 2014 hän on toiminut Heinäveden Musiikkipäivien taiteellisena johtajana ja keväällä 2016 hän aloitti Kemin kaupunginorkesterin ja Helsingin Koomisen Oopperan pääkapellimestarina. Hän on myös Tapiolan nuorten sinfonikkojen pääkapellimestari. Syksyllä 2017 Lasonpalo aloitti työt Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina. Lasonpalo soittaa toista viulua Postiglione-jousikvartetissa, joka voitti kesällä 2009 kansainvälisen Night and Sun -jousikvartettikilpailun.

Leirin opettajakunta koostuu pohjoisessa työskentelevistä ja pohjoisessa musiikillisen kasvatuksensa perusteet saaneista opettajista. Opettajina toimivat taiteellisen johtajan lisäksi Anna Carlson (viulu), Jussi Paavola (alttoviulu), Olli-Pekka Kajasviita (sello) ja Johanna Tilus (piano).

Nuorten LuostoClassic antaa myös mahdollisuuden useille nuorille muusikoille esiintyä solistiroolissa. Edellisvuosina esillä ovat olleet huilistit ja pianistit, nyt solisteina pääsevät loistamaan jousisoittajat. Lapissa tällainen mahdollisuus on vielä poikkeuksellisempi kuin muualla Suomessa, pienten opistojen haasteellisen orkesteritoiminnan vuoksi. 


Päivitetty: 9.5.2018 11:17

Tiedostot

No content found

Linkit

No content found